Orientări cu privire la modul de utilizare a tuturor posibilităților oferite de cadrul UE privind achizițiile publice

0
489

Comisia Europeană pune la dispoziție orientări cu privire la modul de utilizare a tuturor posibilităților oferite de cadrul UE privind achizițiile publice, având în vedere situația de urgență cauzată de pandemia de coronavirus.

Legislația UE le oferă deja achizitorilor publici din statele membre soluții flexibile pentru satisfacerea rapidă a unor nevoi urgente, cum ar fi achiziționarea de echipamente individuale de protecție, de medicamente și de ventilatoare, pentru a le furniza celor care au nevoie de acestea în cel mai scurt timp posibil.

Comisarul Breton, responsabil cu piața internă, a declarat: „Achizitorii publici se confruntă, în situația de urgență actuală, cu o presiune imensă de a asigura disponibilitatea unor echipamente individuale de protecție, cum ar fi măști și mănuși de protecție, ventilatoare și alte materiale medicale pentru toți cei care lucrează neobosit în timpul acestei crize. Doresc să îi ajut prin explicații complete cu privire la toate mecanismele de flexibilitate și soluțiile oferite de cadrul UE privind achizițiile publice pentru cumpărarea unor astfel de materiale cât mai repede. Criza actuală declanșată de coronavirus reprezintă o urgență extremă și imprevizibilă — tocmai pentru o astfel de situație, normele noastre europene le permit achizitorilor publici să facă achiziții în termen de câteva zile, chiar și ore, dacă este necesar. Invit toți achizitorii publici să exploateze la maximum aceste flexibilități și să nu ezite să solicite orientări suplimentare din partea Comisiei, dacă este necesar.”

Orientările evidențiază opțiunile și mecanismele de flexibilitate prevăzute de legislația UE. Acestea oferă o imagine de ansamblu a diferitelor proceduri de licitație pe care le au la dispoziție achizitorii publici, inclusiv termenele-limită aplicabile. Orientările evidențiază posibilități care variază de la scurtarea considerabilă a termenelor-limită general aplicabile, până la a face achiziții fără publicarea prealabilă a anunțurilor de licitație, în circumstanțe excepționale, cum ar fi urgența extremă legată de lupta împotriva coronavirusului. Oferă, de asemenea, clarificări cu privire la modul în care achizitorii publici ar putea găsi soluții și modalități alternative de a intra în contact cu piața, în această situație în care ne confruntăm cu o penurie de bunuri esențiale.