Autostrada Soarelui a fost închisă, ieri, la ora 11.00, pe tronsonul Lehliu – Fundulea, din cauza ninsorii şi a visolului, însă la ora 12.45 autorităţile au decis să redeschidă circulaţia. Au rămas, însă, închise, DN 2C Costeşti – Padina şi DN22F Izvoarele – Nalbant, în judeţul Vrancea, şi DN22 Râmnicu Sărat – Băile, în judeţul Buzău. De asemenea, pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti s-a format gheaţă între kilometrii 49 şi 86, iar stratul de zăpadă măsura între unu şi doi centimetri.
În vederea evitării blocajelor şi pentru facilitarea intervenţiei utilajelor de deszăpezire, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a impus restricţii pentru traficul greu pe mai multe tronsoane de drumuri. Astfel, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone a fost restricţionat traficul pe DN22 Râmnicu Sărat – Brăila şi pe DN2C Costeşti – Padina. Pentru autovehiculele care depăşesc 7,5 tone circulaţia a fost restricţionată, începând cu ora 10.45, pe DN2, între Urziceni şi Buzău, şi pe DN2C, pe tronsonul Slobozia – Amara – Tovărăşia şi Buzău, precum şi pe DN5 Bucureşti – Giurgiu.
Nu plecaţi la drum fără să vă informaţi
CNADNR a anunţat că urmau să fie închise, însă, şi alte zece drumuri naţionale: DN3 (Bucureşti-Călăraşi-Constanţa), DN4 (Bucureşti-Olteniţa), DN5 (Bucureşti-Giurgiu), DN5B (care leagă oraşul Giurgiu de DN6), DN6 (Bucureşti-Timişoara), DN41 (Olteniţa-Giurgiu), DN54 (Turnu Măgurele-Caracal), DN55A (Bechet-Calafat), DN56 (Craiova-Calafat) şi DN61 (Găeşti-Giurgiu).
Informaţii despre starea drumurilor pot fi obţinute de la Dispeceratul CNADNR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau de pe pagina de internet www.cnadnr.ro Situaţia Drumurilor Naţionale.
La nivel naţional, 180 de unităţi de învăţământ au suspendate cursurile ieri, a anunţat Ministerul Educaţiei: „16 inspectorate şcolare judeţene au anunţat suspendarea cursurilor în aproximativ 10 unităţi de învăţământ, în vreme ce alte 6 judeţe înregistrează probleme mai mari. Dintre acestea, amintim judeţele Alba (47 de unităţi de învăţământ), Botoşani (28 de unităţi de învăţământ) şi Constanţa (26 de unităţi de învăţământ)”.
Armata, pregătită să intervină cu 4.000 de militari
În ceea ce priveşte căile ferate, au fost anulate 41 de trenuri, o linie a fost închisă, în timp ce pe şinele ferate acţionau 148 de utilaje de deszăpezire.
Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul Gabriel Oprea a ordonat, în seara zilei de 1 februarie, pregătirea efectivelor şi tehnicii militare de pe întreg teritoriul ţării, pentru a fi în măsură să intervină de urgenţă, la solicitarea autorităţilor publice locale şi centrale: „Astfel, Armata este pregătită să intervină în sprijinul populaţiei cu aproximativ 4.000 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alţi 4.000 militari, în funcţie de evoluţia situaţiei. Forţele şi mijloacele Ministerului Apărării Naţionale destinate intervenţiilor vor fi organizate pe detaşamente şi vor putea executa misiuni de evacuare a persoanelor, deszăpezire a căilor de comunicaţii, deblocare a autovehiculelor, evacuare medicală terestră şi aeriană”, se arată în comunicat.