Antibulliyng prin teatru

0
322

Pornit din preocuparea ACEE (Asociaţia Contab Etic Expert) pentru a găsi calea spre o societate incluzivă şi mai sigură, proiectul “Let’s ALL go to the Theatre of European Dreams” reuneşte colaborarea a şapte parteneri din România, Grecia, Anglia, Malta, Croaţia, Bulgaria şi Turcia, care se confruntă cu această problemă. Astfel, în luna octombrie, elevi doljeni au fost prezenţ , prin Proiectul “Erasmus +”, în Grecia, la un festival de teatru, pentru combaterea bulliyng-ului.

Director de proiecte în cadrul ACEE, prof. Irina Morăraşu, profesor de Informatică la Şcoala Gimnazială “Nicolae Bălcescu” şi Liceul “Matei Basarab”, ambele din Craiova, a precizat: “Traducând, “să mergem cu toții spre teatrul viselor reuropene”, adică visăm o lume fără violenţă și fără agresiune, iar lumea Erasmus+ este cea care permite aceste vise. De la vise ajungem la realitate. Implicând elevi, profesori şi părinti, cu toţii am pornit de la ideea că emoţiile negative conduc spre comportamente negative, deci trebuie să reorganizam tiparele de gândire negativă. Dacă schimbarea comportamentului negativ implică schimbarea modului de a gândi, am implementat, pe parcursul proiectului, metodele prin care se pot  crea schimbări durabile în felul în care oamenii gândesc despre toate tipurile de agresiune”.

Arta dramatică uneşte

Educaţia dramatică – Teatru forum, Teatru dramă, Filosofia pentru copii (P4C) și tehnicile de comunicare non-violentă, utilizate separat și împreună – ajută copiii să-și dezvolte propria artă de a trăi, respectând, dezvoltând  și susținând în același timp frumuseţea în viata lor şi a celor din jur. “Am descoperit că se pot elimina aceste obstacole, prin modificarea structurii mentale, mai degrabă decât să lucrăm cu fiecare obstacol separat. Unul dintre aspectele fundamentale ale vieții umane întruchipate este interacțiunea umană, iar atunci când aceasta se întâmplă în ruinele teatrului antic de la Filippi, unde am fost prezenţi şi noi, acolo fiind toată colecţia de tări, vârste şi localnici, simţi că timpul s-a oprit în loc şi arta te uneşte cu eroii greci. Cu greu se poate nega că jocul este un instrument important pentru dezvoltarea și socializarea copiilor. Astfel , prin jocul dramaturgic, în combinație cu replicile antibulliyng, elevii pot gândi creativ, reflecta și pot fi mai conștienți de impactul pe care gesturile lor îl au asupra celorlalți”, a mai spus Irina Morăraşu.