Astăzi, la 85 de ani de la înfiinţarea radioului naţional, Radio România „Oltenia” Craiova își lansează noua grilă de toamnă

0
803

La 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, se inaugura cu apelul „Alo, alo, aici Radio București, România” postul național de radio. Vreme de opt decenii şi jumătate, de la glasul regelui şi până la cel mai obişnuit român, radioul a fost gazda şi prietenul celor care l-au însoţit de-a lungul timpului. Chiar în ziua acestei aniversări, Radio Romania „Oltenia” Craiova  își lansează noua grilă de toamnă, prin care își provoacă ascultătorii cu multe noutăți editoriale, documentare, reportaje, emisiuni și concursuri. Tot astăzi, instituția a declarat Ziua Porților Deschise: între orele 10.00 și 14.00, craiovenii au acces în sediul radioului, de pe bulevardul „Știrbei Vodă” nr. 3, inclusiv în cabina de emisie! «Pe 6 iunie 2014, Radio „Oltenia” va împlini 60 de ani, așadar 1 noiembrie 2013 este punctul de pornire a unei aniversări ce va dura atât timp cât vreți să ne ascultați!», spune Alexandru Mogoșeanu, manager Radio România „Oltenia” Craiova.

Și mai aproape de ascultători!

Alexandru Mogoșeanu

A fi și mai aproape de publicul ascultător este marea dorință a reprezentanților radioului oltean, la ceas aniversar. Tocmai de aceea, subliniază managerul Alexandru Mogoșeanu, noua grilă de programe, lansată astăzi, este una flexibilă și deschisă intervențiilor, „la dispoziția tuturor celor care ne ascultă, care pot veni în continuare cu propuneri de îmbunătățire, de modificare, de a dinamiza lucrurile”.

„La porțile zilei” este emisiunea care dă deșteptarea cu știri și muzică, de luni până vineri, de la ora 6.00, iar între 7.00 și 10.00 ascultați „Bună dimineața, Oltenia!”, adică muzică, știri, informații meteo și din trafic. De la 10.00 la 11.00, „De 10 x România” ține pasul cu agenda zilei, aducând în prim-plan subiecte surprinzătoare, comentarii la zi din întreaga țară, însoțite de muzică din toate timpurile. „Pulsul zilei” este luat între 11.00 și 13.00, cu cele mai importante și mai acute teme ale momentului. „Microfon deschis” la Radio „Oltenia”, de la 14.00 la 17.30, apoi stați cu urechea pe emisiunea de dedicaţii muzicale „Special pentru tine”, difuzată, ca şi până acum, între orele 17.30 şi 19.30. În week-end, Radio Romania „Oltenia” Craiova are alt ritm: va fi mai aproape de ascultători, propunându-și să vă ofere relaxarea de care aveţi nevoie după o săptămână.

Evenimente cu și pentru public, alături de partenerii tradiţionali

Spre a aniversa cei 85 de ani de existenţă a radioului public, radioul regional din inima Olteniei vine din nou alături de prietenii săi, pe care îi aşteaptă în Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Slatina şi în alte localităţi din regiune. Astfel, astăzi, Radio „Oltenia” organizează la Târgu Jiu ample manifestări dedicate ascultătorilor. Punctul culminant va fi spectacolul ce se va desfășura în centrul orașului, de la ora 13.30, și care va cuprinde momente de muzică populara, ușoară şi folk, dans modern şi aerobic, o reprezentaţie a actorilor Teatrului de Păpuşi, precum şi concursuri cu premii.

Filarmonica „Oltenia”, Teatrul Liric „Elena Teodorini”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, administraţiile locale şi judeţene rămân partenerii tradiţionali ai radioului public de la Craiova, implicându-se, în această perioadă, într-o suită de manifestări dedicate momentului. «În toată această perioadă sunt o mulțime de evenimente. Spre exemplu, am inițiat un proiect la Școala Specială „Sf. Mina”, la finalul căruia chiar acolo va începe să emită online un „copil” al radioului oltean: postul Radio Inocent. Derulăm, apoi, între 28 octombrie și 2 noiembrie, campania împotriva traficului de persoane „Nepăsarea te face complice”, în parteneriat cu Agenția națională împotriva traficului de persoane și Asociația „Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III», a precizat managerul Alexandru Mogoșeanu.

Echipa radioului oltean se prezintă

Radio „Oltenia” a luat fiinţă în urmă cu aproape 60 de ani: a transmis în eter prima emisiune la 6 iunie 1954, ora 14.00, iar programul cu care s-a pornit la drum era de o oră pe zi. În prezent, echipa postului este formată din 60 de persoane, cea redacțională numărând 19. „Așteptăm un moment în care vom reuși să redistribuim sarcinile, astfel încât să ieșim mai mult în lume, mai ales în mediul online – o componentă a presei ce se dezvoltă cu fiecare zi ce trece și pe care noi vrem să o fructificăm, în sensul creșterii audienței și în ideea de a ne promova imaginea și în acest fel”, explică managerul postului.

