Pedepse reduse la apel pentru falsificatorii de monedă de pe „Râului”

0
432

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, soluţia în cazul apelului declarat de procurorii DIICOT Serviciul Teritorial Craiova dar şi de cinci dintre inculpaţii din dosarul falsificatorilor de bani de pe strada Râului din Craiova. Unul dintre inculpaţi s-a ales cu trei ani cu suspendare în locul pedepsei de cinci ani primită de la Tribunal, iar alţi trei au obţinut o reducere de 6 luni a pedepsei în urma apelului, însă decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Reamintim că, la începutul lunii februarie 2011, poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni au demarat o operaţiune de destructurare a unei reţele de falsificatori de bani – lei şi valută – care acţiona în Craiova, dar şi pe teritoriul judeţului. Marţi, 1 februarie a.c., poliţişti din cadrul BCCO Craiova, în colaborare cu poliţişti de la SCCO Mehedinţi, sprijiniţi de „mascaţii” SIR din cadrul IPJ Dolj, totul sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la mai multe locuinţe ale romilor de pe strada “Râului” din Craiova, dar şi în alte locaţii, fiind ridicaţi Victor Sîrbu (36 de ani), Zaharia Radu zis “Tohari” (40 de ani), Tomică Mihai zis “Tomil” (23 de ani), Florin Radu, în timp ce din municipiul Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, a fost “săltat” un alt membru al grupului, Ovidiu Vasile Petcu (27 de ani), toţi cinci fiind arestaţi preventiv de pe 2 februarie. Mihai Dan Pădaru (25 de ani) şi Marian Mihai (32 de ani) nu au fost găsiţi de poliţişti, pe numele lor fiind emise ulterior mandate de arestare în lipsă, în timp ce Ionuţ Logoviceanu a fost cercetat în stare de libertate.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au găsit o unitate de calculator în care erau salvate matriţele bancnotelor ce se falsificau, un scanner şi o imprimantă performante utilizate la contrafacerea bancnotelor autohtone şi 14 bancnote contrafăcute din cupiurile de 100 lei, 500 lei, 200 euro şi 500 euro. Procurorii craioveni din cadrul DIICOT au stabilit că afacerea a fost pusă la cale şi era condusă de Sîrbu, “fabrica de bani” funcţionând în casa lui Marian Mihai.

La sfârşitul lui aprilie 2011, procurorii au trimis în judecată, în total, opt inculpaţi, dintre care trei în lipsă, iar pe 21 iunie Tribunalul Dolj i-a condamnat pe Florin Radu, Mihai Tomică şi Petcu Vasile Ovidiu. Primul a primit 5 ani de închisoare, iar Tomică şi Petcu – câte 5 ani şi 6 luni de închisoare. Cei trei au făcut apel, care a fost respins ca nefondat de judecătorii Curţii de  Apel Craiova, însă ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a admis recursurile, a dispus eliberarea lor şi a trimis cauza spre rejudecare tot la Curtea de Apel Craiova, următorul termen fiind stabilit pe 22 octombrie a.c.

Cât despre restul inculpaţilor, pe 8 decembrie 2011, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe Victor Sîrbu, coordonatorul reţelei, Zaharia Radu şi Mihai Marian la câte 5 ani şi 6 luni de închisoare, Mihai Dan Podaru a fost condamnat la 5 ani închisoare, iar Ionuţ Adi Logoviceanu a primit 5 ani de detenţie. Atât ei, cât şi procurorii au făcut apel, iar vineri, 28 septembrie a.c., Curtea de Apel Craiova a pronunţat soluţia. Astfel, Sîrbu Radu şi Mihai Marian au fost achitaţi pentru punere în circulaţie de monedă falsă, în sarcina lor fiind reţinută doar infracţiunea de falsificare de monedă, în timp ce „distribuitorii” Podaru Mihai Dan şi Logoviceanu Ionuţ au fost achitaţi de fasificare, rămânând acuzaţi doar de punere în circulaţie de monedă falsă. În aceste condiţii, Victor Sîrbu, Zaharia Radu, Marian Mihai şi Mihai Dan Podaru au primit câte 5 ani închisoare, iar Ionuţ Logoviceanu 3 ani de închisoare, instanţa dispunând în cazul lui suspendarea executării pe o perioadă de încercare de 5 ani. Sentinţa Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.