Emisiunea de mărci poştale “Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene” va fi disponibilă începând de vineri, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/.
Potrivit unui comunicat al Romfilatelia transmis, azi, AGERPRES, emisiunea de mărci poştale este dedicată preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Pe timbrul emisiunii de mărci poştale, cu valoarea nominală de 5 lei, este ilustrat logo-ul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, rezultat în urma unui concurs de creaţie câştigat de Ioan Dobrinescu, un elev de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti.
Logo-ul indică o Uniune Europeană în mişcare, sigură pe sine, dinamică, dar şi ataşată valorilor sale. Uniunea Europeană a fost ilustrată prin intermediul unui lup, animal prezent în mitologiile majorităţii culturilor europene. Suplimentar, desenul ilustrează o Uniune Europeană care îşi afirmă ataşamentul faţă de protecţia biodiversităţii, arată sursa citată.
Emisiunea este completată de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coală de 30 timbre, minicoală de 10 timbre + 5 viniete.
România a început drumul său către Uniunea Europeană la 1 februarie 1993, dată la care a fost semnat Acordul de Asociere a României. Ţara noastră depunea oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană în iunie 1995, iar în decembrie 1999 Consiliul European decidea deschiderea negocierilor de aderare cu România, alături de alte şase state.
La 25 aprilie 2005, la Luxemburg, a fost semnat Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană de către cele două state şi de către reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene.
În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, România va asuma, în premieră, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene, la fiecare şase luni.
Pentru asigurarea continuităţii activităţii Consiliului Uniunii Europene pe o perioadă mai lungă de timp, statele membre care deţin preşedinţia lucrează împreună, în grupuri de trei, denumite Trio-uri. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona, în anul 2009. România va deschide Trio-ul de preşedinţii din care mai fac parte Finlanda şi Croaţia.
Motto-ul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene – “Coeziunea, o valoare comună europeană” – reprezintă un mesaj clar de susţinere pentru coeziunea familiei europene, dar şi pentru politicile care stimulează convergenţa economică, socială şi teritorială. (Sursa: Agerpres)