UNESCO: 11 situri incluse în lista Patrimoniului Mondial

0
425

Ansamblul Art Deco din Mumbai, India, oraşul industrial Ivrea din Italia şi oraşul califat Medina Azahara din Spania se numără printre cele 11 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO de la debutul celei de-a 42-a sesiuni, care are loc în perioada 24 iunie – 4 iulie, la Manama, în Bahrain.

Anul acesta, 29 de situri sunt candidate pentru înscriere, printre acestea şi localitatea Roşia Montană, cu un statut incert. Majoritatea siturilor sunt culturale – 21, cinci sunt naturale, iar trei dintre candidaturi sunt mixte.

Discuţiile propriu-zise privind candidaturile de anul acesta au început vineri, urmând să se încheie cel mai probabil astăzi. Miza este una mare: înscrierea în lista Patrimoniului Mondial oferă acestor candidaţi o valoare “excepţională”, de natură să atragă turişti şi investiţii financiare.  De cealaltă parte, presupune eforturi de a conserva aceste situri, ecosistemele lor şi de a rezista acţiunilor de urbanizare, în caz contrar riscând retragerea de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

De vineri şi până ieri, 11 situri au fost incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO: zona arheologică Thimlich Ohinga din Kenya, vechiul oraş Qalhat din Oman, oaza Al-Ahsa – peisaj cultural în evoluţie din Arabia Saudită, ansamblul gotic victorian şi art deco din Mumbai, India, peisajul arheologic Sassanid din provincia Fars, din Iran, siturile creştine secrete din regiunea Nagasaki, din Japonia, Sansa – mănăstirile budiste din Coreea de Sud, terenurile de vânătoare inuite Aasivissuit-Nipisat din Danemarca, complexul arheologic Hedeby şi Danevirke din Germania, Ivrea – oraş industrial din secolul al 20-lea, din Italia, şi oraşul califat Medina Azahara din Spania.

Până la debutul celei de-a 42-a sesiuni a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial, 1.073 de situri erau înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, iar 54 erau incluse pe lista “în pericol”.

În ceea ce priveşte Roşia Montană, al cărei nume încă apare în lista candidaţilor de anul acesta, situaţia este incertă. Duminică dimineaţă, la debutul discuţiilor, preşedintele şedinţei, avocata Haya Bint Rashed al-Khalifa din Bahrain, a anunţat că dosarul pentru localitatea Roşia Montană va fi analizat la final, deşi ocupa numărul 19 în lista celor 29 de candidaturi.

România este reprezentată la Manama de Ştefan Răzvan Rab, secretar de stat din Ministerul Culturii, acesta având mandatul de a prezenta poziţia de amânare a includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial până la finalizarea procesului de la Washington, respectiv litigiul cu compania Gabriel Resources.

Ionel Palăr, preşedintele comisiei UNESCO din Parlamentul României, aflat şi el la Manama, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX: “Dacă se acceptă amânarea, ar fi pentru prima dată în istoria UNESCO când o ţară propusă pentru includere solicită acest lucru. Au avut suficient timp să facă acest lucru până, pentru a nu ajunge în această situaţie penibilă, cu posibile urmări pentru viitor”.

Pe 7 iunie, ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, a declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul a cerut stoparea procedurii de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, o situaţie calificată drept inedită, deoarece primise deja recomandare de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial. (Sursa: Mediafax)