Copiii din trei centre sociale din Craiova, Lipovu și Filiași învață experimentând

0
343

Asociația „Vasiliada”, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, participă alături de Fundația „Copii în Dificultate” din București, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Argeș și Școala Gimnazială nr. 1 Voluntari, județul Ilfov, la implementarea proiectului „Să sprijinim elevii să înveţe experimentând – program pentru pregătirea elevilor şi dobândirea competenţelor-cheie care să le asigure succesul şcolar şi participarea viitoare pe piaţa muncii”. În județul Dolj, activitățile proiectului se desfășoară, pe o durată de 14 luni, în cadrul a trei centre sociale, din Craiova, Lipovu și Filiași.

În cadrul centrelor doljene, 150 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani beneficiază de servicii socio-educative, precum: servicii de educație remedială, terapie ocupațională, consiliere psihologică, orientare școlară, dar și consiliere pentru părinții copiilor în vederea dezvoltării unei relații armonioase între copii și părinții acestora. „În luna ianuarie, activitățile proiectului s-au desfășurat conform graficului, continuându-se astfel întâlnirile dintre elevii beneficiari ai celor trei centre si reprezentanți din mediul antreprenorial, în vederea pregătirii elevilor pentru viața de după școală”, a declarat Elena Stănulică, coordonator județean al proiectului.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Mitropoliei Olteniei, în Craiova 15 copii beneficiari ai Centrului „Aripi de Lumină” au avut prilejul de a vizita magazinul cu produse naturiste Plafar „Magia Plantelor” S.R.L. „Pentru copii, această vizită a constituit o experiență care i-a ajutat să descopere, să exploreze noi idei, să accepte provocări, să fie creativi. Copiii au fost antrenați în discuții referitoare la calitățile terapeutice ale plantelor medicinale și beneficiile acestora asupra sănătății omului”, se menționează în comunicat.

La Filiași, alți 15 copii care frecventează Centrul de zi „Sfântul Nicolae” au avut prilejul de a se întâlni cu reprezentanții unui cabinet medical stomatologic. Copiilor le-a fost descris tipul de investiție pentru a pătrunde în acest domeniu. Cu acest prilej, ei au aflat pașii ce trebuie urmați pentru deschiderea unui astfel de cabinet: găsirea unui spațiu și amenajarea lui corespunzătoare, achiziționarea de aparatură medicală și instrumente de lucru, promovarea serviciilor medicale acordate.

În cadrul Centrului de zi „Sf. Stelian” din Lipovu, una dintre activitățile desfășurate de specialiștii proiectului a fost promovarea Programei Educaționale pentru Activități Extracurriculare (P.E.A.E.) în cadrul Școlii Gimnaziale „Petre Mănărcescu” Lipovu, cu scopul de a sprijini cadrele didactice în programe și activități precum „Școala Altfel”, „Școala de vară”, grupuri de dezvoltare personală. În cadrul acestei unități școlare, s-au distribuit 25 DVD-uri ce conțin P.E.A.E. structurată pe 10 module tematice, sub forma unor activități extracurriculare.

Proiectul „Să sprijinim elevii să înveţe experimentând – program pentru pregătirea elevilor şi dobândirea competenţelor-cheie care să le asigure succesul şcolar şi participarea viitoare pe piaţa muncii” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013; Axa prioritară 1 „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”. D.M.I 1.1.„Acces la educaţie şi formare profesională iniţială de calitate”.