Ansamblul Folcloric „Maria Tanase”, după 20 de ani…

0
1157

 

Spectacol aniversar, miercuri, ora 19.00, la Teatrul Naţional din Craiova

Aniversare emoţionantă, poimâine, pentru Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”: foşti şi actuali solişti, împreună cu orchestra şi formaţia de dansuri sărbătoresc împlinirea a 20 de ani de când promovează, cu profesionalism şi consecvenţă, cântecul şi dansul popular românesc autentic.

O fac printr-un amplu spectacol care va fi găzduit, cu începere de la ora 19.00, de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi care, pe parcursul a aproape patru ore, îi va scoate la rampă pe interpreţii Constantin Enceanu, Petrică Mîţu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican, Filuţa Bogdan, Marcu Nicolici, Marius Măgureanu, Liliana Popa, Lavinia Bârsoghe, Manuela Motocu şi Aneta Şişu. Li se vor alătura alţi câţiva solişti care au făcut parte din ansamblu în aceste două decenii: Vasilica Dinu, Nataşa Raab, Neta Soare, Rozica Petra şi Constantin Măgureanu. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra aflată sub conducerea muzicală a neobositului maestru Nicu Creţu, iar coregrafia va păstra ritmurile aceluiaşi Ionel Garoafă.

Invitaţi speciali sunt cunoscuta realizatoare de emisiuni TV Marioara Murărescu, cea care a făcut istorie în Televiziunea Română cu „Tezaur Folcloric”, şi Grupul Folcloric al Muzeului de Instrumente Muzicale din Iran. Prezentarea, scenariul şi regia artistică îi aparţin Gabrielei Rusu-Păsărin, realizator de emisiuni la Radio „Oltenia” Craiova.

Oaspeţi din toată ţara – directori de ansambluri şi maeştri coregrafi – vor fi prezenţi la eveniment. Între aceştia se numără Silvia Macrea – director al Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, interpreta Luciana Văduva – director al Ansamblului Profesionist „Danubius” al Consiliului Judeţean Mehedinţi, maestrul coregraf artist emerit Theodor Vasilescu, maestrul coregraf Marin Stîrcu ş.a. Joi, 5 iulie, ora 11.00, cu toţii vor participa şi la un simpozion organizat la sediul ansamblului craiovean, cu tema „După 20 de ani”, prilej de a viziona un film aniversar şi de a depăna amintiri.

„Sunt foarte multe emoţii, mai ales atunci când ştii că ai atâţia şi asemenea oaspeţi, când ştii că trebuie să te prezinţi la cel mai înalt nivel, când toată lumea are ochii aţintiţi asupra ta… Emoţiile te copleşesc!”, mărturiseşte managerul instituţiei, Constantin Enceanu.

Biletele pentru spectacolul aniversar de miercuri, 4 iulie, se găsesc la sediul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, din strada „Crişului” nr. 9, situat vizavi de Liceul „Petrache Trişcu” (tel: 0351.42.35.74), la preţul de 30 de lei.

 

Constantin Enceanu: „Amintirile sunt extraordinar de multe, frumoase şi mai puţin frumoase”

După nu puţine premii câştigate înainte (inclusiv Premiul I, în 1991, la Festivalul „Maria Tanase”), la începutul anului 1992, în urma unui concurs, eraţi angajat la Ansamblul Folcloric „Maria Tanase” din Craiova ca solist vocal. De atunci şi până în prezent (cu o pauză de un an) aţi fost membru al acestui prestigios ansamblu. Se poate spune, aşadar, că aţi „crescut” odată cu această instituţie… Ce vă amintiţi despre perioada de început?

– A fost o perioadă foarte grea. Acomodarea cu scena, cu publicul din sală… Au fost lucruri pentru care am muncit foarte mult, ţinând cont că emoţiile mă copleşeau tot timpul. Am încercat tot timpul prin mesajul cântecului să ajung la sufletele celor care mă ascultau. Este foarte greu să rupi această barieră dintre artist şi public. Dacă ai depăşit această barieră înseamnă că ai reuşit să pătrunzi cu cântecul în sufletul omului.

Amintirile sunt extraordinar de multe, frumoase şi mai puţin frumoase… Cum să uiţi când, într-o zi de iarnă, într-o localitate din Dolj, în timp ce cântam, colegii mi-au făcut „botezul” punându-mi în diplomat o bucată de lemn destul de grea, pe care am plimbat-o până acasă fără să ştiu, dându-mi seama abia a treia zi, atunci când mă pregăteam să plec la un alt spectacol şi a trebuit să-mi verific costumul naţional. Nu pot uita nopţile, la începuturi fiind, când rămâneam în miez de noapte la ocazie, ca să pot ajunge acasă, la Filiaşi. Şi multe alte întâmplări, aşa cum vă spuneam… Dar, uitându-mă înapoi în timp, pot spune că am trăit vremuri frumoase alături de colegii din acest prestigios ansamblu.

– Au urmat momente de glorie: turnee în ţară şi peste hotare, participări şi premii la festivaluri din Italia, Egipt, Franţa, Grecia, Turcia, Germania, Spania, Iran, Serbia, Bulgaria, spectacole cu casa închisă, colaborări cu reputaţi dirijori şi interpreţi… A fost greu de „slujit” Mariei Tănase, de format şi de dus mai departe (re)numele acestui ansamblu?

– Da, a fost foarte greu, pentru că orice apariţie, atât în public, cât şi la TV, trebuia făcută la cel mai înalt nivel profesional. Nu ai voie să greşeşti, cu toate că şi noi suntem oameni, dar la noi, artiştii, orice greşeală este taxată mult mai mult. Am fost uniţi şi sper să rămânem aşa, pentru că numai împreună suntem o forţă.

