Spectacolul „O furtună”, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la Tel Aviv

0
734

România va fi reprezentată la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la tel Aviv – care se desfăşoară în perioada 28 octombrie – 15 noiembrie 2014, la Teatrul Cameri – de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, cu piesa „O furtună”, în regia lui Silviu Purcărete. Potrivit site-ului Institutului Cultural Român (www.icr.ro), spectacolul va avea trei reprezentaţii, în datele de 12 noiembrie (ora 20.30) şi 13 noiembrie (orele 17.00 şi 20.30).

Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare” de la Tel Aviv este organizat în premieră de Teatrul Cameri din Tel Aviv, în colaborare cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. În cadrul acestei ediţii, pe scena evenimentului vor fi prezentate publicului spectacole din Georgia, China, Lituania, România, Marea Britanie, Slovenia şi Israel.

Spectacolul „O furtună” – a cărui premieră a avut loc pe 18 februarie 2012 – îi are în distribuţie pe Ilie Gheorghe, Sorin Leoveanu, Valentin Mihali, Adrian Andone, Cătălin Băicuş, George Albert Costea, Romaniţa Ionescu, Angel Rababoc, Mircea Tudosă, Sorin Leoveanu, Nicolae Poghirc, Constantin Cicort, Iulia Lazăr, Iulia Colan, Petra Zurba şi Monica Ardeleanu.

«De la punerea în scenă a lui Giorgio Strehler, este una dintre cele mai rafinate şi perfect compuse viziuni ale acestei drame. Plasticitatea „Furtunii” ne permite să ne desprindem de realitate şi să simţim teatrul adevărat. Ideea scenografului Dragoş Buhagiar de a îmbrăca spectacolul într-un costum din secolul al XVIII-lea a fost foarte bună. În ceea ce priveşte recuzitele şi scenografia, cu toate că este mai modestă, ne impresionează enorm», scrie Marcin Mietus pe Balkanistyka.org.

«Regizor interpret, Silviu Purcărete a pornit în construcţia mizanscenei de la replica lui Trinculo, spusă undeva pe la jumătatea spectacolului: „E o insulă sărită de pe fix!”. Descrierea permite multe, orice, în cadrele lucrării shakespeariene, a cărei elasticitate de semnificaţie îngăduie conceperea unui spectacol ingenios ca abordare şi valoros ca realizare. Protagonistul e un Prospero aflat în ultimii ani ai vieţii, un bătrân al cărui ritm încetinit de etate se transferă şi în dinamica mai lentă a spectacolului, iar percepţia lui asupra lumii transmite o stare predominant sumbră. Magicianul e caracterizat prin trăsăturile mai puţin frumoase ale ultimei etape din parcursul uman terestru. Uneori ai impresia că tot ce se petrece e doar rezultatul închipuirii lui, că urmărim o iluzie», nota Oltiţa Cântec în nr. 2/2012 al revistei „SpectActor” editată de Naţionalul craiovean.