Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu intenţionează să viziteze Ucraina, după ce preşedintele acestei ţări, Frank-Walter Steinmeier, s-a oferit să meargă luna trecută, dar i s-ar fi transmis că „nu este dorit” de Kiev, transmite CNN.
„Acest lucru mă opreşte”, a declarat Scholz într-un interviu acordat luni postului public german de televiziune ZDF.
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat pe 12 aprilie, în timp ce se afla într-o vizită la Varşovia, că a plănuit să viziteze Ucraina, dar că această călătorie „nu a fost dorită” de către Kiev.
Preşedintele german, care a fost mult timp un susţinător al apropierii Occidentului de Rusia, şi-a exprimat regretul pentru poziţia sa anterioară. Steinmeier, un social-democrat care a ocupat funcţia de ministru de externe sub cancelarul Angela Merkel înainte de a deveni preşedinte, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a însemnat că el şi alţii trebuie să recunoască în mod onest ce ce au greşit.
Între timp, liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz, a declarat că va vizita Kievul în această săptămână.
De asemenea, în interviul de luni, Scholz a declarat că asistenţa financiară şi militară din partea Germaniei şi a altor ţări a fost motivul pentru care armata ucraineană a putut până acum „rezista atât de mult timp în faţa unui adversar atât de copleşitor”. ”Am livrat arme destul de periculoase încă de la început”, a spus Scholz. „Şi vom continua să le sprijinim”, a continuat el.
”Alianţa va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO dacă va fi atacată, a declarat Scholz.
„Mulţi cetăţeni din această ţară sunt foarte îngrijoraţi de o escaladare a războiului care se extinde dincolo de Ucraina şi sunt îngrijoraţi pe bună dreptate de acest lucru”, a spus Scholz, reiterând: „Nu va exista o participare directă a Germaniei şi a NATO în acest război”.
Cancelarul a promis, de asemenea, că nu va exista nicio ridicare a sancţiunilor împotriva Rusiei dacă nu se va ajunge la un acord de pace între Ucraina şi Rusia.
„Fără un consens cu Ucraina, nu vom ridica sancţiunile. (Putin n.r.) trebuie să ajungă la un acord cu Ucraina, iar el nu va putea face acest lucru cu o pace dictatorială şi cu condiţiile sale”, a declarat Scholz. „Ţinta noastră trebuie să fie ca Rusia să nu reuşească să-şi ducă la bun sfârşit intenţiile”, a mai spus Scholz.