Doar 2% din români donează sânge. Ar fi nevoie de minimum 25%

0
404

Doar 2% din români donează sânge, deşi, la un moment dat, aproximativ 60% din populaţie va avea nevoie de minimum o transfuzie de sânge. În aceste condiţii, specialiştii estimează că ar fi necesar ca măcar un sfert dintre noi să devină donatori fideli, mai ales că o astfel de practică scade şi riscul de producere a infarctului miocardic acut. Craiovenii care vor să dea o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă pe patul de spital sunt aşteptaţi, de luni până vineri, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova (CRTS), între orele 8.00-12.00.

sangeLa fiecare trei secunde un pacient are nevoie de sânge. Este o problemă acută cu care se confruntă spitalele şi medicii din România, prin urmare, nu de puţine ori, cantitatea colectată se dovedeşte a fi insuficientă comparativ cu cererea foarte mare înregistrată de unităţile sanitare.

În Uniunea Europeană se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge. În Romania, doar 2% din populaţia adultă donează sânge, faţă de 66% în Austria sau 52% în Franţa. De aceea, la noi în ţară există o nevoie permanentă atât de sânge şi de preparate sangvine, cât şi de donatori fideli. În aceste condiţii, se încurajează donarea benevolă de sânge.

Un donator poate salva trei vieţi

Nu există substitut pentru sângele uman, considerat o resursă naţională, mai ales că are o durată de viaţă limitată. Tocmai din acest motiv este încurajată donarea constantă. O unitate de sânge recoltată de la un donator (420ml + 30ml pentru analize) poate salva trei vieţi. Donarea constantă scade riscul de a dezvolta anumite forme de cancer. În plus, se reîmprospătează sângele (celulele roşii se vor regenera), acesta refăcându-şi volumul în aproximativ 48 de ore de la donare.

Înainte de toate, pentru a dona sânge craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare.

În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge din cauza riscului de lipotimie.

„Donează sânge! Fii erou!”, săptămâna viitoare

sange (1)Proiectul „Donează sânge! Fii erou!” organizează în perioada 8-12 mai a.c. o nouă campanie de donare de sânge. Ceea ce este diferit de această dată este faptul că va fi cea mai amplă şi complexă campanie de donare de sânge care s-a organizat până acum în România şi se va desfăşura simultan în 10 centre universitare din ţară: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Târgu-Mureş, Timişoara şi Sibiu.

Pentru a-i încuraja să vină la Centrul de Transfuzii, donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare de 60 de lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru depistarea hepatita B şi C, HIV (Sida), HTLV, Sifilis, Hemoglobină, Grupa de sânge şi Rh, anticorpi anti-eritrocitari. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

Această sesiune, prin sângele recoltat, oferă o şansă în plus pacienţilor din spitale şi ajută persoanele interesate să contribuie la salvarea de vieţi omeneşti. Pentru a putea asigura anumite preparate, dar şi pentru a creşte siguranţa produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care donează periodic, din responsabilitate faţă de semeni şi societate.