– Deşi sunt vremuri mai puţin favorabile culturii, în general, în care nu de puţine ori se vorbeşte despre lipsa susţinerii financiare, dar şi despre „alterarea” autenticului, plăcerea de a (re)descoperi folclorul s-a păstrat, iar muzica populară ne însoţeşte in continuare în momentele frumoase… Cum îşi trăieşte prezentul Ansamblul „Maria Tănase”?

– Am încercat de fiecare dată să nu ne depărtăm prea mult de ceea ce trebuie să ducem mai departe: tradiţiile, obiceiurile folclorului românesc, dar adaptându-ne şi la vremurile de azi. Am îmbinat, atunci când a fost nevoie, spectacolul comercial cu cel autentic, dar toate acestea în limita bunului simţ. Aşa cum am spus-o de foarte multe ori, suntem mândri că în prezent artiştii Ansamblului „Maria Tănase” au revoluţionat lumea spectacolelor, reuşind să aducă în săli plătitori de bilete.

 

Înfiinţat în 1992, ca un continuator al marelui ansamblu „Nicolae Bălcescu”, în intenţia de a da expresie scenică tradiţiilor olteneşti şi de a prezenta diversitatea folclorului din toate zonele României, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” a obţinut, de-a lungul anilor, un binemeritat succes atât în ţară, cât şi în străinătate. Transpunerea în scenă cu cea mai mare grijă a jocurilor tradiţionale şi promovarea cântecului popular autentic au făcut din el unul dintre cele mai apreciate ansambluri din România. Pe plan internaţional, valoarea sa a fost recompensată la festivalurile din Grecia, Egipt, Franţa, Italia, Germania, Spania, Bulgaria, Serbia, Iugoslavia, Turcia şi Iran. Ansamblul îşi desfăşoară activitatea în subordinea Consiliului Local Municipal Craiova, ca instituţie de spectacole cu deplină autonomie în stabilirea şi realizarea producţiilor artistice şi a programelor. Are 10 solişti vocali, o orchestră formată din 15 instrumentişti, condusă de redutabilul dirijor şi violonist Nicu Creţu, şi 22 de dansatori, în frunte cu maestrul Ionel Garoafă. Din ianuarie 2010, întreg colectivul este coordonat, în calitate de manager, de binecunoscutul solist Constantin Enceanu. Director al ansamblului, în perioada 2003-2009, a fost maestrul Nicu Creţu, care i-a succedat regretatului Ion Şerban.

«Ne bucurăm şi suntem mândri că, prin tot ceea ce facem în planul valorificării tradiţiilor noastre populare, suntem reprezentanţii fideli ai spiritului românesc, pe
care-l ţinem cu drag sub patronajul luminos al Doamnei cântecului nostru popular, Maria Tănase».

CONSTANTIN ENCEANU, manager din ianuarie 2010: «Când spun Ansamblul „Maria Tănase” spun desăvârşirea mea ca solist, ca om, ca artist, 20 de ani de lucruri frumoase, 20 de ani de amintiri, 20 de ani de muncă, dar şi 20 de ani de succese şi împliniri profesionale. Înseamnă mult sau puţin? Este greu de spus! Este puţin dacă privim în urmă, o mică eternitate dacă privim înainte. Să lăsăm marele public să decidă! Să amânăm răspunsul pentru aniversările viitoare, propunându-ne să continuăm, tot aşa sau mai bine!».

 

NICU CREŢU, dirijor din 1992 până în prezent, director în perioada 2003-2009: «Încă de la începuturile sale ansamblul a beneficiat de o ocrotire „dumnezeiască”. Am plecat la drum având o bază materială firavă: fără sediu propriu, fără instrumente muzicale, cu puţine costume populare şi un autocar ce se defecta mereu, dar purtând un nume de mare rezonanţă internă şi internaţională, al uneia dintre cele mai mari artiste pe care România a avut-o vreodată – MARIA TĂNASE. În pofida acestor greutăţi şi lipsuri, artiştii, toţi tineri, s-au depăşit pe ei înşişi, aducând, de-a lungul anilor, în scenă, cu mare succes, cele mai frumoase şi reprezentative broderii de cântec şi joc aparţinând fiecărei zone folclorice a României. De fapt, din acestea rezidă ocrotirea „dumnezeiască” despre care vorbeam…».

 

Ec. SOFIA COSTESCU, contabil-şef din 1992 până în prezent: «Nu voi găsi niciodată cuvintele care ar trebui să descrie ce simt pentru fiecare artist în parte, chiar dacă nu am arătat acest lucru. Simt admiraţie pentru tot ceea ce fac pe scenă, dar şi pentru munca din spatele scenei. Iubesc muzica şi dansul popular datorită artiştilor Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. De două decenii încoace, ansamblul reprezintă pentru mine frumosul şi locul unde îmi este drag să îmi desfăşor activitatea. Sărbătorirea a 20 ani de viaţă este un prilej de mare bucurie, dar şi un moment în care curge o lacrimă pentru sufletul şi OMUL care s-a dăruit cu totul ansamblului, ION ŞERBAN».

 

IONEL GAROAFĂ, dansator în perioada 1992-1998, maestrul coregraf din 1998 până în prezent: «Îmi aduc aminte cu nostalgie de început. A fost greu, fără sediu, fără recuzită, fără, fără… Au fost doar 40 de oameni care au plecat la drum neştiind ce va aduce fiecare zi ce va urma. Încetul cu încetul am reuşit să punem în scenă primele suite de dansuri în montajul coregrafic al maeştrilor Marin Stîrcu şi Ioan Kelemen. Ce emoţii am avut la prima premieră a ansamblului! Dar am reuşit. Devotamentul tuturor celor care au rămas în ansamblu ne dă putere să mergem mai departe».