Sud Oil Sere Işalniţa după dezastru

0
1027

Urmele sunt vizibile şi greu de înlăturat. Parcă a plouat cu cioburi de sticlă neuniforme, de toate mărimile – acum, la suprafaţa solului –, amintirea consecinţelor unei zăpezi nemiloase, viscolite, care a făcut ravagii. Am scris la vremea respectivă despre acest lucru. 

Un bombardament aerian nu ar fi reuşit un dezastru similar. În întreaga existenţă a Serelor de la Işalniţa, care adună puţin peste patru decenii, aşa ceva n-a mai avut asemănare. Imaginea, pe alocuri, practic în cinci ferme, este, dacă putem spune aşa, terifiantă. Stratul de zăpadă de peste 1,2 m grosime, de pe cupola de sticlă, a deteriorat inclusiv structura de rezistenţă a tronsoanelor acoperite. Nu mai puţin de 685.000 mp de acoperiş au cedat fără nici o împotrivire. Pagube calculate: 130 miliarde de lei vechi şi, deocamdată, BCR Asigurări nu a terminat expertiza. Ca să repornească ciclul de vegetaţie, din cele 75 ha, exploatate anul trecut, s-a făcut posibilă utilizarea suprafeţei de 42 ha. Costuri? 50 de miliarde de lei vechi. Cam asta este ceea ce izbeşte retina. În cea mai consacrată exploatare legumicolă în spaţiu protejat din ţară: Sud Oil Sere Işalniţa.

Florin Purcea: “Ce era să facem? Am trecut la treabă”

Administratorul SC Sud Oil Işalniţa, Florin Purcea, povesteşte cu amărăciune prin ce a trecut: “Zile la rândul s-a lucrat continuu la curăţirea de cioburi a suprafeţei utilizabile din cele opt ferme. Concomitent, s-a lucrat la refacerea structurii de rezistenţă şi, bineînţeles, a acoperişului din geam. Nu vom mai produce în primul ciclu de vegetaţie decât maximum 3.000 – 3.500 de tone de castraveţi cornişon. Ceea ce perturbă relaţiile noastre consacrate cu o serie de clienţi fideli. Din ţară, dar mai ales de peste hotare”. Pe cele 42 ha cultivate, recoltatul începe în aceste zile. Înfiinţate cu câteva zile întârziere, culturile sunt viguroase şi încărcate de rod. Tot ceea ce a stat în putinţa specialiştilor s-a făcut!

Se va reface totul, aşa cum a fost!

Investiţia este imensă, dar avantajoasă. Se va ajunge din nou, chiar anul viitor, la suprafaţa protejată de 75 ha şi, în plus, se vor cultiva în câmp deschis 100 ha cu gogoşar. O cultură care se testează anul acesta în perspectiva amenajării unei linii de conserve. Sud Oil Sere Işalniţa nu renunţă la proiectele sale. A fost cel mai important furnizor de legume timpurii din ţară, nu din Dolj, şi va redeveni. Şi-a câştigat recunoaşterea pe pieţele de legume din spaţiul UE, nu uşor, şi nu va renunţa. Chiar dacă anul acesta nu va mai fi ceea ce a fost anul trecut. De mai multă vreme, Sud Oil Sere Işalniţa şi-a dorit şi o funcţie metodologică, să-i spunem aşa, în legumicultura doljeană. N-a găsit receptivitate. Din păcate. În comerţul internaţional de legume deţine o expertiză de invidiat. Doljul, la rândul său, are vocaţie legumicolă. Dar atât. Pe pieţele europene de profil trebuie respectate standarde nemiloase. Nu ţii seama de ele, nu ai acces.

Un pahar cu venin băut până la capăt

Pentru administratorul Sud Oil Işalniţa, Florin Purcea, şi tot specialiştii de aici, întâmplarea încărcată de dramatism, trăită în ultimele două luni, nu mai spune mare lucru. Paharul cu venin a fost băut până la capăt. Momentele de amărăciune vor trece în uitare. Acum, în întreaga amenajare, se lucrează intens. Spre deosebire de alţi ani, nu mai sunt probleme cu forţa de muncă. Sud Oil Sere Işalniţa rămâne o citadelă a producerii de legume timpurii în spaţii protejate. S-a confruntat, cum spuneam, cu o nefericită întâmplare, un adevărat dezastru, din care s-a ieşit. Pagubele sunt imense, dar există speranţa că ele vor fi recuperate. Deocamdată, atât.