Versurile copilăriei, aplaudate şi premiate la Biblioteca Judeţeană

0
433

Explozie de culoare și veselie, sâmbătă, în centrul Craiovei, unde mii de copii s-au putut bucura de manifestările organizate de ziua lor. Între acestea, și cele ale Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, care i-au atras pe cei mici cu ateliere de pictură și aranjamente florale, i-au implicat în momente artistice ori i-au premiat la concursuri de desene pe asfalt și de recitări. De un succes deosebit s-a bucurat, și în acest an, Concursul Județean de Interpretare „Pe aripile poeziei”, ajuns la „venerabila” ediție 39. Desfășurată cu aportul Secției pentru Copii și Tineret a instituției, competiția a reunit 23 de copii din clasele pregătitoare, primare și gimnaziale de la mai mult școli din Craiova, dar și din localitățile doljene Melinești, Bârca și Castranova. Poeziile alese de ei spre a fi recitate le-au demonstrat calitățile interpretative, ca și dragostea pentru Elena Farago, Otilia Cazimir, Tudor Arghezi, Alecu Donici, Marin Sorescu ori Adrian Păunescu, la final toți fiind răsplătiți cu aplauze, diplome și cadouri.

Frumoasa tradiție a organizării Concursului de Interpretare „Pe aripile poeziei” chiar de 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului atrage și astăzi zeci de elevi din școlile craiovene. Evenimentul are însă o rezonanță afectivă deosebită pentru părinții ori dascălii copiilor, care își amintesc de anii în care ei înșiși trăiau emoțiile de concurenți în sălile ticsite cu cărți ale Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Este însă și cazul unui membru al juriului competiției, Adriana Teodorescu, în prezent manager al Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”, care, dacă sâmbătă a împărțit calificative pentru micii recitatori, cu mult timp în urmă ea era cea care le primea… I s-au alăturat în plăcuta „misiune” de a împărtăși cu cei 23 de concurenți bucuria copilăriei și minunata lume a poeziei Rodica Păvălan – șef Serviciu Relaţii cu Publicul în cadrul bibliotecii, Ioana Lădaru – redactor-șef adjunct Radio „Oltenia” Craiova și, mereu cu aceeași încântare, subsemnata.

17 elevi din clasele pregătitoare și primare și alți 6 de la cele gimnaziale, costumați „în ton” cu versurile alese – inclusiv în căței ori purtând straie populare – și-au atras simpatia și, desigur, ropote de aplauze cu „Puișorul moțat”, „Cățelușul șchiop” și „Vrăbiile” de Elena Farago, „Prințul Miorlau” și „În țara lui Mură-n Gură” de Nina Cassian, „Joc de creion” de Todor Arghezi, „Șase pui și-o biată mamă” de Vasile Militaru, „Racul, broasca și știuca” de Alecu Donici, „Pentru ce să-ți fie frică” de Otilia Cazimir, „Caruselul raiului” de Ion Caraion. Printre preferințele copiilor s-au numărat însă și „Am zărit lumină” de Marin Sorescu, „Repetabila povară” de Adrian Păunescu și „Mistrețul cu colți de argint” de Ștefan Augustin Doinaș.

Pentru efortul lor și dragostea față de lirica românească, toți au fost răsplătiți, la final, cu mențiuni și cadouri constând în rechizite școlare și un dicționar român-englez – englez-român. Concurs fiind însă, s-au detașat zece dintre participanți, premiați pe secțiuni. Pentru ediția viitoare, una jubiliară, organizatorii Concursului de Interpretare „Pe aripile poeziei” spun că vor pune la punct un program pe măsura importanței și atractivității pe care acest eveniment le-a câștigat în cele patru decenii.

Iliuță Alexandra Gabriela

Clasele pregătitoare, I – a IV-a

  • Premiul I: Iliuță Alexandra Gabriela (clasa a III-a, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”)
  • Premiul al II-lea: Stancu Patricia (clasa I, Colegiul Național „Carol I”)
  • Premiul al III-lea: Roșioru Ana-Maria (clasa a II-a, Liceul Tehnologic „Al. Macedonski”, Melinești)
  • Premiul „1 Iunie”: Amărăscu David (clasa I, Colegiul Național „Carol I”)
  • Premiul „Pe aripile poeziei”: Stăncioi Mara (clasa a II-a, Școala Gimnazială „Mircea Eliade”)
  • Premiul Special al Teatrului „Colibri”: Bancău Adrian (clasa a II-a, Școala Gimnazială „Sf. Dumitru”)

Roșioru Adelaida

Clasele a V-a – a VIII-a

  • Premiul I: Roșioru Adelaida (clasa a VII-a, Liceul Tehnologic „Al. Macedonski”, Melinești)
  • Premiul al II-lea: Ungureanu Victor (clasa a VII-a, Liceul de Arte „Marin Sorescu”)
  • Premiul al III-lea: Păunică Alina (clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”)
  • Premiul Special al Teatrului „Colibri”: Dogaru Andrei (clasa a VII-a, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu”)

 

 

Rodica Păvălan – șef Serviciu Relaţii cu Publicul în cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”: «Cel mai important este că micii noștri cititori – pentru că majoritatea sunt utilizatori ai serviciilor Bibliotecii Județene – au dorit să nu viziteze și într-o zi de sărbătoare și, mai mult decât atât, să ne demonstreze că sunt foarte buni recitatori , dar și interpreți. Ne bucură și faptul că, în ultima vreme, am avut tot mai multe solicitări de participare de la școlile din județ, elevii concurenți din acest an – de la Melinești, Bârca și Castranova – dovedind că sunt cu adevărat talentați».