Cinci persoane implicate într-un scandal petrecut în comuna Botoşeşti Paia, în luna mai a anului 2009, în timpul căruia unul dintre poliţiştii din localitate a folosit arma din dotare după ce scandalagiii au vrut să treacă cu maşina peste el, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea. Sentinţa a fost pronunţată de magistraţii Judecătoriei Craiova pe 1 martie a.c., iar cei cinci au primit pedepse cuprinse între 4 şi 7 ani de închisoare, decizia putând fi atacată cu recurs.
După cum am relatat şi în cotidianul nostru la momentul respectiv, în noaptea de 22 spre 23 mai 2009, într-o discotecă din comuna Botoşeşti Paia a avut loc un scandal între două grupuri de tineri, unul din Craiova şi celălalt din localitate. Din cercetările poliţiştilor a reieşit că altercaţia iniţială a izbucnit între Gabriel Cîrciumaru, din Craiova, şi Ana Romaşcu, din localitate. Fata a fost bătută de Cîrciumaru, fiind diagnosticată ulterior cu „traumatism cranio-facial prin agresiune fizică”, iar localnicii au vrut să o răzbune aşa că s-au luat la bătaie cu tinerii din Craiova, care veniseră la discotecă cu două maşini.
Agentul de poliţie Gheorghe Liviu Moină, ajutor al şefului Postului de Poliţie Botoşeşti Paia, care asigura serviciul de permanenţă, a fost alertat de doi paznici comunali despre incidentul respectiv şi s-a deplasat către locaţia indicată de aceştia. În timp ce se îndrepta către discotecă, agentul a observat că trei tineri îl băteau pe unul dintre paznicii comunali, aşa că i-a somat pe agresori să se oprească, precizând că este poliţist. Când au auzit somaţiile, cei trei s-au urcat într-un autoturism BMW, în care se mai afla o persoană şi au încercat să treacă peste poliţist, reuşind să-l acroşeze uşor.
Poliţistul s-a ridicat, a tras un foc de avertisment, în plan vertical, după care a mai tras de trei ori în direcţia BMW-ului. Unul dintre gloanţe a pătruns prin portbagajul autoturismului, iar din ricoşeu l-a lovit pe ocupantul locului din stânga spate în mâna dreaptă. Cu toate acestea, autoturismul nu a oprit şi a dispărut în direcţia Craiovei, fiind depistat ulterior şi blocat de poliţişti în comuna Breasta. Tinerii din autoturism au fost identificaţi, stabilindu-se că este vorba despre Dumitru Iulian Jumolea, conducătorul auto, Alexandru Ionuţ Jumolea, Efrim Toader şi Marian Olaru (cel care a încasat glonţul), toţi din Craiova.
După şase luni de cercetări în dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au întocmit rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a lui Dumitru Iulian Jumolea, Alexandru Ionuţ Jumolea, Efrim Toader, Marian Olaru şi Gabriel Cîrciumaru, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în sarcina conducătorului auto reţinându-se, în plus, şi ultraj, agentul Gheorghe Liviu Moină constituindu-se parte civilă în proces.
În noiembrie 2009 dosarul a fost înregistrat la instanţă, după mai bine de un an de judecată, în urmă cu două zile, respectiv pe 1 martie a.c., Judecătoria Craiova pronunţând sentinţa în dosar. Dumitru Iulian Jumolea a primit 7 ani de închisoare pentru ultraj şi 4 ani pentru ultraj contra bunelor moravuri, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 7 ani închisoare. Olaru, Toader şi Alexandru Ionuţ Jumolea au primit câte 4 ani de închisoare, iar Gabriel Cîrciumaru, care era recidivist, a primit o pedeapsă de 5 ani închisoare. În plus, prin aceeaşi sentinţă instanţa l-a obligat pe Dumitru Jumolea la plata sumei de 10.000 lei, reprezentând daune morale şi materiale, către agentul de poliţie. Decizia Judecătoriei Craiova nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs.