Reabilitarea Colegiului „Carol I”, la a doua promisiune

0
378

Reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I” şi a Operei Române este primul proiect care va fi demarat de Primăria Craiova. Autorităţile locale au promis că, deîndată ce va fi definitivat şi aprobat bugetul local, vor lansa imediat şi licitaţia de execuţie pentru consolidarea imobilului, dată fiind starea avansată de degradare în care se află acum.

carolPrimarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a făcut, din nou, promisiunea că reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I” este prima investiţie ce va fi pornită în acest an. Autorităţile recunosc că imobilul se află într-o stare avansată de degradare şi nu mai poate aştepta nici o amânare. În plus, în acest an, municipalitatea se bazează şi pe două atuuri: există finanţare şi este gata toată documentaţia tehnică. «Vom avea foarte multe lucruri noi pe partea de investiţii, din banii Primăriei. Vom solicita anumite lucruri şi de la guvern. Oricum, Colegiul „Carol I” şi Opera vor fi primele lucruri la care se vor începe licitaţiile, imediat după ce vom avea bugetul. Sunt obiective care macină craiovenii şi imaginea zonei centrale», a declarat Mihail Genoiu, într-o conferinţă de presă.

O lucrare de 15 milioane de euro

Potrivit acestuia, partea de proiectare şi studiul de fezabilitate al imobilului în care se află Colegiul Naţional „Carol I” şi Opera Română sunt finalizate încă de anul trecut. Municipalitatea consideră că acest lucru este un avantaj întrucât execuţia nu mai întâmpină, în felul acesta, nici un impediment. Totodată, autorităţile locale se angajează să îşi asume şi asigurarea finanţării de la bugetul local, deşi este vorba de o sumă substanţială. Potrivit documentaţiei,  reabilitarea imobilului se ridică la suma de 15 milioane de euro, întrucât este vorba şi de lucrări ample de consolidare care trebuie să fie făcute.

 Reamintim că Primăria Craiova a încercat să reabiliteze imobilul pe fonduri europene, dar, din cauza valorii prea mari, proiectul nu s-a încadrat în nici o axă disponibilă. Acest lucru nu a fost posibil nici după ce proiectanţii au conceput proiecte separate pentru Colegiu şi Opera Română.

Expertiza pentru podul suspendat, la Ministerul Culturii

Primăria Craiova a pus pe listă, tot pentru acest an, şi reabilitarea sediului principal al administraţiei locale, precum şi a sediului Palace. „Toate sunt monumente istorice şi clădiri cu un grad avansat de degradare pe care dorim să le refacem. Deci vor fi licitaţii pe partea de investiţii în această perioadă”, a precizat primarul interimar Mihail Genoiu.

Reprezentantul municipalităţii a spus că nu va fi uitat nici parcul de distracţii „Dracula Park”, fiind în lucru studiul de fezabilitate şi proiectarea. „De asemenea, vom continua cu celelalte proiecte care sunt deja începute. În primul rând, Spitalul Filantropia, care, în perioada de sfârşit de primăvară, sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie, sperăm să-l inaugurăm”, a anunţat Genoiu.

O lucrare care se va continua obligatoriu, în acest an, este şi construcţia stadionului de atletism şi a cantonamentului. „Deja se finalizează licitaţia şi, în momentul în care vom avea şi bugetul aprobat, vom semna şi contractul de începere a lucrărilor la cantonament”.

În ceea ce priveşte podul suspendat din Parc „Nicolae Romanescu”, pe care municipalitatea vrea să îl consolideze, documentaţiile de expertize au fost trimise Ministerului Culturii, spre avizare.