Membrii companiei italiene de teatru „Laminarie” – pe urmele lui Brâncuşi, la Craiova şi Tg. Jiu

0
472

Week-end-ul trecut, Craiova a primit vizita membrilor companiei de teatru „Laminarie” din Bologna (Italia), aflați în această perioadă într-un turneu în Europa pe urmele marelui artist român Constantin Brâncuşi. Însoțiți de prof. univ. dr. Elena Pîrvu, prodecan al Facultății de Litere a Universității din Craiova, oaspeții au vizitat obiective legate de numele sculptorului: Muzeul de Artă, Colegiul Național „Carol I”, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, Biserica „Madona Dudu”. Astăzi, reprezentanții companiei „Laminarie” se află la București, unde, pe scena Teatrului „Bulandra”, prezintă spectacolul „Proiecție verticală”, joi vor ajunge la Târgu Jiu, iar duminică, 7 iulie, la Timișoara.

Compania de teatru  „Laminarie” reia traseul făcut de sculptorul român pe jos, la începutul secolului trecut, pornind din România și având ca destinație capitala Franței. După cum se știe, Constantin Brâncuşi a străbătut Europa cu scopul de a ajunge la Paris, oraşul care era în vremea respectivă centrul european al vieţii artistice. Nu este vorba însă doar de un simplu turneu teatral, ci de un adevărat periplu de peste 6.000 km, ce include șapte ţări, ajungând în teatre, muzee, centre culturale. Programul cuprinde cinci spectacole prezentate pe scene diferite, conferinţe, reşedinţe de creaţie, proiecţii video, urmate de realizarea unei expoziții foto.

Început pe 27 iunie, din Bologna (Italia), turneul trupei „Laminarie” a urmat traseul Zagreb (Croația), Belgrad (Serbia), apoi Romania, și va continua cu Budapesta (Ungaria), Munchen (Germania) şi Paris (Franța), unde va avea loc ultima reprezentaţie a spectacolului „Proiecţie verticală”, încheindu-se, rotund, la Bologna. Spectacolul explorează, prin intermediul limbajului teatrului contemporan, una dintre renumitele opere ale artistului, Coloana Infinitului, din care Brâncuşi a realizat mai multe variante. Cea mai cunoscută face parte din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu.

Proiectul „Brâncuşi. Proiecţie verticală” este iniţiat de Febo Del Zozzo, iar la el participă Bruna Gambarelli, Febo Del Zozzo, fiicele Sofia Del Zozzo şi Agnese Del Zozzo şi studentele la scenografie Noemi Piccorossi şi Laura Martorana (Accademia delle Belle Arti din Bologna). Obiectivul este introducerea numelui lui Constantin Brâncuşi în galeria personalităţilor cărora compania „Laminarie” le-a dedicat producţii teatrale – Jackson Pollock, Elias Canetti, Varlam Shalamov, Simone Weil, Bobby Fischer –, propunându-şi să demonstreze că geniul artistic se hrăneşte din experienţa fizică, acoperind distanţe geografice mari şi înfruntând dificultăţi neaşteptate.

Călătoria companiei „Laminarie” este realizată în colaborare cu MAMbo – Muzeul de Artă Modernă din Bologna, Muzeul Naţional de Artă, Teatrul „Bulandra” și Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, oraşele Târgu Jiu, Craiova și Timişoara, Centrul Bakelit Multi Art din Budapesta, Institutul Avant Rue și Galeria Tornabuoni din Paris şi cu contribuţia Inspectoratului pentru Cultură al Regiunii Emilia-Romagna.

Compania teatrală „Laminarie” din Bologna a fost fondată în anul 1999 şi este condusă de soţii Bruna Gambarelli, profesor la Universitatea din Bologna (unde predă Cultura teatrului şi Literatura şi filozofia teatrului), şi Febo Del Zozzo, regizor şi actor. Trupa are ca obiectiv principal studiul limbajelor originale în cadrul teatrului contemporan, prin spectacole care se adresează atât publicului adult, cât şi copiilor. În cursul celor aproape 14 ani de activitate, compania teatrală „Laminarie” a dezvoltat o poetică teatrală specială strâns legată de arhitectură şi de artele vizuale, realizând spectacole în care sunt prezente simultan tehnici diferite, în tentativa de a-i familiariza atât pe copii, cât şi pe adulţi cu limbajele contemporane ale teatrului, ale cinematografiei şi ale artelor vizuale.

Obiectivul principal al trupei în acest turneu, străbătând Europa de la vest la est, este de a studia în profunzime viaţa şi activitatea sculptorului Constantin Brâncuși şi de a realiza o cercetare teatrală despre personalitatea extraordinară a artistului.