Analiza eşantioanelor colectate la faţa locului de către inspectorii ONU ar putea dura până la trei săptămâni, a menţionat, sâmbătă, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga, unde au sosit specialiştii Naţiunilor Unite în cursul după-amiezii de sâmbătă. Asupra veridicităţii acestor probe a făcut referire şi Vladimir Putin sâmbătă, în faţa jurnaliştilor. Preşedintele rus a sugerat că la 4 şi 5 septembrie, la summitul G20 de la Sankt Petersburg, unde Barack Obama trebuie să participe, s-ar putea discuta despre criza siriană. Pe de altă parte, şeful Gardienilor revoluţiei iraniene, Mohammad Ali Jafari, a calificat drept o iluzie ideea unei intervenţii militare occidentale doar între graniţele Siriei, anunţând „reacţii” şi în afara acestei ţări. Până când vor veni rezultatele analizelor, Barack Obama a decis să lase Congresul să decidă dacă trebuie sau nu atacată Siria. Echipa preşedintelui SUA susţine că Congresul a fost introdus în acest joc în materie de utilizare a forţei în străinătate, dar că totul este o formalitate, fiindcă în 2011, în chestiunea Libiei, şi în numeroase alte rânduri, predecesorii actualului preşedinte au evitat acest lucru, din dorinţa de a nu pune SUA „într-o stare de război perpetuu”. Totuşi, Barack Obama a fost un critic dur al războiului din Irak şi a militat, în 2008, asupra importanţei Congresului în luarea deciziilor militare, nefiind de acord cu preşedintele George W. Bush pentru lansarea unui război fără consultarea Legislativului, a declarat profesorul de istorie Julian Zelizer, de la Universitatea Princeton, sâmbătă, la CNN.
Dezbaterile din Congres cu privire la o eventuală intervenţie militară americană în Siria, solicitate de preşedintele Barack Obama, vor începe luni, 9 septembrie, au anunţat, sâmbătă, responsabili republicani din Camera Reprezentanţilor, conform AFP. „Suntem mulţumiţi că preşedintele a solicitat o autorizaţie (din partea Congresului) pentru o intervenţie militară în Siria”, a declarat John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, dar şi alţi parlamentari republicani, într-un comunicat. Şi „Senatul se va angaja imediat în această dezbatere crucială, prin audieri publice şi reuniuni de informare pentru senatori, săptămâna viitoare”, a dat asigurări, la rândul său, liderul democraţilor în Senat, Harry Reid, citat într-un comunicat. Audierile vor fi organizate de Comisia de Politică Externă din Camera superioară a Congresului, iar la ele vor participa oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei.
Obama, autorizat „să utilizeze forţele armate” ale SUA „cum consideră el necesar şi potrivit”
Casa Albă a cerut, sâmbătă, în mod oficial, Congresului, autorizarea de a efectua atacuri militare în Siria, cu scopul de a permite preşedintelui Obama să „oprească” şi să „prevină” atacuri cu arme chimice. În proiectul de rezoluţie, trimis congresmenilor la câteva ore după declaraţia preşedintelui cu privire la criza din Siria, se arată că susţinerea Congresului „va transmite un semnal clar despre atitudinea hotărâtă a Americii” în această problemă. „Preşedintele este autorizat să utilizeze forţele armate ale Statelor Unite cum consideră el necesar şi potrivit în legătură cu folosirea armelor chimice sau altor arme de distrugere în masă în conflictul din Siria”, se arată în document, în care sunt precizate două scopuri: „împiedicarea sau descurajarea folosirii sau proliferarea (inclusiv transferul către grupări teroriste sau alţi actori statali sau nonstatali), în interiorul, către sau din Siria a oricărei arme de distrugere în masă, inclusiv chimică sau biologică” şi „protejarea Statelor Unite, aliaţilor şi partenerilor săi împotriva ameninţării pe care o constituie aceste arme”.
Forţele preşedintelui Assad au „degetul pe trăgaci”
Armata siriană „este mobilizată, ea are degetul pe trăgaci”, a declarat sâmbătă, la televiziunea de stat, premierul sirian Waël al-Halqi, potrivit AFP. Într-o declaraţie scrisă difuzată de televiziunea siriană, premierul al-Halqi dă asigurări că „armata este gata să facă faţă oricăror provocări şi oricăror scenarii”. În cursul dimineţii de sâmbătă, un important responsabil al serviciilor siriene de securitate a declarat că ţara sa se aşteaptă „în orice moment” la un atac occidental împotriva teritoriului său şi „este gata să riposteze, de asemenea, în orice moment”. „Ne vom apăra poporul şi patria cu toate capacităţile de care dispunem”, a mai afirmat acesta, insistând că o „agresiune nejustificată nu va rămâne fără ripostă”.
Analiza probelor, estimată la maximum trei săptămâni
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat sâmbătă, la Haga, unde au sosit şi inspectorii ONU, că analiza eşantioanelor prelevate în Siria de către aceştia asupra armelor chimice poate dura „până la trei săptămâni”. „Toate eforturile posibile vor fi depuse în vederea accelerării procesului”, a adăugat OIAC, subliniind că anchetatorii vor preda ulterior raportul lor secretarului general al Naţiunilor Unite.