Premierul Victor Ponta l-a felicitat pe vicepreşedintele PSD Marian Oprişan pentru realegerea la conducerea UNCJR şi a afirmat că aleşii locali trebuie să reziste la “cel mai grav şi brutal atac” din istoria democratică a României care are loc asupra lor. “Felicitări lui Marian Oprișan şi colegilor care conduc Consiliile Judeţene în baza votului dat de români în 2012! Şi ei şi primarii trebuie să îşi facă datoria faţă de cetăţeni şi să reziste la cel mai grav şi brutal atac împotriva aleşilor locali din istoria democratică a României”, a spus Ponta, miercuri, într-o postare pe Facebook.
Afirmaţia premierului a fost făcută în contextul în care Marian Oprişan a fost reales preşedinte al Uniunii Consiliilor Judeţene din România, în cadrul adunării generale, care s-a desfăşurat, ieri, la Palatul Parlamentului. În discursul său, Marian Oprişan a declarat că sunt multe articole neconstituţionale în Codul Penal, Legea Curţii de Conturi are lacune şi trebuie făcută o analiză pentru deblocarea administraţiei, arătând că un organ judiciar nu trebuie să se pronunţe „pe decizia de oportunitate a unei majorităţi”.
“Am spus cât se pate de clar, nu poate niciun organ judiciar din România să se pronunţe pe decizia de oportunitate a unei majorităţi din România, pentru că decizia de oportunitate nu poate să o cenzureze decât electoratul o dată la patru ani, dacă a fost sau nu oportun să mărim sau să micşorăm salariile, dacă a fost oportun să cumpărăm nu ştiu ce obiectiv pentru cetăţeni. E vorba de ansamblul legislativ în care trebuie procedat, aşa cum Curtea Constituţională a consfinţit, că sunt foarte multe articole neconstituţionale în cele două Coduri şi legea Curţii de Conturi are lacunele ei, din acest punct de vedere trebuie făcută o analiză cât se poate de clară în aşa fel încât ca această situaţie să fie deblocată”, a spus Oprişan, întrebat dacă activitatea DNA blochează administraţia locală.
El a arătat că “DNA trebuie să funcţioneze , DNA este o instituţie necesară, iar cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la închisoare”, dar că organele judiciare trebuie să cenzureze legalitatea, nu oportunitatea deciziei administrative. El a mai spus că unii dintre funcţionarii publici s-au trezit că, semnând documente legale, au trebuit să dea explicaţii. “Deci, deciziile, decretele emise de preşedintele ţării, de la hotărârile de guvern şi ordinele miniştrilor până la hotărârile consiliilor locale şi judeţene trebuie să interzicem strict prin lege, că nu poate niciun organ judiciar al statului să cenzureze decizia de oportunitate şi cred că de aici vine îngrijorarea unora dintre funcţionarii publici care s-au trezit că, semnând documente legale, din acest punct de vedere, au trebuit, ulterior, să dea explicaţii”, a mai spus Oprişan.