Batalionul 116 „Iancu Jianu” din Craiova a primit „Drapelul de Luptă”

0
1170

PAGINA UNUPiaţa „Mihai Viteazul” din Craiova a găzduit, ieri, festivitatea de acordare a Drapelului de Luptă Batalionului 116 Sprijin Logistic „Iancu Jianu”, structură militară ce aparţine Brigăzii 2 Infanterie „Rovine”. Cu acest prilej, a fost marcată şi aniversarea a 55 de ani de la înfiinţarea unităţii. Festivitatea a debutat cu o slujbă religioasă de binecuvântare a Drapelului de Luptă, săvârşită de preoţii militari ai Garnizoanei Craiova, apoi au urmat solemnitatea înmânării Drapelului, alocuţiunile oficialităţilor civile şi militare, acordarea de medalii, distincţii şi plachete omagiale, iar la final Garda de Onoare şi militarii Batalionului au defilat în acordurile muzicii militare a Garnizoanei Craiova.

Înmânarea Drapelului de Luptă Batalionului 116 Sprijin Logistic „Iancu Jianu” a fost aprobată prin Decret prezidenţial, emis pe data de 1 martie 2016, şi a fost oficiată ieri, în ziua în care unitatea militară a împlinit 55 de ani de existenţă.

Purtat de cei şapte militari ai Gărzii, Drapelul de Luptă a fost înclinat la orizontală şi a fost stropit mai întâi cu aghiasmă, pentru sfinţire, de către un sobor de preoţi militari. Comandantul Batalionului 116 a îngenuncheat cu piciorul drept şi a sărutat flamura Drapelului de Luptă, pe care l-a primit din mâna comandantului Diviziei 2 “Getica”, general maior Petrică Lucian Foca, prezent la Craiova pentru acest eveniment. „Jur să păstrez ca pe lumina ochilor drapelul de luptă tricolor, simbol al unităţii, suveranităţii şi independenţei naţionale, al onoarei, vitejiei şi gloriei militare a poporului român, al tradiţiilor eroice străbune şi al patriei mele, România”, au rostit apoi, în cor, militarii unităţii, depunând jurământul alături de comandant.drapel (1)

Drapelul de Luptă a fost înmânat de comandantul Diviziei 2 Getica

Comandantul Diviziei 2 Getica, general maior Petrică Lucian Foca, le-a spus militarilor Batalionului că onoarea acordată îi obligă, totodată, ca şi în continuare să păstreze aceleaşi standarde în tot ceea ce înseamnă calitatea instruirii, „iar când ţara vă cheamă, să răspundeţi datoriei pentru care vă pregătiţi, aceea de a apăra integritatea noastră naţională şi valorile noastre româneşti. Să cinstim drapelul de luptă sfinţit şi să ne amintim că el reprezintă puterea şi mărirea neamului nostru”, a încheiat comandantul Diviziei 2 “Getica”.

„Drapelul de Luptă este şi va rămâne pentru noi toţi sacru. El reprezintă munca, dăruirea şi devotamentul pentru ţară a tuturor celor care, timp de 55 de ani, au slujit în slujba păcii sub emblema acestui Batalion. Chiar dacă Batalionului 116 Sprijin Logistic nu a participat în teatre de operaţii ca unitate de sine stătătoare, foarte mulţi militari ai acestui Batalion au cunoscut recunoştinţa unei misiuni îndeplinite departe de ţară şi familie. Nu este o onoare mai mare pentru militari decât aceea de a sluji patria, nu există un moment mai înălţător pentru o unitate militară decât cel pe care l-aţi trăit astăzi, când a fost înmânat şi decorat Drapelul de Luptă al unităţii”, a mai transmis militarilor general maior Petrică Lucian Foca.

„Aveţi toate motivele să fiţi mândri de rezultatele obţinute”

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, alături de cadre militare în activitate, rezervă şi retragere, dar şi simpli craioveni care au poposit în piaţă pentru a asista la ceremonial.

Prefectul de Dolj, Sorin Răducan a evidenţiat, în mesajul său, implicarea pe care militarii Batalionului 116 Sprijin Logistic „Iancu Jianu” a avut-o în timpul inundaţiilor din 2009. «Sunt deosebit de onorat să mă aflu alături de dumneavoastră, în acest moment marcat de două evenimente atât de importante în viaţa bravilor militari doljeni, sărbătorirea a 55 de ani de la înfiinţarea Batalionului 116 Sprijin Logistic „Iancu Jianu” şi înmânarea Drapelului de Luptă al unităţii. Cu acest prilej, aducem un omagiu devotamentului şi disponibilităţii tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Batalionului 116, dar şi a celor care, în aceste cinci decenii şi jumătate, au contribuit la câştigarea renumelui de care se bucură azi această unitate. Aveţi toate motivele să fiţi mândri de rezultatele obţinute de-a lungul timpului, în care v-aţi făcut datoria faţă de ţară şi faţă de semeni. Și aici doresc să amintesc atât participarea dumneavoastră în numeroase misiuni în Irak şi Afganistan, dar mai ales implicarea pe care aţi avut-o în timpul inundaţiilor care au avut loc în sudul judeţului în 2006, atunci când aţi depus tot efortul pentru a transporta materiale şi alimente pentru sinistraţi. Astăzi putem afirma cu mândrie că, prin realizările sale şi prin calitatea oamenilor săi, Batalionul face cinste Garnizoanei Craiova şi Armatei Române», a punctat prefectul de Dolj.drapel (3)

