Descinderi la suspecți de fraude informatice într-un dosar cu un prejudiciu de 4,5 milioane dolari

0
404

Polițiștii și procurorii de crimă organizată au făcut, ieri, 11 percheziții în Dolj și alte patru județe, la locuințele unor persoane suspectate de infracțiuni informatice. Prin compromiterea unor sisteme de date informatice suspecții au înființat pagini web unde ofereau diverse produse și programe spre vânzare, primeau banii în conturi și bineînțeles că nici un cumpărător nu vedea nimic din ce plătise. Mai mult, au obținut și datelor unor carduri bancare, de care s-au folosit pentru a obține fraudulos diverse sume, membrii grupării fiind acuzați că, prin întreaga activitate infracțională ar fi creat un prejudiciu de peste 4,5 milioane de dolari. În urma descinderilor au fost ridicate 10 persoane, între care și un craiovean, care au fost duse la sediul DIICOT Mehedinți pentru audieri și dispunerea măsurilor necesare.

Ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi Timişoara şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, Hunedoara şi Buzău, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial mehedinți, au făcut, ieri, 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Dolj (o percheziție în Craiova), Mehedinţi (7 în Severin), Hunedoara, Buzău şi Timiş (câte una), în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2014, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat care a acţionat, pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş, având ca scop săvârșirea unor infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice. Astfel, o parte din membrii grupării, prin fals informatic dar și prin folosirea unor programe informatice, au obținut în mod ilegal, date confidențiale de tip bancar, aplicații de comerț electronic ( Ebay sau PayPal) sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții. După obținerea acestor date, prin accesul fără drept la sisteme informatice, membrii grupării comercializau pe diferite pagini web atât programe informatice care acordau dreptul de acces la diferite servere (SellVNC, RDP, ROOT, DUMPS, CC), dar și date confidențiale bancare, obținute în mod fraudulos, după cum au comunicat anchetatorii.

Totodată, alți membri ai grupării infracționale, prin folosirea datelor de cărți de credit obținute (user, parolă, număr carte de credit, dată expirare, Cod de verificare-CVV2 şi codul fiscal) au efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos prin încărcarea sau descărcarea unor instrumente de plată electronică precum şi transferuri de fonduri prin utilizarea datelor de identificare ce permit utilizarea unor astfel de instrumente de plată electronică.

Prin activitatea infracțională desfășurată, gruparea a prejudiciat serverele unor companii naționale și internaționale de telefonie, furnizori de servicii de plată prin internet, companie de servicii financiare, operator din domeniul serviciilor poștale dar și servere guvernamentale din Australia și Columbia. Din investigaţiile efectuate până în prezent, exista suspiciunea rezonabilă că în perioada  2013 – 2014,  prin acest mod de operare, prejudiciul produs în cauză este de 4.500.000 de dolari., se mai arată într-un comunicat al DIICOT.

Zece persoane, între care și un craiovean, au fost ridicate de oamenii legii și au fost duse la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Mehedinţi pentru audieri și dispunerea măsurilor necesare. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, iar acţiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Mehedinți şi al jandarmilor din cadrul I.J.J. Mehedinți.

În plus, tot ieri, o acțiune similară a fost desfășurată de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Gorj. Oamenii legii au făcut 19 percheziţii (în Gorj, Dolj, Mehedinți, București, Timișoara și Constanța) la mai multe persoane bănuite că, începând cu anul 2014, ar fi intrat în posesia unor date bancare confidenţiale, pe care le-ar fi folosit ilegal pentru a comanda on-line diferite produse ce erau ridicate din România şi Italia. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 100.000 de euro în această cauză, iar polițiștii BCCO Craiova au descins în comuna doljeană Ișalnița, la locuința unuia dintre membrii acestei grupări infracționale, suspectul fiind ridicat și dus la sediul DIICOT – Gorj, unde urmau să ajungă, în total, pentru audieri, 16 persoane.

În ambele cazuri au fost ridicate în vederea cercetărilor și probării activității infracționale a suspecților mai multe unități de calculator, laptop-uri, telefoane mobile, suporturi de memorie și înscrisuri.