Daniel Dumitru şi poezia care vindecă

0
823

Sâmbătă, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, de la ora 11.00, tânărul poet craiovean, Daniel Dumitru, îşi dă întâlnire cu iubitorii de poezie pe care îi provoacă la lectura unor noi versuri, scrise în aceeaşi notă de sinceritate frustă, debusolantă uneori. „Înspre mama nenăscut mă-ntorc” este, de fapt, cel de-al doilea volum al său de poezie, care împrumută ceva din metafizica universului poetic stănescian. Emoţionant este şi faptul că poetul îşi doreşte ca toate încasările, oricâte ar fi, să fie donate pentru întrajutorarea Irinei Naidin, eleva a cărei poveste tragică a sensibilizat întreaga urbe.

Daniel Dumitru este profesor de limba şi literatura engleză la Liceul „Matei Basarab” din Craiova. Este o fire timidă şi extrem de modestă, iar din spatele unei perechi de ochelari te întâmpină o privire caldă şi binevoitoare. Dialogul nostru a pornit spontan, pe facebook, unde încerca să popularizeze, cu stângăcie, un eveniment editorial, lansarea celui de-al doilea volum de poezie al său. Printre rânduri, în scurta noastră conversaţie, am descoperit un poet de o incredibilă candoare sufletească, pornit la pas pe cărarea, ca un fir subţire, a poeziei. Sinceritatea dezarmantă cu care scrie împrumută poeziei sale o prospeţime seducătoare.

Observ pe pagina dumneavoastră de facebook că sunteţi profesor, şi indiscutabil că predaţi poezia şi elevilor de la clasă. Cum v-aţi apropiat însă de poezie, ca şi autor?

-Poezia m-a fascinat de când eram copil. Fugeam de la meditaţiile de matematică la Cenaclul studenţesc Mesaj Comunist, înainte de 1989. Acolo am cunoscut mulţi oameni deosebiţi, poeţi care mi-au devenit apoi prieteni, printre care şi Liliana Hinoveanu, care din păcate ne-a părăsit aşa de repede. Eu eram juniorul… Versuri pentru a le publica am început să scriu în 2016, după un moment greu din viaţa mea. Am început să compun poezii în vers alb, iar acest ultim volum, care va fi lansat sâmbătă, este clasic mai bine de jumătate.

-Se spune că poezia este un gen literar, dacă nu dificil, cel puţin delicat de abordat. Cum se întâmplă în cazul dumneavoastră? 

Dificil? Pentru mine, nu. Încep cu o imagine, un cuvânt, o expresie, în jurul cărora construiesc. Nu este deloc dificil.

Şi apoi mai reveniţi pe text, mai târziu?

Destul de rar.

Marii poeţi aveau tabieturile lor, când se aşezau la masa de scris. Cum se mai scrie poezia astăzi?

Eu scriu pe unde “mă apucă”…..de foarte multe ori pe telefon, la notiţe. Dar am scris şi pe hârtie.

Şi primul cititor cine este?

Sincer? Eleanor Mircea… este cea care, de fapt, m-a şi îndemnat să public. În 90 la suta din cazuri, ea este. Îi trimit versurile prin telefon şi îmi spune ce părere are. După mai mulţi ani, am reintrat şi într-un cerc literar, Cafeneaua Băniei, şi mai citesc din versurile mele. Acolo am întâlnit oameni frumoşi ca Jianu Augustin, Camelia Radulian, Angi Cristea.

Ce cuprinde volumul pe care vă pregăţi să-l lansaţi?

Este o întregire a sentimentului matern. În clasa a IV-a, mama a murit şi, prin cartea aceasta, am reparat lucrurile. Oricum, volumul este o bucurie, pentru că banii vor merge înspre Irina Naidin, eleva de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, care se luptă să trăiască, într-un spital din străinătate. Este un copil şi îmi doresc foarte mult să se facă bine.

-Cum vi se pare poezia care se scrie, în acest moment, la noi?

Discutabil. Sunt şi poeţi excepţionali, dar şi foarte multă maculatură cu pretenţie de poezie. Şi cred că asta se datorează şi puzderiei de edituri.

-În poezia cărui autor vă regăsiţi?

Nichita, fără ezitări!

***

Craioveanul Daniel Dumitru a debutat, în 2016, cu volumul de poezie „A venit umbra să mă întrebe ce faci”. Apărută la Editura Aius, cartea de versuri a fost bine primită de critica literară – valul tânăr, volumul fiind salutat într-o recenzie publicată în revista Ramuri. În acelaşi an, şi-a legat numele de un proiect cultural „Lumea nu are nimic împotrivă”, o carte de poezie concepută ca un dialog cu poeta craioveană, Florina Ungureanu. În 2017, o parte din poeziile sale sunt cuprinse şi într-o antologie de poezie „Cercul poeţilor”, apărută la Editura Colorama din Cluj.