La GAUDEAMUS, publicul alege cel mai bun editor şi cea mai râvnită carte a Târgului!

0
421

Doar două zile până ce Caravana GAUDEAMUS va pleca din Craiova, îndreptându-se, cu poftă de lectură, spre Cluj-Napoca, apoi spre Timișoara și Mamaia. Publicul este așteptat și în acest week-end în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, la întâlnirea cu editori, tipografi, distribuitori de carte, dar și cu scriitori și cu cele mai noi apariții editoriale. 

Program de vizitare: Sâmbătă, 2 martie: 10.00 – 18.00 Duminică, 3 martie: 10.00 – 14.00

Astăzi sunteți așteptați la mai multe lansări de cărți și la alte două importante evenimente: etapa zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, pe teme de literatură şi comunicare, la care participă elevi de liceu, din clasele a XI-a și a XII-a, din regiunea Olteniei (ora 13.00), și „Invitaţi de nota 10: Olimpici internaționali din Oltenia” – prilej cu care elevii medaliaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline vor fi premiați de organizatorii Târgului (ora 14.00).

Închiderea celei de-a XII-a ediții va avea loc mâine, 3 martie, la prânz, când vor fi decernate și premiile Târgului, între care Trofeele GAUDEAMUS (acordate editorilor) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin votul publicului, și când cel mai norocos iubitor (și cumpărător!) de carte, participant la tombolă, va pleca acasă cu o tabletă IT, oferită de Rotary Club Craiova, dar și cu o porție de dulceață de Topoloveni.

Eugen Negrici

Una dintre prezențele notabile în cadrul celei de-a XII-a ediții a Târgului de Carte GAUDEAMUS a fost cea a lui Eugen Negrici – critic și istoric literar, stilistician și profesor de literatură română contemporană la Facultatea de Litere a Universității din București. Ieri, acesta și-a lansat volumul de eseuri „Figura spiritului creator”, apărută la Editura „Cartea Românească”. Este vorba despre cea de-a II-a ediție, prima apărând în anul 1978 și primind Premiul Uniunii Scriitorilor din România. „Figura spiritului creator” este al doilea volum dintre cele trei cunoscute sub titlul generic „Ciclul imanenței literaturii”. Plasat între „Expresivitatea involuntară” și „Imanența literaturii”, studiul este dedicat analizei procesului subtil de geneză și execuție ale operei artistice, care niciodată nu este rodul exclusiv al inspirației sau al geniului, ci este determinat de nenumărați factori interiori și exteriori, mai mult sau mai puțin favorabili. Sub titluri memorabile ca „Euforia noviciatului” (Antim Ivireanul), „Elanul ingenuu” (I. Heliade-Rădulescu), „Nepăsarea suverană” (Nichita Stănescu), „Expansiunea clișeului” (M.H. Simionescu), „Refuzul rostirii stereotipe” (Urmuz), „Sub presiunea delimitărilor” (Marin Sorescu”), Eugen Negrici reconstituie, analizând și contextualizând operele, întreaga istorie a producerii lor și restaurează, ca un arheolog, „din cioburi”, portretul eroului principal, artistul, alături de câteva dintre uneltele sale.

 

Apărută recent în seria „Comunicare media” a Editurii „Tritonic”, lucrarea „Comunicarea radiofonică. Provocările prezentului (conceperea și elaborarea emisiunilor radiofonice”, semnată de Gabriela Rusu-Păsărin, a fost lansată, ieri, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, în prezența unui numeros public, între care studenți și cadre didactice de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova. Autoarea este atât profesor la specializarea Comunicare și Relații Publice din cadrul acestei instituții, cât și realizator de emisiuni la Radio „Oltenia” Craiova.

«Comunicarea radiofonică rămâne un miraj, „un magnetism la distanță”, generând coparticiparea și ideea că nu este dificil de a deveni realizator și prezentator de emisiuni radiofonice. Practic însă demonstrează că radioul este un spațiu mediatic care necesită cunoașterea tehnicilor de elaborare a emisiunilor, a strategiilor și politicilor de programe, a profilului publicurilor-țintă și a efectelor imediate și la distanță ale acestor producții», notează Gabriela Rusu-Păsărin.

