Conferinţe cu tema „Călătorind din ţara lui Tagore în ţara lui Confucius”, la Muzeul Olteniei

0
439

La sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei se vor derula mâine, 4 iunie, între orele 9.30 – 11.00 şi 14.00 – 15.30, două conferinţe reunite sub genericul „Călătorind din ţara lui Tagore în ţara lui Confucius”. Evenimentul, organizat în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, face parte din proiectul cultural educativ „Muzeul – o Şcoală Altfel” şi este sprijinit financiar de Consiliul Judeţean Dolj. Debutul acestui gen de conferinţe a avut loc cu prilejul Zilei Biodiversităţii, sub coordonarea muzeograf dr. Mirela Ridiche, iar această a doua ediţie este prilejuită de Ziua Mondială a Mediului, care va fi celebrată pe 5 iunie.

 De această dată, ghidul care va împărtăşi din impresiile adunate în expediţiile de pe continentul asiatic va fi conf. univ. dr. Carmen Gache, de la Facultatea de Biologie a Universităţii „A. I. Cuza” din Iaşi. Ornitolog consacrat pe plan naţional şi internaţional, cu o experienţă în acest domeniu de peste 20 de ani, domnia sa îndeplineşte în prezent şi funcţia de preşedinte al Societăţii Ornitologice Române.

Prin mijloace multimedia moderne, Carmen Gache propune o călătorie fascinantă prin peisajul, atmosfera, cultura şi splendorile Indiei şi Chinei, pornind de la romanticul Taj Mahal până spre plantaţiile de ceai de pe dealurile oraşului Darjeeling, situat la poalele trufaşului masiv muntos Himalaya şi, apoi, de la minunatele grădini chinezeşti către fastuosul palat imperial din Oraşul Interzis pânăla Marele Zid. Nu vor fi neglijate nici crâmpeiele imortalizate din parcurile zoologice şi grădinile botanice, astfel că auditoriul va cunoaşte elementele faunistice şi botanice endemice, rare şi ameninţate din această parte a globului şi îşi va putea completa tabloul acestui uimitor tărâm al ceaiului verde, al mătăsii, al lotusului şi ghimbirului, din îndepărtatul Orient.

La eveniment şi-au anunţat participarea liceeni de la Colegiul Naţional „Carol I” însoţiţi de prof. Camelia Simeanu şi studenţi de la Facultatea de Agricultură şi Horticultură a Universităţii din Craiova, însoţiţi de conf. univ. dr. Mariana Niculescu şi lect. univ. dr. Carmen Bălescu, dar sunt aşteptate şi alte categorii ale publicul larg.

Precedenta conferință a avut loc la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei pe data de 22 mai, în cadrul unei seri culturale cu tema „India văzută prin ochii şi sufletul unui naturalist”. Intitulată „Speologie în lăcaşul norilor (Meghalaya). Conservarea biodiversităţii în contextul conservării patrimoniului cultural mondial”, aceasta a fost susţinută de Oana Mirela Chachula – speolog cu o experienţă de aproape 15 ani pe plan naţional, dar şi internaţional. Conferinţe cu teme inspirate din natura şi cultura altor ţări exotice vor mai avea locla Muzeul Olteniei şi în ultimul trimestru al anului, spun reprezentanții instituției.