Mii de protestatari au strigat împotriva noului Cod al Muncii: „Nu vrem sclavagism!”

0
2841

Chiar dacă mercurul din termometre a scăzut mult sub zero grade, salariaţi din învăţământul preuniversitar, cadre medicale, funcţionari publici, dar şi angajaţii din mediul privat doljean au ieşit, ieri-seară, în stradă să-şi strige nemulţumirea vizavi de intenţia Guvernului Boc de a modifica actualul Cod al Muncii, Legea Sindicatelor, Legea Patronatelor, Legea Conflictelor de Muncă şi Legea Contractelor Colective de Muncă. Noile prevederi legislative au pus pe jar sindicatele întrucât acestea reduc o serie de drepturi ale angajaţilor, inclusiv posibilitatea de a mai protesta.

„Jos Guvernul Boc!”, „Hoţii!”, „Nu vrem sclavagism”, „Nu ne vindeţi ţara!” – acestea sunt câteva dintre lozincile venite din partea protestatarilor care au umplut, ieri-seară, esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, la apelul lansat de cele cinci confederaţii sindicale, CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, CSDR, BNS şi Meridian. Aceştia au manifestat timp de două ore şi, înarmaţi cu fluiere şi  pancarte, şi-au strigat încontinuu nemulţumirile. Au adus chiar şi un coşciug, pe care l-au aşezat pe scările din faţa Teatrului Naţional, înconjurat de lumânări, pe care la un moment dat le-au şi aprins.

«După ce ne-a furat din buzunare peste 50% din salarii, după ce s-a războit cu cei mai mici cetăţeni ai ţării, bebeluşii, şi cu mămicile lor, Guvernul Boc a decis să se ia de toţi salariaţii. Guvernul vrea un nou Cod al Muncii cu peste 100 de articole modificate, prin care noi ar trebui să devenim nişte roboţi. Spun că se flexibilizează piaţa muncii, dar conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române „a flexibiliza” înseamnă a se îndoi,  a se încovoia. Asta îşi doreşte, de fapt, Guvernul Boc. Să ne încovoiască în faţa şefilor de instituţii, puşi de ei. Cred că trebuie să dăm o ripostă mult mai dură Guvernului Boc, care ne-a scos în stradă pe o asemenea vreme rece», a spus Victor Peţa, liderul BNS Dolj.

Alături de ceilalţi participanţi, cadrele medicale au susţinut că este absolut necesar ca această lege să se dezbată în Parlament. Şi nu să se folosească din nou asumarea răspunderii de către Guvern. «Acesta nu este Guvernul Boc, este Guvernul „Toc”, pentru că a tocat toţi banii, inclusiv cei ai Sănătăţii. Noul Cod ne va lua toate drepturile, dar noi vom încerca să determinăm Executivul să nu-şi asume răspunderea şi să lase Parlamentul, aşa cum este democratic, să decidă. Altfel, nu ne mai rămâne decât să apelăm la mila celui de Sus», a precizat Ileana Ionescu, preşedinte Sanitas Dolj.

Sindicaliştii au invocat în timpul mitingului nu doar modificarea Codului Muncii. Aceştia au criticat şi maniera în care Guvernul Boc a înţeles să rezolve problemele economice şi sociale ale cetăţenilor. „Suntem conduşi de un Guvern incompetent, care periodic ne spune că am ieşit din recesiune. Nu le este ruşine să ne anunţe, pe toate posturile de televiziune, că avem o creştere economică de 0,1%, după ce după doi ani au luat zeci de miliarde de la FMI?! Ne-au învrăjbit pe toţi. Şi acum cu acest Cod al Muncii vor să ne mintă că vom avea mai multe locuri de muncă. Minciuni! Nu Codul Muncii creează locuri de muncă. Politicile guvernamentale fac acest lucru. Dar ei ne-au dat afară. Ne-au restructurat periodic”, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului din Învăţământ„Spiru Haret” – filiala Dolj.