Volumul este structurat pe patru capitole: „Repere în istoria audiovizualului românesc”, „Fundamentele comunicării radiofonice”, „Conceperea, elaborarea și receptarea emisiunilor radiofonice” și „Spațiul public și efectele comunicării radiofonice”. În aceeași serie „Comunicarea media” a Editurii „Tritonic”, Gabriela Rusu-Păsărin publica, în 2010, „Interviul – recurs la memoria culturală”. La evenimentul de ieri a fost prezent și jurnalistul Bogdan Hrib, directorul Editurii „Tritonic”, care și-a lansat cu acest prilej romanul de dragoste „Ultima fotografie”, apărut la Editura „Cartea Românească”.

 

Premiile Târgului GAUDEAMUS:

  • Trofeele GAUDEAMUS (acordate editorilor – locurile I, al II-lea şi al III-lea) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin votul publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul Târgului;
  • Trofeele Presei decernate jurnaliştilor pe secţiunile presă scrisă, radio şi TV;
  • Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul GAUDEAMUS;
  • Premiul „Miss Lectura” – acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg.

 

În program:

Sâmbătă, 2 martie

  • Ora 10.00 – 11.00,  Editura „Universitaria” Craiova, foaier etaj – Lansarea volumului „Jurnal despre limitele existenţei”, autor prof. dr. Mariana Didu.
    Invitaţi: prof. univ. dr. George Sorescu, prof. univ. dr. Ovidiu Ghidirmic, Mihai Duţescu – preşedintele Societăţii Scriitorilor Olteni, Dan Lupescu – director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj, lector univ. dr. Mihai Ene, Simona Lupescu – redactor TV Craiova, ec. dr. Sorin Tudor – directorul Editurii „Universitaria” din Craiova. Moderator: conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin.
  • Ora 11.00 – 12.00, Editura CECCAR, foaier etaj – Lansarea cărții „Ghid de aplicare a reglementărilor contabile naţionale în domeniul agriculturii”, autor prof. univ. dr. Dumitru Corina. Invitaţi: experţi contabili, stagiari, studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor Craiova.
  • Ora 12.00 – 13.00, Editura „Aius”, foaier etaj – Lansarea cărţilor „Prevenirea îmbătrânirii cu plante medicinale”, autori Marian Niţă şi Adrian Mită; „Frumuseţe şi sănătate”, autori Marian Niţă, Ştefan Dulgheru şi Daniela Gheorghe.
    Invitaţi: Marian Niţă, Adrian Mită, Ştefan Dulgheru şi Daniela Gheorghe.
    Moderator: Nicolae Marinescu.
  • Ora 13.00 – 14.00, Radio „Oltenia” – Finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”. Moderator: Liliana Ursu, redactor Radio „Oltenia”.
    Ora 14.00 – 15.00, Radio România, foaier central – „Invitaţi de nota 10: Olimpici internaţionali din Oltenia”. Moderator: Liliana Ursu, redactor „Oltenia”.
    Ora 15.00 – 16.00, Editura „Aius” și revista „Mozaicul”, foaier etaj –  Eveniment: „Poezia de lângă noi”. Vor citi poeme: Ionel Ciupureanu, Aurelian Zisu, Nicolae Conde, Gabriel Nedelea, Daniela Micu, Maria Dinu, Livia Moreanu, Mihai Andriţoiu şi Petrişor Militaru. Moderator: Luiza Mitu.
  • Ora 16.00 – 17.00, Editura „Aius”, foaier etaj – Lansarea cărţii „Revizitând avangardele”, autor Florin Colonaş. Invitaţi: Florin Rogneanu, Cătălin Davidescu, Daniela Micu, Silviu Gongonea. Moderator: Petrișor Militaru.

Duminică, 3 martie

  • Ora 11.00: Tombola GAUDEAMUS
  • Ora 12.00, foaier central: Decernarea premiilor Târgului GAUDEAMUS Craiova