Opt artişti din şapte ţări sculptează în marmură, timp de o lună, la Craiova

0
617

tabara sculptura (15)Mulţi nu ştiu mai nimic despre Alexandru Macedonski – tema Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene” –, dar au fost selectaţi să participe la această a V-a ediţie a evenimentului şi, la rându-le, au acceptat provocarea de a reda în marmură de Ruşchiţa creaţia şi spiritul poetului. Este vorba despre cei opt artişti din şapte ţări (Japonia, Noua Zeelandă, Franţa, Turcia, Bulgaria, Slovenia, România) care, pe toată perioada lunii august, vor sculpta în cadrul taberei amenajate în curtea Centrului Multifuncţional Craiova. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc ieri, în prezenţa participanţilor şi a reprezentanţilor instituţiilor organizatoare – Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Primăria Municipiului Craiova –, însuşi primarul Mihail Genoiu urându-le succes sculptorilor, sub soarele dogorâtor al lui Gustar.

75 de artişti din 26 de ţări s-au înscris, anul acesta, la Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene” de la Craiova, însă numai opt dintre ei participă la eveniment. Selecţia a fost făcută pe baza CV-ului, a portofoliului profesional şi a machetei lucrării ce urmează a fi realizată.

Din cei şapte membri ai juriului, doar unul este sculptor…

tabara sculptura (8)Juriul i-a avut în componenţă pe arhitect Mircea Diaconescu – Primăria Craiova, arhitect Emilian Ştefârţă – manager al Muzeului de Artă Craiova, artist plastic Lucian Rogneanu – muzeograf la Muzeul de Artă Craiova, arhitect Marcel  Berendei – consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj, Lucian Dindirică – manager al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, Pavel Popescu – preşedinte al Uniunii Arhitecţilor din România – Filiala Euroregională Sud-Vest Oltenia, Marcel Voinea – preşedinte al Filialei Craiova a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Cu excepţia celui din urmă – absolvent al Institutului de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” din Cluj, secţia sculptură (1977), ani buni profesor de sculptură şi, totodată, artist cu portofoliu –, nici un alt membru al juriului nu este de specialitate, cum s-a întâmplat, de altfel, şi la ediţiile precedente ale simpozionului. Aspect nu foarte important nici pentru Remus Vlăsceanu, care, din 19 iunie a.c., este noul manager al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”. „Eu am venit după toată procedura operaţională de desfăşurare a evenimentului. De-acum înainte vom ţine cont de acest aspect. Dar nu găsesc că ar fi nepotrivită această componenţă a juriului…”, a afirmat acesta, ieri, la deschiderea oficială.

„Opt pietre de încercare”!

tabara sculptura (17)Temă a acestei a V-a ediţii a taberei de sculptură este creaţia poetului Alexandru Macedonski, după ce, în anii trecuţi, artiştii s-au inspirat din opera şi personalitatea lui Marin Sorescu, Tudor Gheorghe şi Adrian Păunescu. Timp de o lună, de la 1 până la 31 august, cei opt artişti vor sculpta în marmură de Ruşchiţa sub privirile publicului, la Centrul Multifuncţional Craiova, operele realizate de ei urmând să contribuie la îmbogăţirea patrimoniului monumental al Craiovei. Este vorba despre Sitaru Gabriel (România), Arijel Strukelj (Slovenia), Wataru Hamasaka şi Kei Nakamura (Japonia), Songul Telek (Turcia), Rafail Georgiev (Bulgaria), Boussin Aurelien (Franţa) şi Renate Verbrugge (Noua Zeelandă). „Anul acesta avem opt pietre de încercare, pe care dorim să le transformăm, datorită celor opt participanţi din şapte ţări, în opere de artă de care întreaga comunitate să se bucure de-acum încolo”, a mai spus Remus Vlăsceanu.

