Prinţul Charles: Poate oamenii nu văd asta, dar România este o ţară minunată

0
437

Prinţul Charles al Marii Britanii afirmă în partea a treia a documentarului „Wild Carpathia” – lansată miercuri seară la Bucureşti şi care va fi difuzată la nivel mondial începând de luna viitoare şi în România pe 8 noiembrie, de la ora 21.00, pe Travel Channel – că România este o ţară minunată, cu oameni remarcabili, iar păşunile din această ţară sunt unice. Cea de-a treia parte a seriei documentare „Wild Carpathia”, intitulată „Wild Forever”, promovează mai multe zone din România, între care oraşul Cluj-Napoca, Maramureşul, cimitirul de la Săpânţa, Bucovina, Munţii Făgăraş, Valea Zălanului şi satul Saschiz, şi include un interviu cu prinţul Charles al Marii Britanii. Întrebat de scenaristul şi prezentatorul documentarului, Charlie Ottley, cum poate fi conservat peisajul mitic din România, prinţul Charles răspunde: „În ziua de azi, este o adevărată provocare. Întâi şi întâi, trebuie convinşi oamenii de cât de preţios este. (…) Nu poţi opri dezvoltarea, dar cheia este să lucrezi, pe cât posibil, cu localnicii care, în nouă cazuri din zece, şi în toată lumea este la fel, nu vor să vadă mediul distrus. Dar vor să găsească moduri şi ocazii de a-şi îmbunătăţi viaţa păstrând tradiţiile, fie ele în mediul antropic sau natural”. Totodată, prinţul Charles spune că o mare problemă pe care a întâlnit-o în România „este concepţia oamenilor că lucrurile lor sunt vechi şi demodate, că sunt irelevante. (…) Aruncă lucrurile vechi, dar mai târziu ajung să le vadă valoarea. De multe ori, este deja prea târziu, fiindcă au dărâmat multe clădiri sau le-au modernizat excesiv. (…) Această parte a lumii nu este pentru arat. Dacă s-ar ara, s-ar elibera mult carbon, foarte dăunător. Păşunile de aici sunt de-a dreptul unice la nivel european şi mondial. N-am mai văzut ceva asemănător, n-a mai rămas aşa ceva nicăieri. Sunt o bijuterie din coroana României. Poate oamenii nu văd asta, dar România este o ţară minunată. Aici trăiesc oameni remarcabili, care nu se dau bătuţi. (…) Aceşti oameni au trecut prin multe, au văzut multe suferinţe, distrugeri, iar vieţile le-au fost distruse”. Vorbind despre restaurarea unei case pe care o deţine în Transilvania, în Valea Zălanului, prinţul Charles spune că a avut noroc că a găsit oameni minunaţi, care i-au învăţat pe localnici să folosească tehnicile. „De fapt, i-au ajutat să-şi redescopere tehnicile înnăscute. Vreau să arăt ce se poate face cu aceste case pentru a le face potrivite pentru turişti, înglobând tradiţionalul şi modernul deopotrivă. Sunt lucruri absolut speciale. Avem nevoie şi de biodiversitate, dar şi de diversitate culturală. Pericolul globalizării în masă e dat de faptul că, înainte să-ţi dai seama, îţi pierzi identitatea culturală. Acesta e cel mai mare pericol”, a avertizat prinţul.

Prin intermediul unui mesaj transmis miercuri seară de ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, prinţul Charles a dat un nou avertisment România, spunând că „se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate”. „Ceea ce încă aveţi aici în România a devenit de o raritate extremă. Foarte multe ţări europene au puţine sau nu le-au mai rămas deloc astfel de păduri (…) Cei mai mulţi europeni şi chiar şi mulţi dintre români nu sunt conştienţi de bogăţia unică pe care o au chiar alături de ei şi nu ştiu că aceasta este pusă în pericol. (…) Avem datoria să salvăm ultimele zone neatinse ale Europei, cât încă mai putem s-o facem”, a mai spus prinţul Charles. Potrivit acestuia, Munţii Carpaţi „ cuprind cele mai vaste zone de pădure virgină din Europa Centrală şi de Est. Aceste păduri sunt o adevărată sărbătoare a biodiversităţii, excepţional de bogate atât ca faună, cât şi ca floră”, a spus prinţul Charles, precizând că aceste păduri găzduiesc cea mai mare populaţie supravieţuitoare de urşi bruni, lupi şi lincşi din Europa, dar şi o treime din toate speciile de plante europene.

Acest al treilea documentar este punctul culminant al colaborării dintre Travel Channel şi Autoritatea Naţională pentru Turism. Prima parte a documentarului „Wild Carpathia” a prezentat munţii spectaculoşi (Carpaţii Occidentali – Munţii Apuseni) şi pădurile seculare ale Transilvaniei, iar partea a doua, „Wild Carpathia – From the Mountains To The Sea”, a fost o călătorie de la Porţile de Fier până în Delta Dunării, care a inclus prezentarea unor locuri de pe Valea Oltului, a Munţilor Făgăraş, a Castelului Peleş, a mănăstirii Cozia şi a unor localităţi din Delta Dunării.