Concert simfonic, astă-seară, de la ora 19.00 – Violonistul Alexandru Tomescu şi dirijorul Gheorghe Costin revin pe scena Filarmonicii craiovene

0
618

Muzician cu o carieră impresionantă, ce se întinde pe patru continente şi peste 30 de ţări, cu un palmares ce numără peste 100 de premii I naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu, violonistul Alexandru Tomescu urcă din nou, astă-seară, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, la numai două luni de la ultima sa evoluţie aici, în cadrul celei de-a XXXVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”. Alexandru Tomescu interpretează Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră, Sz. 112, BB 117, de Béla Bartók, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii craiovene, sub conducerea muzicală a dirijorului Gheorghe Costin – muzician devotat, cu o reputaţie solidă, cu care publicul s-a întâlnit, de asemenea, ultima dată, la Festivalul „CraiMuz”. Concertul simfonic de astă-seară începe la ora 19.00 şi mai oferă spre audiţie „La plus que lente”, vals, de Claude Debussy (150 de ani de la naştere), şi Simfonia a II-a în Re major, op. 73, de Johannes Brahms. Preţul biletului este de 15 lei (pentru elevi, studenţi, pensionari – 8 lei).

***

Dirijorul Gheorghe Costin a studiat la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi a absolvit, în paralel, secţiile de compoziţie (clasa prof. Dan Constantinescu) şi dirijat (clasa prof. Constantin Bugeanu). Din 1984 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A activat ca dirijor permanent al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1986-1988) şi Iaşi (1988-2001), iar din 2001 este dirijor al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Prestaţiile sale întotdeauna calitative, disponibilitatea repertorială deosebită, sensibilitatea de muzician devotat reprezintă veritabile atu-uri datorită cărora artistul şi-a clădit o reputaţie solidă, fiind solicitat să dirijeze toate orchestrele din ţară. A întreprins turnee în Franţa, Spania, Austria, Germania, Elveţia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia şi Portugalia, iar numele său a figurat pe afişele unor renumite săli de concerte europene (Sala UNESCO de la Paris – 1990, Sala „Gasteig” din München – 1995, concert susţinut în prezenţa lui Sergiu Celibidache ş.a.).

***

Solist concertist permanent a două ansambluri de elită din România –  Orchestra Naţională Radio Bucureşti şi Filarmonica de Stat Piteşti –, violonistul Alexandru Tomescu susţine o intensă activitate muzicală la nivel naţional, concertând pe scenele tuturor filarmonicilor. În calitate de preşedinte al Fundaţiei culturale „Remember Enescu”, este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special organizarea Concursului Internaţional de vioară „Remember Enescu”. De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică, acordurile viorii tânărului român au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii, precum Carnegie Hall – New York, Concertgebouw – Amsterdam, Théâtre des Champs Élysées – Paris şi Metropolitan Arts Center – Tokyo. În mâinile sale se găseşte celebra vioară Stradivarius Elder – Voicu din 1702, instrument de o inestimabilă valoare, ce face parte din Patrimoniul Naţional al României. În luna mai 2011, Alexandru Tomescu a pornit la drum cu celebra vioară, în cel de-al patrulea turneu Stradivarius, în 14 oraşe din România.