Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sediul PDL Dolj, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a pus în discuție două probleme importante care s-au ridicat la Şcoală de Vară a TDL, desfăşurată în staţiunea Eforie Nord, una legată de lipsa locurilor de muncă şi creşterea îngrijorătoarea a şomajului în ţara noastră şi cea de-a două legată de modul în care s-a derulat primul apel referitor la înscrierea proiectelor în cursa pentru cei maximum 200.000 de euro oferiţi de stat, prin Ministerul Finanţelor, firmelor mici (minimis) ce a avut loc miercuri, 28 august. Pe lângă cele două aspecte, preşedintele PDL Dolj a mai discutat şi despre acţiunile concrete pe care le vor face , atât la nivelul administraţiei judeţene, cât şi la nivelul Parlamentului pentru a modifica hotârârea care stipulează preţurile medii ale produselor agricole pentru determinarea veniturilor obţinute din arendarea bunurilor agricole.
Sesiunea s-a închis după patru minute, şi aproape nimeni nu a reuşit să depună datele. Pur şi simplu, site-ul ministerului a apărut tot timpul ca fiind blocat. Astfel au apărut suspiciuni concludente de fraudă, suspiciuni care trenează şi astăzi şi care sunt verificate de instituţiile sttaului. Blocarea serverului unde trebuiau depuse proiectele a stârnit furia celor care nu au reuşit să completeze documentaţia, deci au ratat şansa la finanţare. Aceştia au adus acuze dure ministerului, cum că ar fi favorizat anumite firme care, deşi site-ul a fost blocat, au reuşit să depună datele. Pentru că s-a făcut mult tam-tam, ministerul s-a văzut nevoit să anuleze licitaţia urmând ca procedura de înscriere a dosarelor pentru ajutoarele destinate firmelor mici să fie reluată la o dată care nu a fost stabilită încă. „Uimitor ce s-a întâmplat. Nu am cuvinte. Nicăieri în Europa, nu se întâmplă aşa ceva şi culmea, ministrul respectiv mai este încă în funcţie. Din punctul nostru de vedere ministrul Chiţoiu ar trebui să părăsească de urgenţă ministerul. Este o încercare clară de fraudare a unor întreprinzători şi de absorbţie pentru anumite buzunare”, a subliniat preşedintele PDL Dolj, Marian Jean Marinescu.
Unu din patru tineri sub 25 de ani sunt şomeri
La acest eveniment au participat 600 de tineri democrat-liberali din toate organizaţiile judeţene şi au luat parte mai mulţi parlamentari şi eudeputaţi, printre care Andreea Paul Vass, Monica Macovei, Traian Răzvan Ungureanu, Petru Luhan, Roberta Anastase şi bineînţeles vicepreşedintele PDL, Marian Jean Marinescu, care a mai vorbit ieri, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă şi despre îngrijorările tinerilor vizavi de lipsa locurilor de muncă şi despre exodul tinerilor din România către alte ţări ale UE. „Populația stabilă tânără a scăzut cu un sfert în ultimul deceniu, la 5,3 milioane români cu vârsta între 15 și 34 de ani. O jumătate de milion de tineri sunt plecați, oficial, pe perioade îndelungate în străinătate. Opt din zece tineri caută afară un salariu mai bun. Şase din zece tineri s-ar întoarce acasă, iar restul de patru s-ar stabili afară. Unu din cinci persoane tinere au studii superioare. Dintre aceştia, marea majoritate lucrează în alt domeniu decât în cel pentru care s-au pregătit (80%). Unu din patru tineri sub 25 de ani sunt şomeri”, a mai spus Marian Jean Marinescu. România are de cheltuit aproape 40 miliarde de euro în 2014-2020 şi încă aproape o jumătate de miliard de euro în 2014-2015 din bani europeni pentru absorbţia şomajului în rândul tinerilor. „USL îşi bate efectiv joc de tineri. Guvernul nu are un plan convingător de măsuri, care să respecte condiţiile minimale de calitate, pentru a le înainta Comisiei Europene”, a subliniat preşedintele PDL Dolj.
Pedeliştii fac demersuri pentru modificarea preţul mediu de vânzare a grâului
Marinescu spune că au discutat în cadrul Biroului Permanent al PDL Dolj, susţinut ieri dimineaţă, la sediul partidului şi despre situaţia arendaşilor şi a arendatorilor în ceea ce priveşte plata impozitului. Consilierul judeţean, Marcel Marcea a prezentat cu această ocazie, o analiză amănuţită pe judeţe. Marinescu spune că toată problema pleacă de fapt de la Codul Fiscal, unde se stipulează greşit, că din acest an, se plătesc impozite aferente preţurile medii calculate în cursul anului 2012. În Dolj, acest preţ a fost la începutul lui 2013, de 0,98 lei/kg, dar astăzi grâul se vinde cu 0,65 lei/kg. „Astăzi ne vom întâlni la Bucureşti, tot Biroul Permanent Naţional al PDL şi parlamentarii vor face un proiect de modificare a Codului Fiscal sau o propunere pe care o vom înaint-o Guvernului, Codul Fiscal fiind mai greu de modificat acum. Şi vom demonstra cu argumente, că la ora actuală, în ţară este un haos, că sunt deja consilii judeţene care au modificat preţurile stabilite la începutul anului cu preţul care se vinde astăzi produsul. Cheia este în faptul că trebuie modificat în Codul Fiscal termenul de an fiscal cu an agricol. Adică preţul să se fixeze la începutul anului agricol şi nu la începutul anului fiscal. La fel vor proceda şi colegii mei consilierii judeţeni care vor face un proiect şi îl vor prezenţa conducerii CJ Dolj”, a spus Marian Jean Marinescu.