Teatrele europene protestează împotriva abuzurilor de la Budapesta

0
392

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova se alătură comunităţii de artişti, directori şi manageri de teatre şi instituţii culturale din Marea Britanie, ca şi Convenţiei Teatrale Europene, care s-au opus abuzurilor ce au loc în Ungaria, considerând arbitrară decizia de înlocuire a unor directori de teatre. Protestul se îndreaptă împotriva înlocuirii brutale a directorului Teatrului Új Színház (Teatrul Nou), István Márta, cu actorul György Dörner, membru al unui partid de extremă-dreapta. Asta după ce, la 6 octombrie 2011, în ciuda recomandării unei comisii de specialişti, de prelungire a contractului a lui István Márta, primarul Capitalei ungare a anunţat aducerea unei echipe noi la conducerea instituţiei.

În luarea de poziţie referitoare la viitorul Teatrului Nou din Budapesta, artiştii spun că sunt alarmaţi de impunerea unui director de extremă-dreapta în unul dintre cele mai importante teatre din Budapesta şi apelează la secretarul responsabil cu relaţiile externe şi la comunitatea internaţională să pună presiune pe guvernul ungar pentru a-şi retrage decizia.

«Urmând alegerea Partidului Fidesz, un partid de dreapta, primarul Budapestei l-a dat afară pe directorul de la Új Színház şi l-a numit în loc pe actorul György Dörner. Dörner este un susţinător al partidului anti-rromi, anti-homosexuali şi antisemit Jobbik. Partidul Jobbik a fost forţat să îşi demobilizeze miliţia, Garda Ungurească, dar candidatul acestuia a afirmat recent că evreii sunt „nişte criminali murdari şi păduchioşi”. Partidul are 47 de membri în parlamentul maghiar», explică aceştia.

În momentul de faţă, Teatrul Nou are în repertoriu atât piese ungureşti, cât şi din repertoriul internaţional, de la Schiller la Shakespeare. «Dörner plănuieşte să anuleze ceea ce numeşte o „hegemonie degenerată, bolnavă, liberal” în Ungaria, oprind producţia „gunoiului străin” şi concentrându-se pe piese ungureşti. Acestea include operele prietenului şi sfătuitorului său, István Csurka, un anti-semit declarat, adept al teoriei conspiraţiei evreieşti, şi preşedinte al Partidului Ungar al Justiţiei şi Vieţii. O parte din scriitorii unguri şi-au retras piesele din teatru în semn de protest», mai spun artiştii britanici.

Ei sunt convinşi că schimbarea impusă Teatrului Nou nu va fi ultima, pentru că „Jobbik şi alte grupuri de extremă dreapta demonstrează şi susţin campanii împotriva Teatrului Naţional Ungar, numindu-i producţiile „obscene, pornografice, homosexuale, anti-naţionale şi anti-ungureşti”».

«Campania împotriva unui teatru maghiar liberal, deschis către lume, este parte dintr-o mişcare generală din Ungaria împotriva intoleranţei şi democraţiei. Paralelele istorice sunt evidente şi dătătoare de fiori. Noi susţinem producătorii maghiari de teatru care se opun acestei numiri şi facem apel la guvernul nostru să ceară Guvernului maghiar să îşi retragă decizia», se mai precizează în luarea de poziţie pe care o semnează numeroşi artişti, directori şi manageri de teatre şi instituţii culturale din Marea Britanie, cărora li se alături şi reprezentanţii Naţionalului craiovean.