Viceprim-ministrul Ana Birchall a participat, în perioada 28 februarie-2 martie 2019, la Forumul Economic de la Delphi, desfășurat în Republica Elenă. Cea de-a patra ediție a prestigiosului eveniment a reunit lideri politici, diplomați, economiști și reprezentanți ai celor mai importante think tank-uri internaționale, dezbaterile concentrându-se în jurul provocărilor actuale din sfera economică.
În marja participării la lucrările Forumului, viceprim-ministrul Ana Birchall a fost prezent, în calitate de vorbitor principal, la sesiunea plenară a lucrărilor, care a avut loc la 1 martie, precum și la sesiunea dedicată evoluțiilor regionale din domeniul energiei (2 martie).
În cadrul reuniunii plenare, Ana Birchall a prezentat mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă, subliniind importanța dezbaterii în contextul arhitecturii economice globale actuale. ”Globalizarea are un potențial enorm de a aduce mai multă prosperitate, dezvoltare și stabilitate țării noastre, regiunii noastre și lumii, cu condiția ca aceasta să fie gestionată în conformitate cu principiile fundamentale, precum transparența, dialogul, piața liberă, concurența loială, multilateralismul, dreptul internațional, soluționarea pașnică a diferendelor. În același timp, trebuie să gestionăm în mod strategic dezavantajele globalizării: o interdependență crescută înseamnă, de asemenea, o vulnerabilitate sporită, apariția unor noi forme de agresiune, precum propaganda sau atacurile cibernetice, riscuri care creează premisele pentru radicalizare și terorism, în special în rândul tinerilor”, se arată în mesajul transmis de către vicepremierul român.
Viceprim-ministrul Ana Birchall a evidențiat că ”escaladarea tensiunilor comerciale, incertitudinea politică, decalajul dintre cei bogați și cei săraci, dezechilibre sociale, înăsprirea condițiilor financiare, nivelul ridicat al datoriei publice și private, degradarea mediului, deficitul de resurse, perspectiva unui Brexit fără acord reprezintă factori de risc ce pot destabiliza o economie globală deja încetinită”. Totodată, demnitarul român a mai spus că gestionarea acestor provocări ”nu trebuie să determine reîntoarcerea la vechile dispute dintre centru și periferie, ci să se concentreze asupra distribuirii echitabile a beneficiilor într-o lume guvernată de reguli și valori comune”.
Oficialul român a dat asigurări că, în calitate de stat membru care asigură în prezent Președinția Consiliului UE, ”România susține pe deplin angajamentul Uniunii de a promova relațiile economice internaționale deschise și de a identifica elementele care pot afecta negativ comerțul internațional, în vederea găsirii soluțiilor și instrumentelor adecvate pentru a face față acestor riscuri”.
În cadrul sesiunii dedicate evoluțiilor regionale din domeniul energiei, Ana Birchall a reiterat că una dintre marile provocări pentru țările din Europa Centrală și de Sud-Est o reprezintă realizarea conectivității care să asigure securitatea energetică în regiune. În acest context, vicepremierul român a punctat rolul deosebit de important al regiunii Mării Negre în dezvoltarea unor investiții strategice pe dimensiunea de energie. ”Regiunea Mării Negre prezintă oportunități uriașe de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii, inclusiv pentru transportul și producția de energie. Maximizarea potențialului economic al Mării Negre și valorificarea acestor oportunități în beneficiul regiunii extinse reprezintă obiective majore”, a transmis vicepremierul Ana Birchall.
Totodată, în marja formului, Ana Birchall a avut o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali ai Republicii Elene: cu prim-ministrul Alexis Tsipras, cu ministrul energiei și schimbărilor climatice, Georgios Stathakis, și cu ministrul afacerilor externe, George Katrougalos. În cadrul întâlnirilor, demnitarul român a reiterat angajamentul prim-ministrului Viorica Dăncilă și al Guvernului României privind asigurarea dinamicii dialogului bilateral la nivel înalt, creșterea volumului schimburilor comerciale, consolidarea cooperării în domenii sectoriale precum securitatea energetică, transporturile și turismul.