BAC-ul la Matematică şi Istorie, probă cu greutate

0
371

Ieri a avut loc cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat, candidaţii fiind obligaţi, conform curriculei, să susţină examenul la proba obligatorie de profil – real sau uman. A fost vorba de Matematică – structurată pe mai multe profile (Matematică-Informatică, Pedagogic, Știinţele naturii şi Tehnologic), respectiv Istorie. Candidaţii, la fel ca în prima zi, nu s-au arătat entuziasmaţi, dar au spus, indiferent de profilul ales, că au speranţe.

La Centrul de examen organizat la Liceul „Traian Vuia”, ieri, în jurul orei 11.00, era aproape pustiu. Cu greu îţi dădeai seama că, în acel loc, se desfăşoară un examen de importanţă majoră. Din când în când, mai ieşea un candidat. O elevă a dorit să ne spună impresiile sale şi să vorbească despre viitor: „Să ştiţi că am avut ceva emoţii. Nu pot să spun nici că a fost greu, nici uşor. Eu sunt încrezătoare. Am ales, pentru cea de-a doua probă, profilul Real, pe filiera tehnologică, la Matematică, şi cred că m-am descurcat. Pentru vineri (când va avea loc proba la alegere – n.r.), am mers pe Biologie, deoarece vreau să urmez cursurile Facultăţii de Medicină” – Adelina Nicola.

Animaţie la „Petrache Trişcu”

La câteva străzi mai departe, la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, atmosfera era cu totul alta. Părinţii îşi aşteptau copiii să iasă de la examen, iar cei care ieşeau din săli erau cuprinşi de emoţii. Una dintre candidate a „spart” tăcerea şi a trecut peste emoţii, chiar dacă acestea erau vizibile. «Sunt, încă, foarte emoţionată. La Limba română am făcut o lucrare de care sunt foarte mulţumită. Astăzi, am dat la Matematică, pe Știinţe naturale, şi sunt foarte mulţumită. Am absolvit Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” şi le mulţumesc profesorilor de acolo pentru ceea ce m-au învăţat. Vineri, la proba la alegere, am optat pentru Biologie, fiindcă doresc să dau admitere la Facultatea de Medicină»–Antonia.

Istoria, o probă, se pare, mai bună

În faţa Colegiului Naţional „Elena Cuza”, atmosfera era, parcă, mai lejeră. Atât părinţii, cât şi copiii păreau dezinhibaţi. Una dintre candidate,  Mădălina Mirea, a avut ceva probleme, cauzate de emoţii, dar a trecut peste momentele dificile: „Gata, a trecut! Am ales Istoria, nu mi s-a părut foarte dificil şi voi merge mai departe”. Lângă ea, absolventă a aceleiaşi instituţii de învăţământ,  Raluca Ionică a declarat: „Tot la Istorie am susţinut examenul şi sunt convinsă că am făcut bine. Mă aştept la o notă de cel puţin 8”.

400 de absenţi şi un eliminat

Au fost, până acum, trăirile candidaţilor, dar este nevoie şi de un punct de vedere oficial al reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. «Din cei 5.205 candidaţi înscrişi, au fost înregistraţi 400 de absenţi la Matematică şi 26 la Istorie. Din păcate, am avut un eliminat, la Centrul de la Calafat, deoarece a fost prins cu fiţuici asupra lui. Altfel, nu au fost probleme. Lucrările din Dolj vin la Centrul de la Şcoala „Traian” Craiova, de unde vor pleca la Centrul de evaluare din alt judeţ, aşa cum prevede legislaţia, iar la noi, în Dolj, vor sosi tezele din alt judeţ», a declarat prof. Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Conform datelor de la ISJ, iniţial au fost înscrişi, la Matematică, peste 3.700 de candidaţi, iar la Istorie, aproximativ 1.400. Dacă la Matematică subiectele au fost multiple, pentru fiecare din cele patru filiere în parte, toate strict ştiinţifice, la Istorie putem aminti că primul subiect s-a referit la două documente, după cel de-al II-lea Război Mondial – unul privind ruptura culturii române de cea occidentală, iar cel de-al doilea despre Nicolae Ceauşescu. A II-lea subiect a fost legat de Primul Război Mondial, iar ultimul a avut drept referinţă formaţiunea pre-statală în Evul Mediu.