Primarul Mihail Genoiu: „Sperăm să avem opere de artă pe măsură”

tabara sculptura (2)Bun venit le-a urat artiştilor şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu. «Acum cinci ani s-a început timid, cu câţiva artişti craioveni care au răspuns invitaţiei Casei de Cultură „Traian Demetrescu”. Însă, datorită eforturilor depuse, simpozionul a căpătat notorietate, iar răspunsul la această invitaţie a fost extraordinar: au fost 75 de ofertanţi din toată lumea, în final fiind aleşi opt. Deci, o participare diversă, din diferite colţuri ale lumii. Sperăm să avem şi opere de artă pe măsură, care urmează să fie amplasate în diverse locuri din Craiova, adecvate, pentru alegerea cărora ne vom consulta şi cu opinia publică. Succes tuturor participanţilor!», a declarat primarul Mihail Genoiu.

Membru al juriului simpozionului, Emilian Ştefârţă a apreciat că, „pe an ce trece, această manifestare adună tot mai multe oferte de artă” şi le-a urat artiştilor „vreme bună, spor la treabă şi inspiraţie!”.

***

Creaţiile realizate de cei opt sculptori în cadrul taberei de la Centrul Multifuncţional vor deveni proprietatea oraşului, urmând să contribuie, ca şi cele rezultate din ediţiile precedente, la îmbogăţirea patrimoniului monumental al urbei. Autorii vor transmite Primăriei municipiului Craiova dreptul de proprietate şi de imagine al lucrării, precum şi dreptul patrimonial exclusiv, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. În schimb, fiecăruia i se va achita o primă în cuantum de 11.000 lei net (echivalentul a 2.500 de euro).

***

Renate Verbrugge s-a născut în Belgia, însă reprezintă Noua Zeelandă, şi se află pentru prima dată în România. O ţară pe care o găseşte „interesantă, mai ales că este patria lui Brâncuşi, unul dintre părinţii sculpturii”. Lucrarea sa – pe care o va realiza din două piese ce formează un întreg – va purta numele „Vers liber”. «Înainte de acest simpozion nu ştiam nimic despre Alexandru Macedonski. Dar m-am documentat şi am aflat că este printre primii poeţi care a introdus versul liber în creaţiile sale. De aceea am şi ales titlul „Vers liber” pentru lucrarea mea», a mărturisit artista.

***

Kei Nakamura (Japonia) a mai venit până acum de trei ori în România, invitat fiind la diverse simpozioane de sculptură. La cel de la Craiova participă pentru prima dată. „Nu aveam foarte multe informaţii despre Alexandru Macedonski. Am fost atras mai degrabă de Constantin Brâncuşi, pentru care am un deosebit respect şi admiraţie, şi aş vrea să integrez şi arta brâncuşiană în lucrarea pe care o voi realiza aici”, a declarat artistul, adăugând că aceasta are un titlu poetic: „Are we morning melody?”.

***

Originar din Nordul Franţei, Boussin Aurelien locuieşte şi lucrează de câţiva ani în Italia. A mai venit în România, însă este prima dată când lucrează aici ca sculptor. Ca şi alţi participanţi la tabăra de la Craiova, despre Alexandru Macedonski doar a auzit, dar nu cunoaşte opera lui. Cu toate acestea, a propus o machetă a lucrării pe care o va realiza aici – „Copacul între nori”, prin care spune că vrea să creeze o legătură între pământ şi cer.

***

Gabriel Sitaru (România) a mai participat la Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene” în 2015 şi 2016 şi şi-a dorit să revină pentru a treia oară, pentru că îl consideră un adevărat eveniment. «Vreau să lucrez monumental şi aici mi se oferă această posibilitate. Îmi propun să realizez o lucrare inspirată din poezia macedonskiană, se va intitula „Transcendenţă universală”», a declarat artistul. Dacă prima sculptură, o liră, realizată în cadrul taberei i-a fost amplasată în zona centrală a Craiovei, celei de-a doua i-a pierdut urma. „A fost amplasată în Grădina Botanică. După o săptămână a fost ridicată şi… nu mai ştiu unde este. E păcat să nu fie pusă în valoare”, a declarat Gabriel Sitaru, hotărât ca zilele următoare să facă toate demersurile pentru a o găsi.