Ministrul Administraţiei şi Internelor le-a făcut un cadou “de zile mari” copiilor angajaţilor ministerului: i-a lăsat fără bani de pâine. Printr-o notă raport care îi poartă semnătura, Igaş a dispus, pe 1 iunie, reducerea salariilor cadrelor cu aproximativ 500 lei. Şi în aceste condiţii, le cere poliţiştilor, lăsaţi cu burta goală, să iasă în stradă şi să dea piept cu infractori violenţi, riscându-şi viaţa pentru a-i proteja pe cetăţeni, le cere pompierilor să intre în foc sau în apă pentru a-i salva pe alţii, iar jandarmilor, tot cu norma de hrană tăiată, le va cere să-i ia la bătaie pe cei care vor protesta împotriva acestei măsuri draconice. Şi, probabil, în încercarea de a înăbuşi orice murmur de nemulţumire, ieri, Igaş a mai anunţat că în 30 de zile vor începe şi disponibilizările în sistem… În replică, reprezentanţii sindicatelor poliţiştilor doljeni anunţă proteste fără precedent dacă nu se va rezolva situaţia creată.
Vestea care a explodat ieri, legată de tăierea normei de hrană a angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, i-a pus pe jar pe poliţişti, pe pompieri şi pe jandarmi. În ciuda percepţiei pe care cetăţenii o au cu privire la veniturile lor, cea mai mare parte dintre cei care se văd în stradă sau la intervenţii sunt agenţi (subofiţeri) şi câştigă 1.000 – 1.500 lei pe lună. Mai exact câştigau. Pentru că miercuri, 1 iunie, ministrul Traian Igaş a decis să-i arunce la limita subzistenţei, dispunând diminuarea salariilor cu aproximativ 500 de lei. Ieri, la prânz, ministrul a susţinut o conferinţă de presă în care tot el le-a cerut liderilor de sindicat… decenţă!!! Şi asta din pricina semnalelor că oamenii nu mai pot aşa, că le-a ajuns cuţitul la os şi vor să iasă în stradă să-şi strige problemele. Pentru că, pe lângă diminuarea salariilor, oamenii sunt ameninţaţi şi cu disponibilizările, care vor începe în 30 de zile. Fără nici un semn că s-ar fi gândit la angajaţi, la familiile lor, pe care trebuie să le întreţină, la creditele pe care le au de achitat, la faptul că şi luna aceasta ei trebuie să mănânce. Şi, în plus, trebuie să lupte împotriva infracţionalităţii în creştere, generată tot de decizii luate la Bucureşti, în locuri călduţe şi liniştite. Şi culmea este că în tot acest timp, acelaşi minister continuă să şcolarizeze tineri…
“Sunt poliţişti care vor ajunge să facă greva foamei”
În Dolj, reprezentanţii celor două sindicate ale poliţiştilor spun că sunt pregătiţi să protesteze împreună pentru a atrage atenţia asupra faptului că această măsură este mai mult decât nedreaptă, venind după reducerile salariale de anul trecut.
“Printr-o notă-raport aprobată de Traian Igaş, acest ministru care a terminat liceul la 26 de ani, fapt pentru care mă îndoiesc de cunoştinţele de aritmetică pe care le deţine, a fost diminuată norma de hrană, cu circa 500 de lei, tuturor angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor. Probabil că acei poliţişti care luau 1.000 – 1.500 de lei vor face greva foamei, întrucât ministrul nu a calculat – oare ce abilităţi aritmetice are?! – cu ce mai rămân după această tăiere. Din 6 iunie ne vom alătura protestelor programate la nivel naţional şi nu pot răspunde de acţiunile celor care nu vor avea bani să le cumpere pâine copiilor. Mă întreb dacă nu cumva urmează o nouă revoluţie, în adevăratul sens al cuvântului”, ne-a declarat, ieri, Laurenţiu Mihăiţoaia, preşedintele Biroului Teritorial Dolj al SNPPC, şi el agent de poliţie.
De această dată oamenii legii sunt hotărâţi să protesteze împreună, în numele lor dar şi al colegilor din minister care nu au dreptul să-şi manifeste nemulţumirile, chiar dacă sunt la fel de afectaţi de aceste măsuri umilitoare.
“Avem protocoale semnate cu celelalte organizaţii sindicale şi suntem hotărâţi ca toate activităţile pe care le vom desfăşura să le organizăm împreună cu colegii noştri. Urmează să notificăm conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, iar dacă situaţia nu se schimbă, vor urma proteste fără precedent”, a precizat Elvis Măceşanu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Dolj, şi el tot agent de poliţie.
„Suntem mereu comparaţi cu ceilalţi bugetari, însă nimeni nu ţine cont că noi nu avem voie să desfăşurăm şi alte activităţi, în afara programului, pentru a ne rotunji veniturile, fiindcă ne leagă. Medicii au cabinete particulare, profesorii pot să dea meditaţii după program, au şi trei luni de vacanţă, aşa că e normal să fim supăraţi, să nu acceptăm această măsură. După 16 ani de muncă, să primeşti o leafă de numai 1.000 de lei nu mi se pare deloc normal“, ne-a spus un alt poliţist, tot agent, din cadrul IPJ Dolj.
Situaţia este extrem de încordată în sistem, oamenii sunt disperaţi şi lăsaţi să se zbată în incertitudini, pentru că nu ştiu dacă banii le ajung să trăiască sau dacă vor mai avea un loc de muncă, însă li se cer în continuare rezultate, li se cere să iasă în stradă, iar aceşti oameni îşi fac datoria. Pentru cât timp, rămâne de văzut…
Comments are closed.