Festivalul „Maria Tănase” îi aduce la Craiova pe Maria Ciobanu, Rona Hartner şi folcloristul Constantin Arvinte

0
857
Trofeul valorează 2.000 de euro, dublu față de ediția precedentă! Valoarea totală a premiilor acordate câștigătorilor se ridică la peste 7.000 de euro brut. Numai Marele Premiu – Trofeul Festivalului „Maria Tănase” valorează 2.000 de euro, dublu față de ediția precedentă a evenimentului! La fiecare din secţiunile solişti vocali şi solişti instrumentişti vor fi acordate Premiul I (1.000 de euro), Premiul al II-lea (750 de euro) şi Premiul al III-lea (500 de euro). În plus, juriul va oferi două Premii Speciale (pentru tinereţe, costum, autenticitate), iar prin votul publicului va fi înmânat un Premiu de Popularitate, fiecare dintre acestea trei valorând 250 de euro. Ca și în anii precedenți, trofeele vor fi creația artistului sticlar gorjean Mihai Țopescu.

La 550.000 de lei se ridică, în acest an, suma alocată de Consiliul Județean Dolj pentru organizarea evenimentului. Spectacolele vor avea loc în zilele de 16, 17 și 18 octombrie, în sala Teatrului Național Craiova, și vor fi transmise în direct de TVR Craiova și TVR 3. Biletele s-au pus deja în vânzare la sediul Centrului Culturii Tradiționale Dolj, la prețurile de 30 și 40 de lei. Între invitați se numără cunoscuți interpreți de folclor, precum Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu, Ionuț Dolănescu, Tiberiu Ceia ș.a. Alături de aceștia și de laureați ai edițiilor precedente, vor veni actrițele Claudia Negroiu, Rona Hartner și Natașa Raab, ca și reputatul compozitor și dirijor Constantin Arvinte (87 de ani). În preselecția națională, din 14-15 octombrie, Doljul va fi reprezentat de nouă soliști vocali și un instrumentist (caval), aleși de un juriu local. La ediția precedentă, trofeul festivalului nu s-a acordat, iar în 2009 a fost câștigat de solista Casandra Maria Hauși, din Maramureș. Anul acesta, Marele Premiu valorează 2.000 de euro!

5,5 miliarde de lei vechi – „o sumă suficientă” pentru organizare

Tradiţia organizării la Craiova a unui festival de folclor, iniţiat în anul 1969 şi dedicat Mariei Tănase, continuă, astfel că evenimentul a ajuns la cea de-a XXII-a ediţie. Una care va fi organizată chiar în anul în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea (25 septembrie) și 50 de ani de la trecerea în eternitate (22 iunie) a Doamnei Cântecului Popular Românesc.

Evenimentul se va desfășura în perioada 14-19 octombrie, sub egida Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (C.J.C.P.C.T.) Dolj, în parteneriat cu Societatea Română de Televiziune și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, care i-a alocat nu mai puțin de 550.000 de lei. „Este o sumă suficientă pentru organizarea unui eveniment de o asemenea amploare, care presupune o desfășurare de forțe de o săptămână și în care, pe lângă spectacole-concurs și recitaluri, vom avea și manifestări conexe”, spune Amelia Etegan, manager al C.J.C.P.C.T. Dolj și director al festivalului.

 

Nicolae Dumitru şi Amelia Etegan

Laureații tuturor edițiilor precedente, invitați în prima seară de spectacol

Spectacolele-concurs vor avea loc, ca de obicei, în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”, în zilele de 16 și 17 octombrie, și vor fi urmate vineri, 18 octombrie, de Gala Laureaților. „Prima seară îi va aduce în fața publicului pe toți laureații cu Marele Premiu ai celor 21-a de ediții desfășurate până în prezent. Desigur, cei care mai sunt în viață și cei care au putut să vină la Craiova”, a precizat Nicolae Dumitru, referent în cadrul C.J.C.P.C.T. Dolj.

