Organizat sub egida BNR – Forumul “Economisire – Creditare”

0
282

Zilele trecute s-a desfăşurat Forumul “Economisire – Creditare” organizat, sub egida Băncii Naţionale a României, de Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România. În cadrul aceste manifestări s-a prezentat evoluţia programului de „economisire-creditare”, de la iniţierea lui şi s-a discutat despre perspectivele lui pentru viitor, dar şi despre dezvoltarea sustenabilă a domeniului locativ.

Programul privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ a fost implementat în ţara noastră începând cu anul 2004, prin aprobarea Legii nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ. Prin acest program, anual se alocă fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru plata primei de stat către instituţiile financiar bancare care încheie contracte de economisire – creditare în sistem colectiv cu persoanele fizice. În prezent, valoarea primei de stat este de 25% din suma economisită de beneficiar în anul precedent şi nu poate depăşi 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Naţională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire. Contractele de economisire-creditare oferă posibilitatea de acumulare pe termen lung, prin economisirea lunară a unor sume şi, la finalul perioadei de economisire, opţiunea de a contracta un credit locativ în lei, cu dobândă fixă.

Până la finele anului vom avea legea privind construcţia, exploatarea şi administrarea locuinţelor

Conducerea MDRT a precizat că  până la sfârşitul anului ar fi posibilă prezentare unei legi privind construcţia, exploatarea şi administrarea locuinţelor, care să vizeze stabilirea responsabilităţilor autorităţilor publice cu privire la domeniul locuirii, clarificarea mecanismelor privind finanţarea, producţia şi gestiunea locuinţelor (în special a locuinţelor proprietate publică), şi promovarea unui nou sistem de producţie şi gestiune a locuinţelor cu finanţare publică.