„O recunoaştere meritată a calităţilor care vă definesc”

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a apreciat faptul că acordarea Drapelului de Luptă este o recunoaştere a calităţilor militarilor din această unitate.

«Este o onoare şi o bucurie să le putem fi alături militarilor unei structuri de prestigiu a Armatei Române, aşa cum este Batalionul 116 Sprijin Logistic „Iancu Jianu”, într-un moment cu totul deosebit, sărbătorind împreună 55 de ani de la înfiinţarea unităţii. Un frumos eveniment aniversar este încununat astăzi de înmânarea Drapelului de Luptă – o recunoaştere meritată a calităţilor care vă definesc, stimaţi militari. Formaţi un corp de veritabili profesionişti, al cărui parcurs a stat mereu sub semnul responsabilităţii şi al bunei pregătiri. Dincolo de excelenţa în activitatea militară, v-aţi remarcat prin solidaritate, prin deschiderea cu care v-aţi oferit susţinerea, în beneficiul comunităţii. Vă felicit pentru tot ce aţi realizat prin implicare, eforturi şi numeroase sacrificii, pentru modul onorant în care continuaţi tradiţia bogată, de peste o jumătate de secol, a unităţii dumneavoastră. Totodată, îi încredinţez de întreaga noastră apreciere pe toţi cei care au asigurat şi asigură comanda Batalionului», a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.drapel 4

Patru militari ai Batalionului au fost decoraţi

Pentru merite deosebite în teatrele de operaţii externe, s-a conferit Emblema de Merit în Slujba Păcii, Clasa a III-a, maiorului Achim Iulian Costel Cristian şi maiorului Balaure Iacob Lucian Sebastian.

Pentru rezultate deosebite în activitatea desfăşurată în arma şi specialitatea militară de care aparţine, s-a conferit Emblema de Merit în Serviciu Armatei României, clasa a III-a, locotenent colonelului Nedelcu Eugen Marian şi maiorului Răducu Jane Adrian.

Comandantul Batalionului 116 Sprijin Logistic a acordat plachete aniversare generalului maior Petrică Lucian Foca, comandantului Diviziei II Infanterie Getica;  comandantului Brigăzii II Infanterie Rovine, prefectului judeţului Dolj şi preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Batalionului 116 Sprijin Logistic „Iancu Jianu”, dar şi a mai multor unităţii subordonate Brigăzii 2 Infanterie Rovine, Batalionul 205 Apărare Antiaeriană , Batalionul 20 Infanterie Dolj şi Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.

Drapelul de Luptă este apărat cu preţul vieţii

Drapelul de Luptă are un regim special pentru că este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. Fiecare unitate militară are un astfel de drapel care este păstrat în condiţii speciale. Locul Drapelului de Luptă este în biroul comandantului unităţii militare. El este aşezat în poziţie verticală, într-o vitrină încuiată. Drapelul de Luptă este scos din vitrina sigilată doar cu aprobarea comandantului unităţii şi numai la anumite ceremonii militare, de Ziua Naţională a României, de Ziua Drapelului, Ziua Imnului, Ziua Armatei, la depunerea jurământului militar sau la funeralii militare. Ori de câte ori este scos, Drapelul de Luptă este apărat de Garda Drapelului, formată din şapte membri – comandantul Gărzii, militarul port-drapel şi cinci însoţitori. Toţi membrii Gărzii Drapelului sunt înarmaţi, iar dacă integritatea lui ar fi ameninţată, Garda îl apără chiar cu preţul vieţii.drapel

Flamura Drapelului nu trebuie să atingă sub nici o formă pământul sau duşumeaua, iar pe vreme nefavorabilă, aceasta e protejată cu o husă specială, transparentă.

Pe vremuri, o unitate militară era desfiinţată dacă îi dispărea sau cădea în luptă Drapelul de Luptă. Astăzi, în cazul desfiinţării unei unităţi militare sau atunci când aceasta îşi schimbă Drapelul de Luptă, vechiul drapel şi accesoriile ajung la Muzeul Militar Central. În prezent, colecţia muzeului numără peste 10.000 de drapele şi stindarde, unele chiar din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a conferit primele drapele de luptă, la 1 septembrie 1862, pe platoul de la Cotroceni.