Astfel, vor urca pe scenă Ana Munteanu, Gheorghe Roșoga, Vasilica Dinu, Luciana Văduva, Rodica Chircu, Laura Ștefănescu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Nicu Dumitrică, Alina Cristina Bâcă, Constantin Lătărețu, Marin Ganciu, Adriana Aurica Bucevschi, Vlăduța Marioara Lupău, Casandra Maria Hauși și Alexandru Șura (țambal). Imagini cu aceștia în timpul concursului, păstrate în arhiva Televiziunii Române, vor putea fi (re)văzute de spectatori. „Din păcate, Ioan Bocșa n-a putut veni, nici Mia Dan, laureată a ediției a III-a. Iar Mariana Drăguț și Maria Răchițeanu Voicescu nu mai sunt azi printre noi…”, a adăugat Nicolae Dumitru.

Prezentatoarea Iuliana Tudor și realizatoarea Elise Stan fac, din nou, echipă

Seara a doua de spectacol este rezervată marilor voci ale muzicii populare românești. Vor susține recitaluri Maria Ciobanu, Ionuț Dolănescu, Mioara Velicu, Veta Biriș, Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu (vioară), Maria Dragomiroiu, Petrică Mâțu Stoian, Mariana Deac, Cornelia și Lupu Rednic, Niculina Stoican, Nineta Popa Ionescu, Elena Jurjescu, Tiberiu Ceia și Ion Ghițulescu. „În Gală am invitat și laureați doljeni ai festivalului, cu Marele Premiu sau Premiul I, într-un colaj Maria Tănase: Aurelia Popescu Preda, Manuela Motocu, Lavinia Bârsoghe, Maria Rotaru, Mirela Zisu și Lavinia Celea, cărora le vor urma pe scenă tineri interpreți din toată țara, care vor interpreta cântece ale marii artiste”, a mai precizat Nicolae Dumitru.

Concurenţii, ca şi interpreţii în recital vor fi acompaniaţi una dintre cele două orchestre aflate pe scenă: cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, condusă de maestrul Nicu Creţu, şi „Lăutarii” din Chişinău (Republica Moldova) – dirijor Nicolae Botgros. Prezentatoarea celor trei seri de spectacol va fi Iuliana Tudor – gazda cunoscutei emisiuni „O data-n viață” de la TVR1, iar realizatoarea festivalului rămâne, ca și la edițiile precedente, Elise Stan.

Remember Maria Tănase cu actrițele Rona Hartner, Claudia Negroiu și Natașa Raab

Inedit, serile de spectacol vor fi încheiate cu recitaluri actoricești, trei apreciate artiste fiind invitate, alături de soliști consacrați și laureați, pe scena festivalului. „Ediția din acest an este cu totul și cu totul deosebită și pentru că avem câțiva actori în recital care vor vorbi despre inegalabila Maria Tănase prin prestația lor. Sunt persoane care n-au mai evoluat în acest festival și pe care publicul cu siguranță le va aprecia”, a declarat directorul Amelia Etegan.

Astfel, în seara de miercuri, 16 octombrie, Claudia Negroiu va susține un recital extraordinar despre viața și creația artistică a celei care a fost și va rămâne veșnic o voce unică. Spectacolul-biografie în memoria Mariei Tănase –într-o interpretare originală și entuziastă – este regizat de Mălina Andrei, care semnează și scenariul, și a mai fost prezentat și pe alte scene din țară. Joi, 17 octombrie, invitată este Natașa Raab, actriță a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, iar Gala Laureaților va fi încheiată de un recital susținut de actrița, cântăreața și dansatoarea Rona Hartner – de ani buni stabilită în Franța –, acompaniată de un taraf. În 2011 aceasta a înregistrat un album de muzică inspirat din repertoriul Mariei Tănase, intitulat „Natura”, iar de curând, împreună cu DJ Tagada, a lansat „Gipsy Therapy”, care reunește, de asemenea, o colecție de melodii ale legendarei artiste.

