Bolnavii de Sida, din nou, pe muchie de cuţit

0
403

Bolnavii de Sida din judeţul Dolj riscă să rămână chiar în ultima lună a acestui an fără tratamentul care îi ţine în viaţă. Dacă sumele de bani necesare nu vor fi alocate la timp de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sute de persoane seropozitive se vor afla din nou într-o situaţie limită, aşa cum s-a mai întâmplat, de altfel, şi în primele luni ale lui 2011. Deja, în mai multe spitale din ţară, tratamentul nu se mai acordă, iar în altele acesta este insuficient.

În judeţul Dolj, singura unitate sanitară unde bolnavilor de Hiv/Sida li se poate administra medicaţia necesară este Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Aici, nu mai puţin de 220 de persoane din Craiova primesc lunar tratamentul de care au nevoie. Lor li se adaugă alţi 280 de bolnavi din mai multe judeţe ale Olteniei întrucât unitatea sanitară craioveană îndeplineşte funcţia de centru regional în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu Hiv/Sida.

Deocamdată, cel puţin până la sfârşitul lunii noiembrie a.c. reprezentanţii Spitalului „Victor Babeş” dau asigurări că tratamentul va putea fi asigurat. Probleme ar putea apărea, însă, ţinând cont şi de experienţa anilor trecuţi, de luna viitoare. „Pe Programul Naţional de Tratament al Persoanelor cu Infecţie Hiv/Sida pe judeţul Dolj a fost depusă deja la Casa de Asigurări de Sănătate o cerere pentru obţinerea de medicamente în valoare de 600.000 de lei pe luna decembrie a.c. şi încă 300.000 de lei pentru prima jumătate a lunii ianuarie 2012. În acest moment, spitalul are medicamente pentru bolnavii Hiv/Sida, dar încercăm să luăm măsuri pentru a asigura tratamentul şi pentru decembrie a.c. respectiv luna ianuarie a anului viitor. Din experienţa anilor trecuţi în ultimele luni am fost mai mereu la limită”, a declarat Luminiţa Poenaru, director de îngrijiri medicale la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova.

Riscuri mari pentru pacienţi, costuri uriaşe pentru stat

În cazul în care sumele de bani necesare nu vor sosi la timp, iar achiziţionarea medicamentelor va întârzia, cel mai probabil, mulţi dintre bolnavii de Sida vor fi nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul. Ori, în aceste condiţii riscul cel mai mare este acela ca organismul să nu mai răspundă la medicamentaţie. Într-o astfel de situaţie, este necesar ca tratamentul administrat să fie mai puternic. În plus, acest lucru îi expune pe bolnavi la riscuri majore, vizibile în timp, întrucât, după cum susţin specialiştii, ratarea unei scheme de tratament poate fi echivalentă chiar cu reducerea şanselor de reuşită în lupta cu boala. Practic, fără medicaţia necesară imunitatea organismului scade dramatic.

Nici costurile financiare nu sunt deloc de neglijat. În medie, o schemă continuă de tratament costă 1.500 de dolari pe lună. Dacă medicaţia este schimbată, atunci şi eforturile financiare sunt mult mai mari. Bolnavii sunt constrânşi şi de faptul că medicamentele nu se găsesc în farmaciile cu circuit deschis, tratamentul administrându-se, ce-i drept gratuit, doar prin intermediul unităţilor sanitare în care se derulează Programul Naţional de Tratament al Persoanelor cu Infecţie Hiv/Sida. „Întreruperea tratamentului produce de obicei mutaţii ale virusului. Organismul nu mai răspunde la medicamente şi atunci se schimbă schema. Acest lucru implică riscuri pentru pacient, dar şi costuri financiare. Lipsa tratamentului le-ar pune viaţa în pericol acestor pacienţi. Deocamdată Spitalul de Boli Infecţioase reuşeşte să asigure tratamentul”, a precizat Mircea Marian, preşedinte al asociaţiei „Speranţa Băniei” din Craiova.

Sute de pacienţi din ţară sunt deja afectaţi de lipsa tratamentului

La rândul lor, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de Hiv/Sida (UNOPA) au declarat că această situaţie este creată de întârzierea fondurilor necesare tratamentului, în hăţişul birocratic care caracterizează sistemul sanitar.

Potrivit acestora, deşi în data de 13 octombrie a.c. s-au suplimentat fondurile Programului Naţional de Tratament al Persoanelor cu Infecţie HIV/SIDA cu 33 milioane de lei, aceşti bani nu au plecat până acum către spitale. În aceste condiţii, în ţară, sute de pacienţi au întrerupt deja tratamentul, iar numărul celor afectaţi creşte în continuare, situaţia fiind de-a dreptul dramatică pentru bolnavii care riscă să ajungă în eşec terapeutic.