Direcţia Silvică Dolj va împăduri în această primăvară 554 ha de teren

0
356

Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva funcţionează sub autoritatea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi are ca scop gospodărirea durabilă şi unitară, în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice şi ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publică a statului, în vederea creşterii contribuţiei pădurilor la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi la asigurarea economiei naţionale cu lemn, cu alte produse ale pădurii şi cu servicii specifice silvice.Regenerarea pădurilor este una din activităţile prioritare ale acestei instituţii, iar acest lucru se realizează prin direcţiile judeţene. În această primăvară Direcţia Silvică Dolj şi-a propus să împădurească o suprafaţă de 713 ha de teren.

 Extinderea suprafeţei pădurilor se face prin regenerarea tuturor suprafeţelor de pădure de pe care s-a recoltat masa lemnoasă, urmare aplicării tăierilor de produse. De asemenea se împăduresc terenurile fără vegetaţie forestieră, care nu au alte folosinţe atribuite prin amenajament. Tot în atribuţiile Direcţie Silvice Dolj intră şi reconstrucţia ecologică a terenurilor afectate de fenomene de degradare, precum şi a celor din afara fondului forestier. În acest an, Direcţia Silvică Dolj va împăduri 713 ha de teren. Programul este structurat astfel: lucrări de împădurire integrale – 369 ha din care în primăvară 90 ha; lucrări de regenerări naturale – 189 ha, în această primăvară fiind plantate 84 ha; completări în arborete tinere – 294 ha toate în următoarele trei luni; refaceri de culori – 170 h. În total, doar în această perioadă de primăvară vor fi plantate 554 ha.”, a declarat directorul Direcţie Silvice Dolj, Eugen Gioancă.

Puieţii vin din pepenierele proprii

Eugen Gioancă

Structura de specii a împăduririlor se prezintă astfel: plopi euramericani – 250 ha; specii de cvercinee (stejari, cer, gârniţă, stejar roşi) – 68 ha; salcie – 20 ha; salcâm – 45 ha; gladita – 85 ha; frasin – 10 ha; alte specii – 26 ha. O atenţie deosebită a Direcţiei Silvice Dolj este de a folosi în cultură numai speciii valoroase, specifice zonelor noastre de vegetaţie. Pentru aplicarea strategiei Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, în activitatea de producere şi valorificare a puieţilor de arbori şi arbuşti ornamentali, Direcţia tehnică din cadrul regiei, prin Serviciul de regenerarea pădurilor, în ultimii doi ani, a actionat în următoarele direcţii: extinderea suprafeţelor din pepinierele silvice existente destinate să producă puieţi ornamentali; diversificarea producţiei de puieţi ornamentali (forme şi varietăţi din cât mai multe specii); producerea de puieţi ornamentali atât în câmp cât şi cu rădăcini protejate în recipienţi din lemn sau material plastic; asigurarea continuităţii producţiei de puieţi, în scopul valorificării acestora, cu vârste şi înălţimi diferite; documentarea şi specializarea personalului silvic cu atribuţii în activitatea de producere a puieţilor ornamentali (schimburi de experienţă la unităţile silvice cu tradiţie în acest domeniu). Cantitatea de puieţi forestieri necesară (1,5 milioane bucăţi) este asigurată în principal din producţia pepenierelor proprii ale Direcţiei Silvice Dolj (Pepeniera silvică Zăval, Pepeniera Băileşti şi Pepeniera Negoieşti), dar şi din pepenierele Silvice ale RNP-Romsilva. Specii şi numărul de puieţi crescuţi în aceste pepeniere sunt următoarele: plopi euramericani – 127 mii buc.; specii de cvercinee (stejari, cer, gârniţă, stejar roşi) – 457 mii buc; salcie – 28 mii buc; salcâm – 247 mii buc; gladita – 427 mii buc; frasin – 65 mii buc; alte specii – 46 mii buc. „Trebuie să vă spun că astfel de activităţi la Direcţia Silvică Dolj au loc anual. Avem un program pe care o să îl respectă. O parte din suprafeţele care vor fi împădurite se vor realiza în această primăvară, iar restul în toamnă”, a mai declarat directorul Direcţiei Silvice Dolj, Eugen Gioancă.