Angajaţii, lipsiţi de protecţie socială

Noul Cod al Muncii, propus de Guvern, ar întoarce România în epoca sclavagismului, după cum susţin  sindicaliştii. Cele mai contestate efecte se referă la protecţia socială a angajaţilor. Astfel, conform proiectului, de la 45 la 120 de zile angajatorul poate contracta pentru acelaşi post oricâte persoane doreşte, cu titlu de perioadă de probă, şi poate oricând să renunţe la orice angajat în acest interval de timp, fără să poată fi controlat, iar perioada lucrată cu titlul de probă nu mai constituie vechime în muncă. Dacă va fi adoptat noul Cod, contractul de muncă va conţine şi obiective de performanţă individuală, dar şi criterii de evaluare a acestora. Sindicaliştii spun că prin această prevedere salariaţii vor putea fi mult mai uşor concediaţi pentru necorespundere profesională.

Activitatea şi salariul, instabile

În plus, patronul poate oricând micşora activitatea salariatului şi salariul acestuia pe motivul că şi-a redus temporar activitatea, fără să mai fie obligatoriu – ca în actualul Cod – consimţământul angajatului. Mai mult decât atât, el poate trimite salariatul în concediu fără plată împotriva voinţei lui. În acest fel, spun sindicatele, nu mai există nici măcar un minimum de siguranţă a locului de muncă şi a venitului, salariaţii nemaiputând nici să acceseze credite de la bănci.

De asemenea, în cazul concedierilor, noul Cod prevede că vor fi disponibilizaţi primii cei care nu au realizat „obiectivele de performanţă individuală”. Ori contestatarii afirmă că în mod sigur criteriile de evaluare a acestor performanţe vor fi stabilite unilateral doar de către patron. De fapt, patronul va concedia pe cine va dori, fără ca salariaţii să mai poate fi apăraţi. După concediere, chiar şi a doua zi, patronul poate angaja alte persoane pe locurile de muncă ale celor concediaţi, fără a mai fi obligat sau sancţionat în nici un fel.

Locuri de muncă doar pe perioadă determinată

Un alt punct care a stârnit nemulţumirea în rândul angajaţilor vizează desfiinţarea contractului de muncă pe perioadă nedeterminată. Astfel, majoritatea salariaţilor va fi angajată cu contract pe perioadă determinată. În acest fel, va fi exclusă siguranţa şi protecţia locului de muncă, iar angajaţii nu vor mai primi plăţi compensatorii.

Prin modificările propuse de noul Cod al Muncii, patronul poate oricând impune salariaţilor să stea peste program fără acordul lor. De asemenea, invocând o reducere a activităţii, poate să compenseze în avans ore suplimentare fără să fie real acest fapt, iar ulterior, când are nevoie de muncă suplimentară, salariaţii să nu poată refuza acest lucru.

Tot angajatorul poate oricând să modifice norma de muncă, ceea ce înseamnă că poate să modifice unilateral şi după bunul plac salariul. Salariaţii pot deveni în acest fel sclavii propriului contract de muncă. Un alt articol aspru criticat se referă la reintroducerea angajamentului de plată. Contractele Colective de Muncă vor fi la dispoziţia şi bunul plac al patronului, cunoscut fiind că „reprezentanţii salariaţilor” în majoritatea cazurilor sunt numiţi de patron şi nu aleşi de oameni. În acest fel, drepturile salariaţilor vor fixate direct de patron, fără posibilitatea negocierii reale a unui contract. Prin introducerea angajamentului de plată, patronul poate reţine oricând orice pagubă pe care o are şi pe care o poate pune în spinarea salariatului.

Împotriva acestor măsuri, manifestanţii au încheiat mitingul cu un marş prin faţa Prefecturii Dolj, pentru „a-l saluta” pe reprezentantul Guvernului în teritoriu.

„După ce au tăiat salariile cu 25% şi-au mărit TVA-ul la 24%, după ce au tăiat pensiile şi au nenorocit milioane de oameni, au venit cu un Cod al Muncii care nu a fost cerut nici de sindicate, nici de nimeni altcineva, ceea ce nu face altceva decât să ducă la o creştere îngrijorătoare a ratei şomajului. Ne-am săturat să-i vedem seară de seară la televizor, să ne mintă continuu că am ieşit din criză, când noi o ducem din ce în ce mai rău”, a declarat vicepreşedinte sindicatul „Drumarul” din cadrul CNSRL, Constantin Solomon, reprezentantul angajaţilor SC. LDP S.A. Dolj

Pentru a determina Executivul să renunţe la decizia de asumare a noului Cod al Muncii, salariaţii doljeni au stabilit să iasă în stradă şi săptămâna viitoare.

CARMEN RUSAN şi RADU ILICEANU