Alb-albaştrii au pierdut cu 3-2 amicalul cu formaţia care a terminat pe locul 6 în prima ligă din Rusia
Ca şi anul trecut, alb-albaştrii pierd fără excepţie amicalele din stagiul austriac. După ce a cedat fără drept de apel primul joc de verificare, 0-1 cu japonezii de la Varen Nagasaki, Universitatea Craiova a fost învinsă şi în cel de-al doilea amical, la Kirschdorf, de FC Ufa, din Rusia, ocupanta locului 6 în campionatul trecut. Dacă în meciul cu niponii Devis Mangia a fost lipsit de câţiva jucători de bază, evident, pe lângă cei care au plecat deja de la echipă, de această dată antrenorul italian a testat o formulă apropiată sau chiar cea cu care va aborda Supercupa României, cu CFR Cluj. Rareori le-a ieşit însă jocul oltenilor împotriva celor de la Ufa şi puţini jucători s-au ridicat la un nivel bun. Alexandru Mitriţă a deschis scorul în minutul 11, după o acţiune individuală, în care a driblat toată apărarea ruşilor şi a şutat plasat lângă bară. Ivan Paurevic a egalat la ultima fază a primei reprize, cu un şut deviat, din afara careului. Jovan Markovic a adus Ştiinţa în avantaj, cu o lovitură de cap, la centrarea lui Gustavo, în minutul 70. Peste 3 minute, Krotov a egalat, după ce a fost lansat în profunzime şi l-a driblat pe Pigliacelli. În ultimul minut, nigerianul Igboun a adus victoria ruşilor. La Universitatea a debutat în repriza secundă portarul italian Mirko Pigliacelli, iar Forin Gardoş a intrat şi el la pauză şi a fost în premieră căpitan al Craiovei. La Ufa a fost titular fostul atacant de la Astra, nigerianul Kehinde Fatai, iar ex-dinamovistul Nedelcearu şi fostul jucător de la CFR, Viitorul şi FCSB, Cătălin Carp, au intrat în partea secundă. Cele două echipe se mai duelaseră şi anul trecut în Austria, ruşii impunându-se cu 2-1. Devis Mangia a folosit formula: L. Popescu (46 Pigliacelli) – R. Popa (46 Gardoş), Kelic (90 Puţaru), Tiago Ferreira – Dimitrov (46 Martic), Mateiu, Zlatinski (62 Rossi), Bancu (55 Briceag) – Burlacu (62 Markovic), Glavina (56 Gustavo), Mitriţă (33 Mihăilă).
Pentru Ufa au evoluat: Belanov – Jiroklyadov, Tumasian, Putasko, Diveev – Jokic, Salatic, Paurevic, Bezdenejnyh – Sysuev, Fatai. Au intrat: Şelia, Chernov, Suhov, Nedelcearu, Sascev, Krotov, Carp, Krug, Obliakov, Igboun.
Zlatinski, tot mai slab, apărarea, vraişte
Amicalul cu Ufa a confirmat încă o dată importanţa lui Alex Mitriţă în echipa din Bănie. Practic, fără el echipa ar avea şanse destul de mici să prindă play-off-ul. Dincolo de acţiunea şi finalizarea sa, prezenţa lui Mitriţă pe teren este esenţială pentru tranziţia pozitivă a Craiovei. Cu Ufa, el a fost schimbat destul de repede, dar cât a jucat a creat panică în defensiva ruşilor. La debut, Pigliacelli n-a impresionat, deşi a avut o intervenţie bună în situaţie de unu la unu cu un atacant advers. La golul de 2-2 nu are vreo vină, adversarul a scăpat singur, dar au fost câteva centrări italianul a ezitat să iasă. Jocul său de picior este OK, dar la fel este şi al lui „Popică”, titular cu Ufa şi cu o prestaţie bună, la fel ca şi contra japonezilor. Cei mai slabi jucători rămân cei care au dezamăgit şi în a doua parte a sezonului trecut: Zlatinski şi Briceag, doi fotbalişti cu experienţă care nu mai dau randament de multă vreme. Bulgarul a greşit din nou foarte multe pase, punând adversarii în situaţii periculoase pentru poarta Craiovei, iar la construcţie joacă de cele mai multe ori la alibi. Briceag continuă şi el în nota modestă din campionatul trecut, având mai multe gafe decât un junior. El a declanşat, de altfel, şi faza golului victoriei ruşilor, greşind într-o zonă „interzisă”. Pentru prima dată, în repriza secundă, Kelic a jucat lângă Gardoş în apărare, croatul evoluând în dreapta, în locul lui Popa, dar „chimia” dintre ei n-a fost cea aşteptată. Atât la golul de 2-2, dar şi în alte trei rânduri, Kelic şi-a pierdut adversarul şi au apărut mari probleme. Nici Tiago Ferreira n-a fost la înălţime, colecţionând destul de multe greşeli şi fiind mai preocupat să protesteze decât de joc. Îngrijorător de modeste au fost prestaţiile lui Glavina în ambele meciuri amicale şi a lui Burlacu, în cel cu ruşii. Croatul a rămas permanent izolat între stoperii adverşi, fiind inexistent, iar Burlacu a găsit cele mai proaste soluţii atunci când a avut mingea. Mai activi şi mai inspiraţi au fost juniorii Mihăilă şi Markovic. Absent în meciul cu niponii, Gustavo a intrat foarte bine în jocul cu Ufa, el creând şi faza golului lui Markovic şi încă o mare ocazie de gol. Bancu şi Mateiu au fost în nota lor, buni. În schimb, cei doi jucători din dreapta, Dimitrov şi Martic, n-au convins.