Alexandru Mogoșeanu are 47 de ani, iar 23 – adică jumătate din viață! – i-a petrecut la Radio „Oltenia”. „Îi datorez foarte mult radioului, de aceea îi sunt atât de devotat, de aceea sunt dedicat acestei meserii, de aceea respect enorm această instituție care a știut să-și aprecieze și să-și promoveze valorile. I-am cunoscut pe foarte mulți oameni de certă valoare care au trecut pe-aici – Cornel Sorescu, Mircea Pospai, Mihai Nicola, Mariana Tomescu Vâlceanu, o voce reprezentativă pentru radioul public românesc, Romulus Cincă și o mulțime de alți jurnaliști care au făcut cinste acestei instituții și îi fac în continuare”, spune Alexandru Mogoșeanu.

De altfel, una dintre noile emisiuni – „Sunt vedeta ta” – va prezenta publicului oamenii care lucrează la radio. Oameni pe care îi auzi poate toată viața, dar pe care nu ai ocazia să-i vezi niciodată… „Vrem ca publicul să știe cine sunt cei care le vorbesc, cum sunt ei… Să spunem că sunt cei care ajung la lucru poate la 3.00-4.00 dimineața, trecând peste boli ori alte necazuri inerente oricărei vieți spre a veni și a fi binedispuși la microfonul acestui post de radio”, a adăugat managerul.

***

La cât mai multă energie şi inspiraţie colegilor noştri, la cât mai mulţi ani de transmisie în eter, la cât mai frumoase şi mai ascultate emisiuni, Radio România!


Radio România „Oltenia” Craiova emite în prezent pe patru frecvenţe: 102,9 FM (pentru Craiova), 105 FM (pentru toată Oltenia), precum şi 603 şi 1314 AM. Postul se recepționează însă și în localități din Argeș și Teleorman, în nord-vestul Bulgariei și în Valea Timocului sârbesc.

 

Radio România și-a sărbătorit seniorii

Ca în fiecare an, în ajunul sărbătoririi radioului public, Seniorii Radio România au fost invitați la tradiţionala întâlnire cu mai tinerii lor colegi, fiind întâmpinaţi cu flori, bucurie şi recunoştinţă pentru anii petrecuţi în slujba radioului. Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, a mulţumit celor prezenţi pentru întreaga lor activitate, pentru profesionalismul şi standardul înalt pe care au reuşit să îl menţină în vremuri dificile şi pe care generaţia de astăzi de jurnalişti şi tehnicieni din Radio România îl păstrează ca pe un reper în munca lor. În cadrul acestei întâlniri, jurnalistul şi scriitorul craiovean Mircea Pospai, ani buni redactor-șef al Radio „Oltenia”, a primit diploma pentru Cel mai tânăr Senior în activitate, iar maestrul Ludovic Bács şi cunoscutul comentator sportiv Ion Ghiţulescu au fost desemnaţi Cei mai longevivi Seniori ai Radio România. 


Primele cuvinte la microfonul radioului național erau rostite, la 1 noiembrie 1928, de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care radioul românesc era definit „Un suflet nou”. În ziua inaugurală, postul național de radio a difuzat muzică de dans, informații din presă, buletine meteo și știri sportive. La microfonul radioului au vorbit, pe rând, Tudor Arghezi, Gala Galaction, Liviu Rebreanu, Tudor Vianu, Ion Finteșteanu, Constantin Nottara, George Vraca ș.a.

Ulterior, și-au făcut debutul emisiuni dedicate atât femeilor, cât și temelor culturale, dar și o serie de transmisiuni umoristice și emisiuni clasice: „Ora copiilor”, „Ora veselă”, teatrul radiofonic, cursuri de limbă străină, „Cronica dramatică”, „Cronica literară”, „Cronica cinematografică”. Emisiunile erau alcătuite de un consiliu condus de Dragomir Hurmuzescu, din care făceau parte I. Al. Brătescu Voinești, Dimitrie T. Alesseanu și Mihail Jora. La 10 martie 1929 debuta la microfon cel care a ținut cele mai multe conferințe radiofonice: Nicolae Iorga. Ulterior, din primele lui cuvântări a fost editat volumul „Sfaturi pe întuneric”.

În prezent, Radio România emite pe trei posturi naționale: Radio România Actualități, Radio România Cultural și Antena Satelor. De asemenea, emite la nivel internațional prin Radio România Internațional 1 (în limba română) și Radio România Internațional 2 și 3 (în limbi străine), iar la nivel regional prin 8 studiouri regionale. Oferta Radio România este completată de un post regional dedicat exclusiv muzicii clasice Radio România Muzical, dar și de Radio3Net „Florian Pittiș”, singurul post din țară exclusiv online.