Şpagă pentru examene la Facultatea de Farmacie din Craiova

0
381

Prodecanul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF Craiova Craiova, prof. Florin Gorunescu, a ajuns în arestul poliţiei, joi seara, fiind reţinut pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Profesorul a fost ridicat chiar de la el de acasă, după ce primise 350 de euro şpagă pentru a le asigura unor studenţi promovarea examenului pe care îl aveau de susţinut luni. Ieri după-amiază, bărbatul, în vârstă de 59 de ani, a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul DGA au fost sesizaţi de o studentă de la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova, că profesorul de matematică-informatică Florin Gorunescu, care este şi prodecan al acestei facultăţi, i-ar fi cerut bani pentru a promova un examen la el, în sesiunea de iarnă. A fost sesizat şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a dispus efectuarea unor verificări. Cu sprijinul ofiţerilor Serviciului Român de Informaţii – Direcţia de Informaţii Dolj, anchetatorii s-au convins că denunţul este real, astfel că s-au pus la punct detaliile pentru prinderea acestuia în flagrant. Oamenii legii au reuşit să afle că profesorul Florin Gorunescu, prodecanul Facultăţii de Farmacie, primea studenţii care vroiau să-şi aranjeze examenele numai acasă, în grupuri de cel mult patru, din jumătate în jumătate de oră şi numai după ce se “programaseră” telefonic. Astfel, s-a luat decizia introducerii în cauză a două agente de poliţie ca investigatori sub acoperire, fetele “pozând” în studente care n-au prea trecut pe la cursuri, dar care au nevoie de note mari.

Flagrant la domiciliu

Flagrantul a fost realizat joi seara, în jurul orei 18.00, la domiciliul profesorului, Craiova. Cele două agente de poliţie, împreună cu denunţătoarea şi un alt student, s-au prezentat, joi seara, la locuinţa profesorului, la ora 18.00, conform programării. Studenţii ar fi trebuit să susţină, luni, 4 iunie a.c., examen la matematică, disciplina pe care o preda Florin Gorunescu. Cei care nu se împacau prea bine cu aceasta materie, ştiau că pot promova examenul, contra cost. Se pare că “tariful” era de 50 de euro pentru o notă de trecere, respectiv 5 sau 6, şi de 100 de euro pentru o notă mai mare. Astfel, cele două agente sub acoperire, “studente bursiere”, aveau la ele câte 100 de euro pentru că le trebuiau note mai mare, bancnotele fiind anterior marcate criminalistic, în timp ce studenta denunţătoare şi colegul ei aveau câte 50 de euro. Au intrat, i-au dat banii profesorului, au ieşit, şi până să intre echipa operativă, în locuinţă a pătruns şi următorul grup, unul dintre studenţi apucând să-i dea şi el 50 de euro profesorului. Astfel, flagrantul s-a făcut pe 350 de euro. În plus, ofiţerii anticorupţie şi procurorul de caz au descoperit şi o listă cu numele studenţilor şi sumele cu care “cotizaseră” deja. Profesorul a recunoscut că primise banii, însă a susţinut că aceştia reprezentau contravaloarea unor meditaţii. Florin Gorunescu a fost dus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost audiat, procurorul dispunând reţinerea acestuia pentru 24 de ore. “Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că, inculpatul, în calitate de profesor la o unitate de învăţământ superior din Craiova a pretins şi primit, atât în sesiunea din iarna 2012, cât şi în sesiunea din vara anului 2012, sume de bani de la studenţi, pentru a-i promova la disciplina la care urmau să susţină examen. După constatarea în flagrant a faptei şi întocmirea actelor specifice acestei activităţi, în cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată”, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Magda Bădescu.

Reprezentanţii UMF Craiova au precizat că ieri au fost informaţi despre faptul că prof. Gorunescu este cercetat pentru luare de mită, menţionând că “este o situaţie fără precedent în învăţământul medico-farmaceutic superior craiovean”.