Mangia, îngrijorat de faza defensivă
Devis Mangia s-a arătat mai îngrijorat ca oricând de erorile din faza defensivă, şi, deşi nu s-a exprimat în acest sens, a părut iritat şi de faptul că achiziţiile întârzie, deşi startul sezonului se apropie. „A fost un test reuşit, ne-am creat multe ocazii de a marca, dar le-am şi oferit şi adversarilor prea multe oportunităţi de a înscrie, aşa că trebuie să creştem nivelul şi să nu mai facem atâtea cadouri. De atmosferă sunt sigur că va fi frumoasă la Supercupă, dar problema este la noi, trebuie să muncim să fim şi noi într-o formă bună, să creştem niveul jocului, trebuie să jucăm mai simplu, să găsim soluţiile cele mai bune, nu cum am făcut azi” a spus antrenorul italian. La primul meci după vacanţă, Nicuşor Bancu a spus a final: „A fost un meci deschis, dar din păcate am pierdut din nou. Cel mai important lucru este că suntem sănătoşi şi sper să rămânem la fel, să ne întoarcem acasă cu forţe proaspete pentru Supercupă. Simt că se acumulează oboseală, dar facem antrenamente pentru a ne reveni şi trebuie să fim toţi 100 % când vor începe oficialele. Ştiu că stadionul va fi plin la Supercupă, jucăm cu un trofeu pe masă”. Şi Alex Mateiu a oferit o scurtă declaraţie: „A fost un antrenament foarte bun, important este că suntem toţi sănătoşi, cred că am jucat mai bine decât ei şi am fi meritat victoria. Suntem un pic încărcaţi, au fost antrenamente grele, important este să ne pregătim foarte bine pentru Supercupă”.
Gardoş spera să primească mai multe şanse la Southampton
Florin Gardoş (29 de ani) a devenit oficial liber de contract ieri, după ce i-a expirat înţelegerea cu Southampton, iar fundaşul care a semnat deja pentru doi ani cu Universitatea Craiova a ţinut să le transmită un mesaj englezilor, prin intermediul reţelelor de socializare. „Astăzi se încheie oficial contractul meu cu Southampton FC. Sunt dezamăgit că după accidentarea din 2015, n-am mai primit sanşe pentru a demonstra că-mi merit locul în echipă şi pentru a răsplăti încrederea pe care lumea, în general, mi-a acordat-o. Cu toate acestea, a fost o expierienţă de care îmi voi aminti cu plăcere toată viaţa şi nu voi uita niciodată sentimentul unei victorii pe Emirates, Old Trafford sau St Marry’s. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi crezut în mine” se arată în mesajul postat de Gardoş pe contul său de Facebook. Gardoş a fost împrumutat de Craiova în iarna trecută, dar fundaşul urmărit constant de accidentări. Chiar şi aşa, oltenii i-au oferit un contract pe doi ani, profitând de faptul că va deveni liber. Gardoş a acceptat şi e gata să-şi relanseze cariera la Craiova, deţinătoarea Cupei României. Clauza de reziliere a fundaşului e de 250.000 de euro. 18 meciuri a adunat Gardoş pentru Southampton, fiind transferat de echipa din Premier League în 2014, de la FCSB, în schimbul a 6,8 milioane de euro.