Matematica şi Istoria, greu de trecut şi în sesiunea de toamnă a Bacalaureatului

1
484

Ultima zi din august a venit cu cele mai mari emoţii de până acum pentru candidaţii înscrişi la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului 2011. Probele obligatorii ale profilului – Matematica şi Istoria au pus pe fugă peste 600 de elevi care nu s-au mai prezentat, şi au dat bătăi de cap celorlalţi 2.623. Faptul că au luat parte la examen nu înseamnă că vor obţine şi note de trecere însă. La nici o oră de la începerea probei, elevii au început iasă rând pe rând din săli, cu veşti deloc bune.

Ieri, în jurul orei 11.00, la porţile centrelor de examinare, zeci de părinţi băteau din picior în ritm alert, făceau ture de-a lungul trotuarelor, numărându-şi paşii sau îşi lungeau ochii peste porţile închise voind parcă întrezărească ceva care să le mai potolească nerăbdarea. Tot cam pe atunci au început să iasă din clase şi primii candidaţi. Deşi au avut la dispoziţie trei ore să rezolve exerciţiile, unii dintre ei s-au dat bătuţi după numai o oră. „Subiectele au fost la fel de grele ca şi în prima sesiune. Nu am făcut nimic”, spune una dintre candidate, deloc optimistă în ceea ce priveşte nota la care se aşteaptă. Alături de ea, o colegă confruntă descurajată baremul. „Nu am făcut decât la prima parte, nu cred că e suficient să iau notă de trecere”, spune şi aceasta.

Pe lângă minele îngrijorate ale părinţilor, figurile descurajate ale candidaţilor nemulţumiţi de ce au făcut, din mulţimea de oameni împrăştiată după umbra clădirilor şi a copacilor din zona Liceului CFR se distingeau şi câteva feţe vesele. Tot candidaţi abia ieşiţi din sală. Nu au făcut nici ei mare lucru. Întrebându-se unii pe alţii, îşi dau seama că de fapt nu au făcut nimic. Totuşi acesta nu e un motiv ca ei să-şi încrunte sprâncenele. Mai liniştiţi erau cei care s-au pregătit pe vacanţă, şi-au dat silinţa să umple foile de examen cu informaţii pertinente şi sunt împăcaţi că au scăpat de povara ce le-a alungat cheful de vacanţă. „Am dat la Istorie unde subiectele au fost asemănătoare celor din prima sesiune. Am scris cinci pagini. M-am descurcat bine zic eu. Am mai învăţat pe timpul verii numai ca să scap odată”, a spus Raluca din Craiova.

Unii n-au venit, alţii s-au chinuit

Proba de matematică de la sesiunea din vară a lăsat cei mai mulţi elevi pe toamnă. Subiectele cu grad de dificultate ridicat, supravegherea strictă a cadrelor didactice dar mai ales a camerelor de luat vederi instalate în sălile de clasă pentru a preveni tentativele de fraudare a examenului, au făcut ca 3.200 de candidaţi din judeţul Dolj să se înscrie în sesiunea august-septembrie cu speranţa că măcar din a doua încercare, cu puţină pregătire sau noroc, cu subiecte mai accesibile şi un strop de indulgenţă din partea evaluatorilor vor obţine notă de trecere. Lucrurile nu au stat chiar aşa. Pe lângă faptul că foarte mulţi candidaţi au lipsit, cei care s-au prezentat s-au edificat asupra indulgenţei supraveghetorilor şi a accesibilităţii subiectelor: în clase nu s-a mişcat, iar doi elevi au fost eliminaţi pentru că nu au lăsat la intrare telefonul mobil sau materialele ajutătoare. „Dintre cei 3.233 de candidaţi înscrişi, ieri, la proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie doar 2.623 au fost prezenţi. Au fost 610 absenţi în total, 601 la prima dintre discipline şi nouă la cea de-a doua. La nivelul judeţului Dolj s-au înregistrat şi doi eliminaţi – unul de la Grupul Şcolar „Traian Vuia” pentru că a avut asupra sa un telefon mobil şi celălalt de la Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu pentru că a intrat în sala de examen cu materiale ajutătoare”, a declarat inspectorul şcolar Cerasela Cremene, secretarul Comisiei judeţene pentru Bacalaureat.

Mâine, candidaţii susţin ultima probă, proba la alegere a profilului şi specializării, unde cei mai mulţi candidaţi înscrişi au optat pentru Biologie – 1.341. Pe 4 septembrie vor veni primele rezultate, zi în care se depun şi contestaţiile. Notele finale vor fi afişate pe 7 septembrie a.c.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.