Pericolul de inundaţii persistă în Dolj

0
407

Hidrologii au prelungit, ieri, codul portocaliu de inundaţii pentru Desnăţui şi codul galben pentru râul Jiu, având în vedere situaţia de pe cele două cursuri de apă şi prognoza meteorologică. Potrivit autorităţilor se aşteaptă creşteri ale debitelor şi nivelurilor, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale. Între timp, ieri, pompierii din cadrul ISU au continuat misiunea de evacuare a apei din gospodării, în mai multe localităţi ce au fost afectate de precipitaţiile căzute atât joi noapte cât şi vineri dimineaţă. Tot ieri, Instituția Prefectului Dolj, prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltenia” al județului Dolj și Crucea Roșie, a transportat cantitatea de 3.000 de litri de apă îmbuteliată, donată de către CEZ Distribuție pentru persoanele afectate de inundație din Bulzești și Șimnicu de Sus, ca urmare a solicitărilor venite de la primarii acestor localităţi.

Avertizarea hidrologică este valabilă până astăzi la ora 16.00 şi vizează cursuri de apă din mai multe judeţe. Codul galben a fost instituit pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş superior şi afluenţi curs mijlociu şi inferior, Nera (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Drincea (judeţul Mehedinţi), Jiu pe sector aval Filiaşi şi afluenţii de dreapta din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, Olt aval confluenţă cu Lotru (judeţele Vâlcea şi Olt), afluenţii mici ai râului Vedea din judeţul Teleorman. Codul portocaliu vizează râurile din bazinele superioare ale Bârzavei, Moraviţei şi Caraşului (judeţul Caraş Severin), Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Lotru (judeţul Vâlcea) şi Neajlov pe sector aval Moara din Groapă (judeţul Giurgiu). O avertizare cod roşu de inundaţii vizează râurile din bazinele hidrografice: Bârzava curs mijlociu şi inferior, Moraviţa curs inferior şi Caraş curs inferior (judeţele Caraş Severin şi Timiş).

Pompierii au intervenit în mai multe localităţi

Pompierii din cadrul ISU „Oltenia” au intervenit, ieri, în mai multe localităţi doljene. La Calafat aceştia au evacuat apa din două gospodării. În comuna Podari Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială şi o motopompă pentru evacuarea apei din cinci gospodării. În comuna Coţofenii din Dos, s-a intervenit pentru monitorizarea podeţelor şi podurilor care subtravesează DJ 606. De altfel, cursurile de apă din judeţ au fost supravegheate în permanenţă, iar la Mischii, la Goieşti şi la Gherceşti s-a acţionat pentru evacuarea apei din gospodăriile localnicilor. De asemenea, la Murgaşi şi la Scaeşti s-a intervenit pentru decolmatarea şanţurilor şi a rigolelor.

Peste 200 de doljeni vaccinaţi, în zonele afectate de inundaţii

Pentru a veni în ajutorul celor 11 localităţi din județul Dolj care au fost afectate de inundații, reprezentanţii Guvernului au dispus luarea măsurilor necesare pentru scoaterea de la Rezervele de Stat a 10 tone de motorină destinată susținerii acțiunilor de intervenție a Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, Guvernul a dispus măsuri pentru a preveni apariţia unor epidemii în zonele afectate de inundaţii, iar prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a emis Ordinul  nr.  165/31.07.2014 privind prevenirea epidemiilor şi epizootiilor prin aplicarea măsurilor sanitar-epidemice necesare în zonele afectate de inundaţii. În comunele Bulzeşti, Mischii, Gherceşti şi Murgaşi au fost catagrafiate şi vaccinate mai multe persoane.

În comuna Bulzeşti au fost vaccinate antihepatită A – două persoane, antitifoidic – cinci persoane, antitetanic –zece persoane. La Mischii au fost imunizate antihepatic A- zece persoane, anitetanic 50 de localnici şi antitifoidic 20 de persoane. În comuna Gherceşti au fost vaccinate 17 persoane, iar la Murgaşi 125 de persoane.

Direcţia Sanitar Veterinară monitorizează situaţia

De asemenea, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj monitorizează situaţia animalelor moarte din zonele afectate de inundaţii, recolteză probe pentru depistarea apariţiei unor eventuale epizootii, va efectua investigaţii epidemiologice în zonele afectate, va participa la evaluarea animalelor moarte în vederea despăgubirii proprietarilor, va inspecta clinic animalele din zonele limitrofe ale localităţilor afectate şi va participa la lucrări de asanare şi dezinfecţie în caz de epizootii.

Ieri, Instituția Prefectului Dolj prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltenia” al județului Dolj și Crucea Roșie, a transportat cantitatea de 3.000 de litri de apă îmbuteliată, donată de către CEZ Distribuție pentru persoanele afectate de inundație din Bulzești și Șimnicu de Sus, ca urmare a solicitărilor venite de la primarii acestor localităţi. Totodată, în şedinţa Guvernului din 31 iulie s-a adoptat hotărârea privind suplimentarea bugetului Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului. Cheltuielile pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în luna iulie a.c. se ridică la suma de 6.000 mii lei, reprezentând regularizarea pârâului Teslui şi refacerea liniei de apărare pe sectorul Mischii-Teslui, judeţul Dolj.