De ieri, biletele se găsesc la vânzare la sediul C.J.C.P.C.T. Dolj

Biletele pentru cele trei seri de spectacol din cadrul Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” s-au pus în vânzare începând cu data de 1 octombrie și pot fi achiziționate de la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, strada „Alexandru Macedonski” nr. 28. Costă 30 de lei pentru fiecare din spectacolele din 16 și 17 octombrie și 40 de lei pentru Gala Laureaților din 18 octombrie. Toate reprezentațiile vor începe la ora 19.00 și fi transmise în direct, până la ora 23.00, de TVR Craiova şi TVR 3.

 

Doljul, reprezentat de zece concurenți în preselecția națională

Organizatorii evenimentului așteaptă în continuare concurenți, până acum primind înscrieri de la tineri soliști vocali și instrumentiști (interpreţi ai cântecului popular românesc cu vârsta între 16 şi 35 de ani) din Gorj, Sibiu, Satu Mare, Buzău, Neamț, dar și din Republica Moldova. Cei mai buni dintre ei vor fi aleși în urma preselecției naționale care se va desfășura în zilele de 14 și 15 octombrie, de la ora 10.00, la Teatrul Național Craiova, în prezența juriului festivalului. Tot atunci vor fi aleși și concurenții care vor reprezenta Doljul pe scena evenimentului. Zece dintre ei au trecut de preselecțiile locale care au avut loc pe 27 iulie și 28 septembrie a.c., la sediul C.J.C.P.C.T. Dolj: soliștii vocali Călin Corina Mihaela, Ceană Mihaela Diana, Goșnea Laurențiu Costel, Mihai Maria Loredana, Olteanu Liviu, Opincaru Iuliana, Stănuț Alina, Stoica (Tănasie) Mădălina Maria, Țacu Denisa Mariana și solistul instrumentist (caval) Gheorghe Marius).

Juriul va fi prezidat de prof. univ. dr. Gheorghe Oprea, de la Academia de Muzică din București

Președinte de onoare al juriului concursului a fost ales, în acest an, Constantin Arvinte – folclorist, compozitor și dirijor, iar președinte – prof. univ. dr. Gheorghe Oprea, de la Academia de Muzică din București. Membri sunt prof. univ. dr. Niță Frățilă (Academia de Muzică din Novi Sad, Serbia), dr. Elise Stan (realizatoare de evenimente folclorice, București), dr. Doina Ișfănoni (cercetător etnolog, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București), etnomuzicolog Eugenia Florea (realizatoare de evenimente folclorice, București), dr. muzicolog Roxana Gibescu (Casa de discuri „Electrecord”, București), drd. Violeta Ianculescu (realizatoare de evenimente folclorice Radio România București), prof. Paula Dogăroiu (etnomuzicolog, Craiova) și prof. Nicolae Dumitru (referent, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, secretarul juriului).

Expoziții de portrete pictate și fotografii ale Mariei Tănase

Programul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului „Maria Tănase” va cuprinde, pe lângă spectacole-concurs și recitaluri, și manifestări conexe. În foaierul Teatrului Național se va deschide o expoziție de portrete pictate ale Mariei Tănase, cuprinzând 26 de lucrări realizate de Mihai Dascălu, și alta de fotografii ale artistei, din arhiva Muzeului Olteniei. De asemenea, vor fi lansate cele două volume ale lucrării „Folclor muzical din Oltenia”, semnate de Constantin Arvinte și publicate la Editura „Antheo” din Craiova. Volumele au apărut în 2012 și 2013 și „sunt dedicate atât folclorului din Dolj, cât și din celelalte județe ale Olteniei”, după cum a precizat Amelia Etegan, manager al C.J.C.P.C.T. Dolj. Aceasta a mai dezvăluit că, pe lângă faptul că va fi președinte de onoare al juriului, «maestrul Constantin Arvinte (n.r. – în vârstă de 87 de ani) va susține un scurt recital pe scena festivalului, mai precis va dirija un moment muzical, în interpretarea orchestrei Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”».