Spectacol cu glorii maxime în Valea Roşie

0
546

Ştiinţa şi Electro au dispărut, dar fostele lor vedete au atras publicul într-un joc demonstrativ

Lipsa acută de fotbal şi nostalgia derby-urilor locale, cu fotbalişti adevăraţi şi ambiţii disimulate, au adus circa 3.000 de craioveni pe stadionul din Valea Roşie. Unul care de ceva vreme nu-şi mai poate revendica această denumire, cel puţin nu pentru a găzdui un joc de nivel decent. Cel organizat joi seara, între defunctele echipe ale Băniei, Universitatea și Electroputere, a adus însă o pleiadă de reale vedete ale Craiovei şi totodată ale fotbalului românesc. Titanii au fost întâmpinaţi cum se cuvine, cu scandări, aplauze şi solicitări de fotografii şi autografe. Galeria Ştiinţei, la fel de puţin numeroasă și scindată de interese cum a fost în ultimii ani, a contribuit la spectacol cu torţe, fumigene, printre care răzbăteau celebrele invocări ale marii iubiri,  „Ştiinţa, Ştiinţa”, dar şi declaraţia de dragoste veşnică: ”Am fost, suntem şi vom fi cu Ştiinţa până la moarte”. Numai că Ştiinţa a fost deposedată până şi de nume de cel care a îngropat-o, fiindcă Mititelu a ameninţat fostele glorii să nu mai folosească titulatura Universitatea Craiova dacă nu vor să-i cunoască avocaţii şi să se convingă de ce i se mai spune ”Procesomanul”. Şi nici pe stadionul pe care şi-au croit drum în Europa, către Lisabona, Milano, Bordeaux şi pân’ la  Leeds, nu le-a permis Mititelu accesul, fostul ”Central” fiind rezervat acum doar pentru meciurile fiului lui Mititelu, Adrian junior. Finanţatorul-horror nu a fost uitat, dedicându-i-se o gamă extinsă de înjurături, însoţite de mesajul ”Un nume mare, compromis de un patron mititel”, blestemele la dresa acestuia necontenind în repertoriul microbiştilor din întreaga arenă.

„Tunarul” Oblemenco a fost omagiat

”Maximii” s-au refugiat astfel pe ”Electro”, nederanjaţi de condiţiile de joc şi vestiarele ”antice”, care au depăşit de mult stadiul ”insalubru”. La fel, nici spectatorii nu s-au cramponat de ierburile printre care cu greu zăreai terenul pentru a-şi saluta foştii idoli. Au răspuns invitaţiei mulţi dintre ei, unii absentând din cauze obiective, însă au surprins spunând ”pas” chiar ”Minunea Blondă”, Ilie Balaci şi colegul din linia mediană a ”Maximei”, Aurică Beldeanu, ambii prezenţi în oraş la ora meciului. Sorin Cârţu şi-a revendicat postura de antrenor, avându-l ca secund şi jucător pe Nae Tilihoi. Şi cum meciul demonstrativ a fost organizat în deschiderea unui important turneu de juniori dotat cu ”Cupa Ion Oblemenco”, figura ”Tunarului” a ghidat echipele către centrul terenului, aşa cum făcea odinioară căpitanul de legendă al Campioanei Unei Mari Iubiri. Fosta sa extremă de încredere şi prieten de nădejde, Teo Ţarălungă, a reprezentat generaţia care a adus primul titlu la Craiova, în 1974. Au evoluat jucători din mai multe vremuri de cea a lui Ţarălungă şi Titi Bâtlan până la cei care puteau să mai joace şi acum, Vancea sau Marius Sava. Mulţi dintre ”oldboişi” au crescut în Valea Roşie, la Electro, şi au făcut pasul spre partea de vest a oraşului, către Universitatea, sau invers, aşa cum a fost cazul lui Gabi Popescu, Mitriţă, Biţă, Firănescu, Calafeteanu, etc.

Ciurea, îmbrăţişat de fani pe teren

Spectacolul a fost mai degrabă pe cele două bănci de rezerve, unde caterinca a fost la nivel de Champions League, pe teren raportul final diind 4-2 pentru Universitatea. Au marcat cei intraţi mai recent în categoria veteranilor, respectiv Sava (2), Cristescu şi Ciurea, respectiv Gabi Popescu şi Calafeteanu. Gigi Ciurea a fost printre cei mai aplaudaţi jucători de pe teren, el evoluând atât la Universitatea, cât şi la Electro. De altfel, jocul a fost întrerupt spre final de „invazia” a doi fani, care l-au îmbrăţişat pe „Piticul” care aducea o victorie memorabilă acum mai bine de 20 de ani împotriva lui Dinamo, la un meci cu peste 45.000 de spectatori în tribunele „Centralului”. Dispariţia fenomenului fotbalistic din Bănie la nivelul primelor două eşaloane, dar şi solicitările tot mai dese pentru selecţionata „Old Boys Craiova Maxima” de a susţine meciuri demonstrative i-a determinat pe componenţii acesteia să se gândească la intrarea în competiţii. Emil Săndoi a confirmat intenţia fostelor glorii de a se înscrie în competiţiile oficiale, la nivelul ligii judeţene. Pe de altă partea, Sorin Cârţu i-a făcut marcaj viceprimarului Florentin Tudor, care a promis că se va implica pentru susţinerea unei echipe a Craiovei. „Fii atent la ce vor craiovenii!” i-a strigat Cârţu tânărului edil în momentul în care suporterii au izbucnit în repriza secundă, scandând: „Vrem echipă!”

Universitatea Craiova old-boys: Racolţea, Fl. Dumitru (portari), Negrilă, Ungureanu, Tilihoi, Donose, Geolgău, Ţarălungă, Ciupitu, Săndoi, Ciurea, Bica, Mohora, Papură, Cristescu, Vancea, Cojocaru, Papa. Antrenor: Sorin Cârţu. Manager: Ion Împuşcătoiu.
Electroputere Craiova old-boys: Bărăga, Preduţ, Rinder (portari), Mitriţă, Bărbuceanu, Biţă, M. Matei, T. Matei, Şt. Nanu, Creţu, Luţă, Orbuleţ, Gabi Popescu, Iriza, S. Chivu, S. Zamfir, Calafeteanu, Ştefănică, Firănescu, Petrişor, Gârleşteanu, Albeanu. Antrenor: Marian Bondrea.

Arbitri: Silviu Bogdan şi Marian Ezaru.