Italia, cel mai mare consumator mondial de paste, utilizează grâul adus din America de Nord pentru a produce spaghetti şi macaroni, după ce vremea nefavorabilă şi însămânţările mici au redus producţia de grâu de tip durum (“grâu tare”) în Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.
Exporturile de grâu dur ale SUA şi Canadei sunt în creştere, în condiţiile în care producţia UE pentru acest tip de grâu a scăzut cu 10% până la 7,78 milioane tone, potrivit datelor Comisiei Europene, ceea ce explică cererea crescută pentru oferta din America de Nord.
Importatorii italieni au profitat de avantajul oferit de “calitatea excelentă” şi “preţurile mici” pentru grâul dur din SUA şi Canada, a declarat vice-preşedintele organizaţiei italiene Associazione Nazionale Cerealisti (Anacer) Niccolo d’Andria. Potrivit acestuia un al doilea val de importuri ar putea începe în luna aprilie 2020. (Agerpres)