Muzică din baletul ROMEO şi JULIETA

0
349

Cea mai frumoasă poveste de dragoste, transpusă de compozitorul Serghei Prokoviev în muzica baletului „ROMEO şi JULIETA”, va deschide luna noiembrie, la Filarmonica „Oltenia” Craiova. Concertul va avea loc vineri, 4 noiembrie, de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului GHEORGHE COSTIN, solicitat permanent de toate orchestrele din ţară şi marcând numeroase prezenţe internaţionale. În program, vor fi încă două lucrări: Poemul simfonic „O noapte pe muntele pleșuv” de Modest Musorgski şi Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Paul Constantinescu, cu violonista LUMINIȚA BURCĂ, violoncelista ANDREEA  ȚIMIRAȘ şi pianistul MIHAI  UNGUREANU.                       

 La pupitru, GHEORGHE COSTIN este un excepţional dirijor, care ştie să lucreze cu orchestra, să aibă o infinită gamă de culori şi nuanţe, să coordoneze impecabil scena, construind astfel o lucrare cu acumulări tensionale paroxistice, contrastând cu momente de lirism şi duioşie, într-o gradare emoţională perfect stăpânită, fără excese şi efecte de suprafaţă.

Violonista LUMINIŢA  VIRGINIA  BURCĂ a fost concertmaestru şi şef partidă al orchestrelor: I Pomeriggi Musicali di Milano,  Teatro alla Scala- Milano, Orchestra Internazionale d’Italia- Fermo (din 1995 şi în prezent), Orchestra Teatro Reggio– Parma (din 2003 şi în prezent), Orquesta Sinfonica de La Coruña, Orquesta Sinfonica de Santa Cruz de Tenerife. Numele violonistei apare în Who is Who-Dicționarul Personalităților, din anul 2007.

Unul dintre cei mai versatili muzicieni ai generație sale, ANDREEA  ȚIMIRAȘ   concertează de-a lungul anilor ca solistă sub bagheta dirijorilor Jin Wang, Peter Oschanitzky, Horia Andreescu, Adrian Morar, Adrian Buciu, Mihnea Ignat și Cristian Lupeș, alături de Filarmonica Pitești, Orchestra de BAROCkeri, Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica „Mihail Jora” din  Bacău și Orchestra Națională Radio.

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul MIHAI UNGUREANU apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud, din Rusia şi din spaţiul asiatic. Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986).

*

Tabloul simfonic „O noapte pe Muntele Pleşuv” a fost compus de Modest Musorgski în 1867, dar prima audiţie, la Sankt Petersburg, a avut loc în 1886. Aflat cam la 500 de kilometri de Kiev, Muntele Pleşuv are în credinţa populară însuşiri fantastice fiind locul de adunare şi de sfat al ielelor dezlănţuite în noaptea de Ivan Kupala, în jurul solstiţiului de vară.

„Triplul concert”, ultima lucrare a compozitorului, încununează domeniul reprezentativei creații concertante a lui Paul Constantinescu. Prin împrospătarea dialogului (soliști-orchestră) cu noi procedee izvorâte din substanța melosului folcloric și din subtilitățile artei instrumentale populare, compozitorul a izbutit în această creație o sinteză cuprinzătoare a artei sale.” (Vasile Tomescu)

„Romeo și Julieta” este cel mai faimos balet al lui Prokofiev și cel mai popular având ca temă o poveste de dragoste. Această versiune coregrafică a tragediei lui Shakespeare a fost reprezentată pentru prima dată pe scena Teatrului Mariinsky, în 1940. A fost montată de Leonid Lavrovsky, care a colaborat îndeaproape cu Prokofiev, la această producție uimitor de emoționantă.