„Ultimul amant fierbinte”, cea mai recentă premieră la TNC

0
125

După „Lysistrata”, de Aristofan, în regia lui Yiannis Paraskevopoulos, din 24 februarie, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” pregăteşte a doua premieră a anului. Este vorba despre „Ultimul amant fierbinte”, după comedia lui Neil Simon, în regia lui Mircea Cornişteanu, spectacol a cărui avanpremieră va avea loc pe 13 aprilie, iar premiera – duminică, 14 aprilie, ambele reprezentaţii în Sala „Amza Pellea”, cu începere de la ora 18.30. Din distribuţie fac parte actorii Adrian Andone, Gabriela Baciu, Iulia Colan şi Geni Macsim.

„Va fi un succes de public extraordinar, pentru că Neil Simon este unul dintre cei mai de succes comediografi ai ultimelor decenii, peste tot în lume”, declara la începutul anului, într-un interviu acordat cotidianului nostru, managerul TNC, Mircea Cornişteanu, căruia îi aparţin regia, versiunea scenică şi ilustraţia muzicală ale spectacolului. Scenografia este realizată de Viorel Penişoară-Stegaru, iar traducerea îi aparţine lui Petre Bokor.

Piesa lui Neil Simon, cu titlul original „The Last of the Red Hot Lovers” (tradus, de obicei, „Ultimul Don Juan”), a fost scrisă în 1969, având premiera la sfârşitul aceluiaşi an pe Broadway, la Teatrul „Eugene O’Neill”. Regizase spectacolul, care a avut un mare succes, cu peste 700 de reprezentaţii, Robert Moore. Neil Simon a scris pe baza piesei şi un scenariu de film, care a fost regizat, în 1972, de Gene Saks.

Barney Daycash, personajul principal al comediei „Ultimul amant fierbinte”, este un bărbat în floarea vârstei. Are soţie, copii, casă, conduce o afacere de succes – un restaurant. Aparent, este un om împlinit. Numai că viaţa pe care o duce i se pare extrem de plictisitoare şi, disperat că timpul trece, decide să o îmbunătăţească. Pândeşte momentul în care garsoniera mamei sale este liberă şi pregăteşte terenul pentru ceva nou în existenţa sa cea ordonată: întâlniri amoroase adulterine.

Prima dintre doamnele invitate este Alana, o femeie modernă, sofisticată, pentru care sentimental e ceva desuet. Cea de a doua întâlnire va fi cu tânăra şi nesăbuita Bobbi, actriţă în devenire. Pentru ca la cea de-a treia încercare a lui Barney de a-şi găsi fericirea să o întâlnim pe Jeantte, soţia prietenului său cel mai bun, care, fiind în depresie că soţul o înşeală, găseşte astfel calea să se răzbune. Cum anume se va termina fiecare dintre aceste întâlniri, în ce măsură Barney este sau nu un adevărat „amant fierbinte” rămâne de văzut. Biletele pentru reprezentaţiile din 13 şi 14 aprilie s-au pus deja în vânzare la Agenţia Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.