Prima ediţie a Festivalului „Sergiu Celibidache”

0
391

Prima ediţie a Festivalului „Sergiu Celibidache”, organizată cu ocazia celebrării a 100 de ani de naşterea marelui dirijor român, va avea loc la Bucureşti, în perioada 3 mai – 7 iulie a.c.

«UNESCO a declarat 2012 Anul „Sergiu Celibidache”, însă eu doresc să declar 2012 anul muzicii. În acest an pornim o tradiţie pentru România, pentru că ţara noastră, după cum îmi spunea tatăl meu, este o ţară cu extrem de mult talent, dar cu şanse reduse de afirmare şi de exploatare a lui», a declarat Serge Ioan Celibidache, preşedintele Fundaţiei „Sergiu Celibidache”.

Evenimentul va cuprinde o serie de masterclassuri susţinute de artişti instrumentişti de excepţie, precum şi elevi care şi-au dorit să asimileze tehnicile extraordinare de dirijat ale maestrului, ca Ida Haendel (vioară), Helmut Nicolai (muzică de cameră), Dorin Marc (contrabas), Michael Martin Kofler (flaut), Rony Rogoff (vioară) şi Enrique Garcia Asensio (dirijat). De asemenea, sunt programate mai multe concerte susţinute la Ateneul Român cu artişti recunoscuţi internaţional, foşti elevi ai lui Sergiu Celibidache şi orchestre româneşti de primă clasă. Cu acest prilej va avea loc premiera mondială a compoziţiei „Haz de necaz” a maestrului Sergiu Celibidache. Festivalul va mai include o expoziţie de fotografie, proiecţii de filme şi lansări de carte, acţiuni menite să omagieze personalitatea unică a marelui dirijor.

 

Dirijorul şi compozitorul Sergiu Celibidache s-a născut la 28 iunie 1912, la Roman, judeţul Neamţ. A debutat ca pianist de jazz la Iaşi şi ca pianist-corepetitor în Bucureşti, prima orchestră din cariera sa pe care a condus-o fiind Formaţia Academică de Muzică din Berlin (1941). În 1945 a câştigat prin concurs postul de dirijor al Orchestrei Simfonice din Berlin, astfel începând afirmarea sa internaţională. Ansamblurile unde a dispus de angajamente permanente au fost Filarmonica din Berlin (1945-1952), Capela Regală din Copenhaga (1960-1963), Orchestra Simfonică din Stockholm (1962-1971), Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart (1972-1977) şi Orchestra Filarmonicii din Munchen (1979-1996).

Timp de cinci decenii a condus Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra ORTF şi „Orchestre du Conservatoire” din Paris, orchestrele Teatrelor „Scala” din Milano şi „La Fenice” din Veneţia, Orchestra de Stat din Bremen, Orchestra „Santa Cecilia” din Roma, Orchestra RIAS din Berlin, Orchestra Radiodifuziunii din Koln, Orchestra Simfonică a „The Curtis Institute of Music” din New York, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica „Moldova” din Iaşi ş.a.

Repertoriul promovat în concerte a pornit de la preclasici şi clasici, ajungând până la moderni şi contemporani, fără a ocoli teatrul liric. A compus „4 Simfonii”, „Concert pentru pian şi orchestră”, „Suita pentru orchestră”, „Recviem”, „Taschen Garten” ş.a., lucrări elaborate în etapa studiilor la Berlin, cenzurate de autor de la execuţiile publice. A murit la Neuville-sur-Essonne, lângă Paris, la 14 august 1996.