Medicii de familie invitaţi să semneze acte adiţionale

0
348

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj au anunţat ieri că singura soluţie pentru deblocarea relaţiei contractuale cu medicii de familie este în momentul de faţă aceea de a semna acte adiţionale la contractul pe anul trecut. Doctorii au anunţat, însă, că nu sunt de acord cu o astfel de variantă şi aşteaptă o rezolvare din partea Ministerului Sănătăţii.

Directorul Casei de Asigurări Sănătate Dolj, Mihai Soare a explicat că de la 1 iunie a.c. contractele încheiate pentru anul 2010 cu furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi de dispozitive medicale se prelungesc, prin acte adiţionale, până la încheierea contractelor pe anul 2011. Cel mai târziu până la sfârşitul acestei luni după cum susţin autorităţile. Între timp se aşteaptă ca doctorii să revină la sentimente mai bune mizându-se pe faptul că în conformitate cu noile reglementări legale aflate în vigoare, valoarea punctului pe serviciu s-a dublat de la 0,9 lei la 1,8 lei, iar valoarea punctului per capita a ajuns la 3 lei. De altfel, reprezentanţii CAS Dolj au mărturisit că 80% dintre medicii de familie care au trecut zilele acestea pragul Casei de Asigurări de Sănătate au semnat acte adiţionale. „Începând cu data de 1 iunie a.c., am demarat procesul semnării actelor adiţionale pe toate domeniile asistenţei sanitare în vederea asigurării continuităţii actului medical în condiţii normale la nivelul judeţului Dolj. Suntem şi în perioada de raportări şi pot spune că în proporţie de 80% medicii de familie care au venit să facă raportări au semnat şi acte adiţionale”, a declarat Mihai Soare, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

Aglomeraţie la Urgenţă

În schimb, medicii de familie nu au eliberat nici ieri reţete gratuite şi, astfel, bolnavii s-au văzut nevoiţi să mai aştepte cel puţin încă o zi după medicamente. Chiar dacă reprezentanţii cadrelor medicale şi cei ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) au purtat negocieri legate de relaţia contractuală, încă nu s-a ajuns la o înţelegere. Conducerea Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Dolj continuă să se declare împotriva condiţiilor contractuale propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nici actele adiţionale nu sunt în opinia cadrelor medicale o soluţie, întrucât, în continuare, subfinanţarea sistemului sanitar ar reprezenta o ameninţare pentru existenţa cabinetelor medicale. „Situaţia este aceeaşi. Suntem în afara contractului şi nu putem să prescriem reţete gratuite. Am înţeles că situaţia va fi deblocată de Ministerul Sănătăţii. Noi sperăm să se întâmple cât mai repede acest lucru astfel încât bolnavii să nu aibă de suferit. În forma aceasta suntem siguri că nu vom semna actele adiţionale”, a declarat dr. Mirela Profir, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Dolj.

Cu cât semnarea unui acord între părţi se amână, cu atât aglomeraţia se mută de la cabinetele medicilor de familie în Urgenţele spitalelor. Pentru că bolnavii nu au mai putut obţine trimiteri la specialist de la medicul de familie au luat cu asalt spitalele. Aşa se face că, zilele acestea numărul celor care au trecut pragul UPU Spitalului Judeţean din Craiova a crescut cu circa 10%, asta în ciuda faptului că majoritatea cazurilor nu au fost urgenţe.

Noi negocieri cu Ministerul Sănătăţii

De altfel, încă de săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a anunţat o serie de modificări la contractul-cadru menite să-i determine medici să semneze cât mai rapid o înţelegere. Printre altele, s-a stabilit ca numărul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci când realizează servicii medicale să nu mai fie ajustat în funcţie de gradul profesional. Au fost reformulate reglementările privind sancţiunile aplicate la nivelul asistenţei medicale primare pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale. A fost eliminat şi articolul care prevedea că, în situaţia în care medicii de familie nu încheie contract cu casele de asigurări de sănătate, medicii din ambulatoriu au dreptul de a acorda servicii medicale prevăzute pentru asistenţa medicală primară. Nu a fost, însă, îndeajuns din câte se pare şi medicii de familie aşteaptă reluarea negocierilor.