PD-L are o alternativă, pentru a câştiga alegerile parlamentare. Pentru că le-a căzut Legea comasării alegerilor, acum vor să forţeze o lege electorală care să favorizeze 100% principalul partid de guvernământ. Această chestiune de o gravitate deosebită a ieşit la iveală dintr-o înregistrare obţinută de jurnaliştii de la www.dcnews.ro, din cadrul întrunirii grupurilor parlamerntare ale PDL. Conform acestei înregistrări, liderii PDL vor să ignore orice principiu al democraţiei.
„Am comandat un sondaj de opinie ca să ştim cum stăm şi cum să modificăm legislaţia electorală şi să redesenăm colegiile. În funcţie de sondaje care sunt pe fiecare colegiu în parte putem să redesenăm harta circumscripţiilor electorale”. Această declaraţie aparţine Robertei Anastase. Mai exact, pentru PDL nu mai contează nici un criteriu obiectiv în ceea ce priveşte desenarea colegiilor electorale, ci doar unul singur: cel care avantajează PDL. Nu este primul semnal privind legiferarea electorală dicreţionară a PDL. De altfel, imediat după angajarea răspunderii guvernului pe Legea comasării alegerilor s-a anunţat că Guvernul se va ocupa de trasarea hărţii colegiilor uninominale.
Autoritatea Electorală Permanentă a rămas fără obiectul muncii
În mod suspect, toate deciziile luate de PDL privind legislaţia electorală sunt privite cu pasivitate de Autoritatea Electorală Permanentă, organismul special creat pentru a gestiona problemele de legislaţie şi de organizare a alegerilor. Această Autoritate a fost inexistentă în ultimele luni. În mod normal, proiectul legii electorale ar fi trebuit să fie elaborat de AEP şi supus ulterior dezbaterilor şi votului Parlamentului. Nu s-a întâmplat aşa ceva; mai mult decât atât, nu a existat nici o reacţie din partea conducerii AEP după ce Guvernul a venit cu decizia antidemocratică de comasare a alegerilor. Nu a existat nici o reacţie după ce Guvernul şi-a asumat desenarea colegiilor. În aceste condiţii, se impune o întrebare de bun simţ: pentru ce mai este nevoie să existe acest organism care are în compunere un secretar de stat, doi subsecretari de stat şi un întreg aparat de funcţionari publici, dacă nu îşi exercită atribuţiilor conform legislaţiei încă în vigoare?
Parlamentul ar trebui să ia măsuri de urgenţă
Pentru a evita derapajele de la democraţie, Parlamentul României ar trebui să ia mai multe măsuri, sunt de părere reprezentanţii ONG-urilor şi analiştii politici: constituirea unei comisii parlamentare speciale pentru legislaţia electorală conform algoritmului existent care să elaboreze un proiect de lege corect pentru alegerile locale şi un proiect de lege pentru alegerile parlamentare: pentru alegerile locale ar trebui să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin (alegerea într-un singur tur de scrutin ar putea avea drept efect ca în multe localităţi din ţară primarul ales să aibă o reprezentativitate între 25 şi 30% din electorat), pentru alegerile parlamentare să trebui să se stabilească fie un sistem uninominal pur – câştigătorul de colegiu devine automat parlamentar, fie un sistem mixt, uninominal pur + listă naţională cu vot preferenţial pe listă, care să nu permită accederea în Parlamentul României a candidaţilor de pe locurile 2-4 din colegiu; modificarea hărţii colegiilor uninominale doar în funcţie de scăderea numărului de locuitori şi doar acolo unde este cazul; modificarea legislaţiei penale privind infracţiunile electorale, atât pentru perioada extra-electorală, cât şi pentru perioada de campanie electorală şi ziua alegerilor; renunţarea la proiectul de lege privind votul prin corespondenţă; înfiinţarea în regim de urgenţă a registrului electoral, după modelul celorlalte state din UE; Elaborarea în regim de urgenţă a unei legi care să prevină, să stopeze şi să elimine posibilitatea migraţiei politice la nivelul administraţiei locale şi în Parlament; în situaţia unor constrângeri de natură constituţională la nivel de Parlament în ceea ce priveşte migraţia politică, se pot introduce măsuri restrictive privindu-i pe cei care părăsesc partidul sub culorile căruia au fost aleşi; eliminarea implicării STS în procesul electoral şi introducerea ONG-urilor în acţiuni de monitorizare a procesului electoral şi a operaţiunilor electronice din ziua votării.