Creşterea numărului de consumatori de droguri, mai ales în rândul tinerilor, devine pe an ce trece o problemă tot mai mare pentru autorităţi care încearcă să acorde o atenţie sporită măsurilor de prevenire. Ieri la Craiova, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj a lansat o nouă campanie ce are ca scop să-i ţină cât mai departe pe tineri de stupefiante.
Numai în primele luni ale acestui an 21 de persoane au trecut pragul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj pentru a beneficia de serviciile oferite de specialiştii din cadrul instituţiei. Asta în timp ce în 2010, 75 de doljeni au solicitat ajutor din partea autorităţilor pentru a scăpa de dependenţă. Aşa cum era de aşteptat, o problemă a reprezentat-o consumul de plante etnobotanice, dar şi cel de alcool.
În ceea ce priveşte consumul de droguri la nivel naţional, România continuă să fie o zonă de tranzit şi depozitare a stupefiantelor de mare risc în drumul lor spre ţările din Occident. În topul preferinţelor consumatorilor români pe primul loc se află, însă, canabisul, piaţa internă fiind alimentată din ţări precum Republica Moldova, Olanda, Belgia, dar şi prin culturi autohtone, specialiştii constatând cu îngrijorare că acest fenomen se află în expansiune. „Drogurile au devenit o problemă gravă cu care se confruntă societatea contemporană. La nivel mondial sunt circa 185 de milioane de toxicomani care reprezintă circa 3% din populaţia totală a Lumii. În România în anul 2009 s-au înregistrat 32 de decese ca urmare a acestui fenomen. În plus, din nefericire, consumul de droguri debutează, pe an ce trece, la vârste tot mai fragede. Printre cei afectaţi sunt şi copii de doar 14 ani”, a precizat inspectorul Monica Iliescu, şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj.
Campanie de prevenire în şcoli şi penitenciare
Campania iniţiată de Centrul de Prevenire Antidrog, denumită „Alternative – În comunitatea ta, drogurile nu îşi au locul” se adresează elevilor, persoanelor aflate în situaţii de risc, dar şi altor categorii care pot avea un rol important în stoparea acestui fenomen. Astfel, până pe data de 8 mai a.c. vor avea loc activităţi punctuale de prevenire a consumului de droguri în mediul preuniversitar, dar şi întâlniri cu medicii de familie din reţeaua de suport a CPECA. De asemenea, reprezentanţii centrului vor fi prezenţi şi la Penitenciarul Craiova pentru acţiuni de prevenire a consumului de droguri în rândul persoanelor private de libertate. Printre instituţiile partenere se numără Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Direcţia de Sănătate Publică, Universitatea „Spiru Haret” şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Scopul declarat al acestei campanii care se desfăşoară în toate cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din ţară este promovarea alternativelor la consumul de droguri, ca modalităţi sănătoase de petrecere a timpului liber.
O nouă strategie pentru Agenţia Naţională Antidrog
Tot, ieri, cu prilejul lansării campaniei de prevenire a consumului de droguri au fost prezentate şi principiile noii strategii manageriale a Agenţiei Naţionale Antidrog. Misiunea instituţiei este aceea de dezvolta, promova şi implementa politicile publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, în deplin acord cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului. „În acord cu viziunea asumată de noi, Agenţia Naţională Antidrog va deveni instituţia de referinţă în elaborarea şi coordonarea politicilor în domeniu, inclusiv prin promovarea calităţii serviciilor adaptate nevoilor comunităţii şi beneficiarilor. Valorile promovate de Agenţia Naţională Antidrog în relaţiile interinstituţionale şi în intervenţiile directe adresate categoriilor de vârstă vulnerabile şi consumatorilor de droguri sunt deschidere instituţională, transparenţă şi flexibilitate decizională, egalitate de şanse şi accesibilitate nediscriminatorie şi gratuită a consumatorilor de droguri la serviciile de asistenţă”, a mai spus directorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj.