Proiect al Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei din Craiova, care se desfășoară până la jumătatea lunii septembrie, Școala de vară „Bios Art în vacanță” a debutat, ieri, cu un workshop de prezentare a tehnicilor care vor fi folosite în cadrul celor cinci ateliere. Aproape o sută de persoane s-au arătat interesate să frecventeze cursurile, determinându-i pe organizatori să suplimenteze numărul de locuri și să înființeze câte două-trei grupe pentru fiecare atelier. Interesul a fost cu atât mai mare cu cât cursurile sunt gratuite și, în plus, se desfășoară în perioada vacanței elevilor. Majoritatea celor înscriși sunt copii preșcolari și adolescenți, a precizat coordonatorul proiectului, muzeograf drd. Lila Gima, însă există și o… excepție de vârstă: o doamnă de 78 de ani! Foarte mulți au optat pentru atelierul de modelaj în lut, dar în număr mare s-au îndreptat și spre origami, mozaic, linogravură, decoupage şi quilling.
Pentru prima dată o alternativă pentru timpul liber din vacanță
Atelierele din cadrul proiectului „Bios Art” nu sunt străine celor care „țin aproape” de Muzeul Olteniei, ele desfășurându-se încă din 2009 și atrăgând mii de copii din grădinițele și școlile craiovene. Este însă pentru prima dată când reprezentanții instituției decid să aibă loc în vacanță, sub forma unei școli de vară. Iar ideea a „prins” la public aproape nesperat de bine!
«Școala de vară este un vis foarte vechi al meu. Îmi doream un astfel de program pentru copii, îmi doream să le putem oferi o alternativă pentru timpul liber. Iată că se îndeplinește prin această inițiativă a colegei mele Lila Gima, care de câțiva ani se preocupă de această idee și acum reușim, în sfârșit, să o punem în practică. Mă bucur că a avut priză la public: dacă la început am zis că vom lucra cu grupe de câte opt copii, acum a trebuit să dublăm sau chiar să triplăm numărul! Foarte mulți colegi muzeografi sunt antrenați în acest nou tip de activitate muzeală și, pe lângă ateliere, ei vor face și niște expuneri având ca temă lumea plantelor și animalelor. În plus, copiii, venind la aceste ateliere, vor putea să (re)vadă expoziția de la Secția de Științele Naturii, care le oferă foarte multe informații privind natura», a declarat dr. Cornelia Chimișliu, șeful Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei.
E aproape octogenară, dar vrea să învețe lucruri noi!
Însoțiți de părinți sau bunici și curioși să afle ce activități vor desfășura în cadrul atelierelor, copiii au făcut „roată”, ieri, la workshop-ul de prezentare, în jurul muzeografei Lila Gima. Scurtele demonstrații, prin care au fost evidențiate tehnicile și materialele care vor fi folosite, i-au făcut și mai nerăbdători să înceapă lucrul! „Vă doresc să vă simțiți în elementul vostru, să fiți creativi și intuitivi, dar și mulțumiți de activitățile pe care le veți desfășura aici”, le-a spus aceasta.
Aproape o sută de persoane vor frecventa atelierele din cadrul Școlii de vară „Bios Art în vacanță”, majoritatea copii preșcolari și adolescenți, spune Lila Gima. „Dar avem și adulți de 30-40 de ani, nu neapărat însoțitori ai copiilor, ci pur și simpli iubitori ai tehnicilor pe care le prezentăm”, a adăugat muzeografa. Nu mică le-a fost mirarea organizatorilor însă când au primit înscrierea unei doamne în vârstă de… 78 de ani! Au acceptat-o, desigur, ba chiar au considerat că este o lecție de viață pentru mulți. „Doamna ne-a mărturisit că a citit declarația unui medic specialist și a aflat astfel că cei bătrâni, ca să nu ajungă la senilitate, trebuie să își ocupe mintea cu ceva nou. Știind din presă despre aceste ateliere, ne-a telefonat, spunându-ne că vrea să încerce tehnicile din cadrul atelierelor noastre”, a povestit Lila Gima.
Atelierul de modelaj în lut, cel mai dorit de participanți
Foarte mulți dintre cei care s-au înscris la Școala de vară „Bios Art în vacanță” au fost atrași de modelajul în lut, fiind necesară organizarea a trei grupe la acest atelier care se va desfășura în perioada 2-30 iulie: două marțea (între orele 9.00-10.30 și 10.30-12.00) și una miercurea (9.00-10.30). „Chiar dacă le-am spus că nu o să folosim roata olarului și pur și simplu vom modela lutul brut, așa cum făceau strămoșii noștri, s-au înghesuit la acest atelier”, a mai spus coordonatorul proiectului.
Pentru că s-a depășit numărul preconizat de participanți, câte două grupe (între orele 9.00-10.30 și 10.30-12.00) au fost înființate și pentru atelierele de decoupage şi quilling (4 iulie – 8 august, joia), linogravură (24 iulie – 28 august, miercurea), mozaic (6 august – 3 septembrie, marţea), origami (15 august – 12 septembrie, joia). Fiecare atelier va avea câte cinci module și va fi finalizat cu o expoziţie, la care vor participa toţi cursanţii, vizitatorii muzeului votând cele mai inedite lucrări. Acestea vor fi premiate şi cuprinse într-o nouă expoziţie colectivă, itinerantă.